Разделяне на туфи от многогодишни цветя

Разделяне на туфи от многогодишни цветя

Публикувано от на

Последна промяна на 11 юни 2012 г.

Многогодишните цветя, образуващи туфи, нарастват много интензивно. За 3 - 5 години те развиват много стебла, които се сбиват в плътна маса и вместо да растат добре, започват да дават само листа, цветовете избледняват и в крайна сметка можете да ги загубите.

Разделянето на тези цветя се прави по време на пролетното (март) или есенно (септември) равноденствие. От извадената туфа трябва да се почистят засъхналите и стари корени и стъбла. Отделяте израсналите странични млади издънки и ги засаждате на ново място в добре подготвена и подходяща почва. Ако желаете да запазите цветето на старото му място, изгребете старата почва, прекопайте и добавете нов богат на хранителни вещества почвен субстрат.

Многогодишните видове, които можете да разделите, са: Астилбе, Газания, Декоративни растящи треви, Топ карамфил, Дицентра (Дамско сърце), Камбанка, Кореопсис, Лихнис, Лупина, Мак, Маргаритка, Рудбекия, Саксифранга, Седуми, Флокс и много други.

През септември се изваждат коренищата на Ирисите (Перуниките). Това се прави на няколко години (2-3 години), тъй като за това време се развиват много млади издънки от мощните коренища, туфите силно се сгъстяват и цветовете стават дребни.
Коренищата се изваждат внимателно, почистват се от почвата, оглеждат се и се нарязват на части. Всяко отрязана част трябва да има минимум по 2 пъпки. Почистват се старите и загнили корени, премахват се най-долните изсъхнали листа, а останалите жизнени зелени листа се скъсяват до около 20 см., за да се намали транспирацията на вода. Добра идея е отрязаните места да се поръсят със счукани дървени въглища или канела, за да се намали риска от загниването им във влажната почва.
Ирисите се засаждат гнездово по няколко резника заедно - самостоятелно или в комбинация с други многогодишни цветя. Резниците се разполагат през около 30 см., за да се осигури достатъчно място за свободно развитие на нови издънки през следващите 2 - 3 години.
Кореновите резници се засаждат на слънчево място или на шарена сянка, в добре обработена и богата на хранителни вещества почва, близо до повърхността - резниците се покриват само с 2 - 3 см. почва.

Статията е прегледана 6278 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook