Касия, майчин лист (Cassia)

Касия, майчин лист (Cassia)

Семейство Бобови (Fabaceae (Leguminosae))

Публикувано от на

Последна промяна на 22 октомври 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж              

От около 400 вида най-разпространени за отглеждане в големи съдове са следните:

Cassia corymbosa, във ведро тя достига около Зм височина, има нечифтоперести сложни листа и златистожълти цветове, които стоят в съцветия, по-дълги от листата, по края на издънките.
Cassia corymbosa var. plurijuga (syn. Cassia floribunda ). При тази разновидност цветовете са по-едри, а листата с по-широки листчета. Тя лесно се оформя като високо стъбло.
Cassia didymobotrya у нас се нарича свещовиден храст, а в английски говорещите страни пуканков храст. Дългите до 35см нечифтоперести сложни листа миришат много силно на фъстьчено масло. Съцветието се различава от съцветията на другите касии. Многобройните цветове с големина до 4 см стоят изправени като свещи, разположени поединично или по няколко по края на издънките. Тези „свещи" продължават да растат, докато долните листа падат, като може да достигнат 50см дължина.

Период на цъфтене: Cassia corymbosa - юли до октомври, при благоприятни светлинни и температурни условия (в зимна градина) - до зимата. Cassia didymobotrya - в зимна градина, целогодишно, с пауза през февруари/март.
Произход: Cassia corymbosa - Южна Америка, Cassia didymobotrya - тропическа Африка.
Месторастене: Силно слънчево.
Субстрат: Оптимална пръст.
Поливане, торене: В периода на израстване се полива обилно. Туфата не трябва да изсъхва. Cassia didymobotrya от септември се полива по-малко, за да може да съзреят издънките. До края на август се наторява всяка седмица.
Други грижи: Няма.
Презимуване: Чувствителността към студ на отделните видове е доста различна:
Casisia corymbosa понася лек студ и не е необходимо да се прибира много рано. Преди прибирането туфите се оставят да изсъхнат и годишните издънки се скъсяват с 2/3. При необходимост през пролетта се пресажда.
Cassia didymobotrya се прибира, преди да настъпят студовете. Зимува на светло и не под 10°С. Полива се умерено. В началото на март се подрязва наполовина и при необходимост се пресажда. Вредители. болести: белокрилки, ако зимува на много топло, листни въшки при новото поникване, сиво гниене поради лоша вентилация.
Размножаване: Чрез семена или полувдървени връхни резници.
Съвети за оформление: Солиргерно растение. Подходящо за бонзай.
Моят съвет: Ако желаете да си направите колекция от касии, может сами да си засеете над 20 вида, сред които предлаганата като „Мана" тръбеста касия с канареножълти миризливи цветове, както и известния като лечебно растение горчичен храст Cassia angustifolia. Не се притеснявайте, ако покълналата касия е с панаширани листа! Когато стане по-топло, пъстролистието изчезва.
Предупреждение: Много от видовете касия съдържат отровни вещества.

Статията е прегледана 15846 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 любка (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 юни 2013 в 12:29

Здравейте! Дали мога да си намеря плодове на касия във Варна и къде! БЛАГОДАРЯ!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook