Галерия
Градинска теменужка (Viola wittrockiana-хибриди)

Градинска теменужка (Viola wittrockiana-хибриди)

Семейство Теменугови (Violaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 26 октомври 2011 г.

Двугодишните растения се култивират у нас от 1536г. Работата по кръстосването е започнала в Англия в началото на миналия век. През 1850г. с по-нататъшното им развитие се занимавали френски, белгийски и немски селекционери. Изходните форми на съвременните сортове с височи на 15-25см и приятен аромат са Viola tricolor, нашата родна полска теменужка, Viola lutea, жълтоцъфтящ див вид и Viola altaica. Целта на селекционирането била постигането на едри, добре оформени цветове, ранно цъфтене, богат цъфтеж, нисък и ограничен ръст, подобряване на зимеустойчивостта и добро здраве. Различните раси, които се предлагат днес, са благодатен резултат от усилията на селекционерите в продължение на два века. Има ранно и късно цъфтящи сортове, с дребни и едри цветове, едноцветни, многоцветни, с очички и лъчисти (с фини линийки вместо "око"). Играта на цветове изглежда неизчерпаема. Растенията се предлагат цъфнали през септември/октомври и през март/април, така че при благоприятен климат почти до декември може да се радвате на веселите цветове на теменужките. Главният сезон обаче е пролетта. Засадените през есента екземпляри може да презимуват в сандъчетата, но кулминацията на цъфтенето им през пролетта идва малко по-късно. Растенията, които се предлагат през пролетта, имат в зависимост от расата много пъпки, които разцъфтяват с пълна сила наведнъж. След юни растенията обикновено добиват неугледен вид и се изхвърлят.

Период на цъфтене: В зависимост от расата през есента и пролетта.
Произход: Изходни форми - Европа, Сибир, Алтай, Северна Африка.
Месторастене: Слънчево до полусенчесто.
Субстрат: Оптимална пръст, глинесто-хумусна градинска пръст.
Засаждане: Купените готови или самостоятелно отгледани (-> Размножаване) млади растения се засаждат на разстояние 10-15см едно от друго.
Поливане, торене: В периода на израстване да не се допуска изсушаване, нито пък прекалено поливане. Наторяват се на всеки 2 седмици.
Други грижи: Прецъфтелите цветове се отстраняват редовно.
Презимуване: Засадените през есента теменужки в районите с благоприятен климат зимуват без защита, евентуално покрити с малко борови клонки, които да ги предпазват от слънце. В области с неблагоприятен климат сандъчетата се прибират на светло и немразовито.
Важно: Растенията не бива да изсъхват и през зимата. В случай на изсъхване се поливат умерено в по-топлите дни.
Вредители, болести: Сиво гниене, същинска и мнима брашнеста мана, листни въшки.
Размножаване: Чрез семена през юни или юли. Съдът, в който са засети, не трябва да изсъхва. Ако имате градина, засявайте в ранни лехи или в лехи на полусенчесто място. Младите растения остават през зимата в лехата и се засаждат в съдове през пролетта.
Съвети за оформление: Теменугите са най-красиви, засадени на голяма площ. Ето защо е по-добре да се засаждат групово в плитки кашпи с голям диаметър, отколкото поединично в тесни балконски сандъчета. Много актуална е F1-миниатюрната Viola, например сортът „Алпийско лято", с трицветни тъмносини или светло-сини с жълто цветове, с големина 2,5см.

Статията е прегледана 33362 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 Ива (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 02 март 2012 в 11:06

Важно е да се каже, че са двугодишни и през зимата си ги държа на хладно, в ранна пролет може да се изнесат навън, за да цъфтят. И какви са тези "раси"? При растенията са сортове, а не раси!

#2 zorka4 (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 април 2012 в 11:38

Днес си купих разсад теменужки и се колебая дали да ги засадя в градината или в сандъчета?

#3 петя (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 09 април 2012 в 19:20

аз съм производител ,щомса купени сега през април спокойно могат да се садят

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook