Питоспорум (Pittosporum tobira)

Питоспорум (Pittosporum tobira)

Семейство Питоспорови (Pittosporaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 12 февруари 2012 г.

Питоспорумът е непретенциозно, здраво и извънредно декоративно растение, което става истински внушително в голям съд. В средиземноморските страни вечнозеленият храст може да се види навсякъде по улиците като жив плет. Отработените газове на автомобилите очевидно не вредят на листата му, които изглеждат като лакирани и имат обратно-яйцевидна форма. Кремавобелите цветове с аромат на лимон се появяват на снопчета в зависимост от начина на презимуване в периода между март и началото на лятото. Плодът му е кутийка, в която семената лежат в смолиста лепкава маса, откъдето идва и името (pitta - смола и spora - семе). Други видове, които понякога се предлагат в търговската мрежа:
Pittosporunt tenuifolium от Нова Зеландия. Този едър храст или дърво, което като възрастно достига височина 9м, има дребни листа, дълги най-много 7см, за разлика от Pittosporum tobira. Атрактивни са почти черните листни дръжки, също така черната кора на младите клончета и тъмночервените цветове, които през пролетта излизат от листната ос. На Pittosporum tenuifoliutn може да се придаде прекрасната форма на пирамида или високо стъбло. Ако имате късмет, може да намерите някой от многобройните сортове със сребристи, червени или панаширани листа.
Pittosporum undulatum произхожда от Източна Австралия, където образува красива куполообразна корона. Този вид расте доста бавно и прави впечатление с тъмнозелените, блестящи, накъдрени по края (undulatum) листа с дължина 15см. Цветовете се появяват в края на пролетта. Познавачите го смятат за едно от най-красивите дървета за отглеждане в хладни, нестудени оранжерии.

Период на цъфтене: Март до май.
Произход: Субтропичен Китай, Япония, Южна Корея.
Месторастене: Слънчево до полусенчесто.
Субстрат: Оптимална пръст или глинеста градинска пръст с торф и пясък.
Поливане, торене: В периода на израстване на слънчево място се полива обилно. До август се наторява през 14 дни.
Други грижи: По всяко време е възможно да се подрязва и оформя.
Презимуване: Растението понася малко студ. Зимува на светло при 0-10°С или в стая. Ако се налага, може и на тъмно, но хладно, тъй като, когато е на тъмно и топло листата му изпадат. При зимуване на хладно се полива малко. Младите растения се пресаждат през пролетта, а по-старите при необходимост.
Вредители, болести: Листни въшки, гьбични инфекции.
Размножаване: Чрез семена или полузрели резници (лесно).
Съвети за оформление: Спокойното тъмнозелено на листата и строгият ръст правят питоспорума растение за голям съд, което успокоява.

Статията е прегледана 13107 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook