Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Сладник (сладък корен) (Glycyrrhiza glabra L.)

Сладник (сладък корен) (Glycyrrhiza glabra L.)

Семейство Бобови (Fabaceae (Leguminosae))

Публикувано от на

Последна промяна на 04 октомври 2010 г.

Многогодишно тревисто растение с късо, дебело коренище и силно разклонена коренова система, с дълги до няколко метра корени. Стъблата са до 1 м високи, изправени, в горната част разклонени, покрити с дребни, точковидни жлезички или шипчета. Листата са с къси дръжки, елипсовидни, 2до 4 см. дълги, жлезисто влакнести. Цветовете са бледовиолетови, събрани в редки гроздовидни съцветия, разположени в пазвите на горните листа. Плодът е 2-3 см., линейно продълговат, сплескан боб. Цъфти през юни и юли.
Расте по сухи тревисти места най-вече из Дунавската равнина. Използват се корените (Raix Glycyrrhizae, Radix Liquiritiae), обелени от външната кафява кора

Съдържа 6-12% глициризин, на който се дължи сладкия вкус на корена и лечебното му действие. Глициризинът е около 50 пъти по-сладък от захарта. Той е калциево-калиева сол на глциризиновата киселина, която е от групата на тритерпеновите сапонини. Освен това в дрогата са установени още редица вещества като флавоноиди, глюкоза, захароза, манитол, скорбяла (25-30%), етерично масло, аспарагин, стероли и др.

Билката има омекчаващо, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, капиляроукрепващо и противоязвено действие. Сладникът намира приложение отдавна, както в народната, така и в научната медицина - при възпаление на дихателните пътища, пресипнал глас, възпаление и камъни в бъбреците, гастрит, ревматизъм, хроничен запек и др. Деглициризинираният екстркт от корените, съдържащ флавоноидна смес, влиза в състава на някои противоязвени препарати, например Caved S, Alcid V). Действието е проучено фармакологично и клинично. Без да се променя киселинността на стомашния сок се улеснява заздравяването на разранената лигавица. Дрогата може да предизвика задръжка на натрий в организма с получаване на отоци, за това не трябва да се прилага дълго без лекарско наблюдение.

Използва се запарка от 1-2 чаени лъжички счукани корени на 250 мл. вряща вода, която се изпива на три пъти след ядене.
Нарязаните корени влизат в състава на отхрачващи, слабителни и диуретични билкови чаеве. Във вид на прах и екстракт билката се използва за приготвяне на лекарствени препарати.

Статията е прегледана 6199 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook