Галерия
Стаен жасмин (Jasminum Polyanthum)

Стаен жасмин (Jasminum Polyanthum)

Семейство Маслинови (Oleaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 06 май 2010г.

Jasminum polyanthum или стаен жасмин е един от многото разновидности жасмин, подходящ за стайно отглеждане в нашите условия. Произхожда от Западен Китай. В страните, където климата позволява, може да се отглежда и в градината. Расте изключително бързо и има много силно ароматни цветове. Цъфти в края на зимата и началото на пролетта. В саксия достига до 1м, като задължително трябва да осигурите подпори на растението, за да добие компактна форма. Пъпките на стайният жасмин са розови, а след това белите цветове достигат големина до 2 см., като аромата им е едновременно силен и ненатрапчив.

Място: Стайният жасмин би се чувствал идеално на източен прозорец, където предобедното слънце ще му се отрази много добре. Оптималната температура за отглеждане е 10-20°С.

Грижи: Растението иска много вода през периода от април до септември. В горещите летни дни е необходима дори и поливане по два пъти на ден. Стайният жасмин обича въздушната влага и пулверизиране също би му се отразило много благотворно. През периода на цъфтеж се тори веднъж седмично с богат на калии тор (бял кристалон) за обилен цъфтеж. След цъфтежа наблегнете на богатите на фосфор торове (зелен кристалон) за образуване на листна маса.
През зимният период поливането е пестеливо – полива се когато почвата му засъхне. През периода на застудяване не се пулверизира.

Размножаване: Размножаването става чрез семена и резници. Впечатлението на много хора е, че от семки стайният жасмин се отглежда по-лесно и зацъфтява по-скоро. Вкореняването на резници отнема около 2 месеца. За да се хване по-лесно и да се радвате на цъфтеж след това е добре резника да има и разклонения.
Пресажда се след преминаване на цъфтежа.

Съвет на градинаря: За да образува пъпки и да ви радва с обилен цъфтеж, стайният жасмин има нужда от период на застудяване. Липсата на период на застудяване е основната причина любителите на това прекрасно ароматно растение да не успяват да предизвикат повторен цъфтеж.

Статията е прегледана 18510 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 dimitrina02 (Регистриран потребител)

Публикуван на 06 юни 2011 в 23:50

Много е красиво, ухае много и расте бързо.

#2 ginger (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 05 юни 2013 в 01:33

Да наистина ухае много добре повече от колкото е красив

#3 mimi_mimson2@abv.bg (Регистриран потребител)

Публикуван на 05 февруари 2014 в 15:01

Моят сега е напъпил.5 февруари 2014.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook