Галерия
Цитруси (Citrus)

Цитруси (Citrus)

Семейство Седефчеви (Rutaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 07 март 2013 г.

Всички видове цитрусови са вечнозелени дървета с неравномерно разположени, малко жилави листа, чието стъбло често е криловидно разширено. Почти всички имат къси или дълги шипове. Белите или розово-виолетови цветове излизат поединично или по много от оста на листата. Извънредно богатият на форми род се класифицира трудно, тъй като има много кръстоски и мутации.

Най-известните видове и разновидности са:
Citrus aurantiifolia (кисело лимонче). Необходима му е повече топлина, отколкото на другите цитрусови видове, и се отглежда често в тропиците. Расте храстовидно, образува заостреноовални, дребни в сравнение с лимона листа и много дребни, крушовидни, жълти плодове.
Citrus aurantiifolia x Fortunella matgarita (миниатюрен лимон). Касае се за кръстоска, която дава съвсем малки жълти лимони и расте ниско.
Citrus aurantium ssp. aurantium (померанца, кисел портокал, горчив портокал). От корите му се приготвя популярната подправка за печива оранжат. Среща се и като подвид ssp, bergamina (бергамот), чиито силно ароматни плодове не са вкусни.
Citrus limon (лимоново дърво). Този вид се отличава с изключителния си растеж, дори в голям съд.
Citrus limetta (сладък лимон, маракешово лимонче) - клоните му са с шипове, а лимоните са почти кръгли.
Citrus х nobilis (Клементина) - много богат на цветове и плодове.
Citrus xparadisi (грейпфрут, райска ябълка) е кръстоска от грейпфрут (Citrus maxima) и портокал (Citrus sinensis) и за разлика от другите си роднини, има гроздовидно разположени плодове (grape - грозд). Нужно му е горещо лято и много светлина, дори през зимата.
Citrus reticulata (мандарина) е нисък, бухлато растящ, здрав вид. Понякога търговската мрежа предлага и неговите разновидности var. unshiu (сацума] и var. tangerina (тангерина).
Citrus sinensis (портокал). Те имат различен ръст в зависимост от сорта. Най-известни tea валенсиевите и навеловите рортокали, както и кървавите рюртокали "Сангвина" и "Моро".

Навсякъде може да се намерят "мини-изданията" на цитрусовия клан, които се предлагат обикновено като "портокалови дръвчета": Citrus microcarpа (syn. Citrus mitis) и същия сорт, кръстосан с Citrofortunella mitis, портокал Каламондин.

Период на цъфтене: При светло месторастене почти през цялата година.
Произход: Субтропическите и тропическите райони на Азия ш Западна Индия. Днес растенията се отглеждат в плантации навсякъде, където климата позволява.
Месторастене: Силно слънчево.
Субстрат: Смес от равни части оптимална пръст или TKS2 и глинесто-хумусна градинска пръст.
Поливане, торене: В периода на израстване се полива умерено. По-малко е винаги по-добре. Да не се допуска задържане на вода, но туфата никога не трябва да изсъхва. Водата да се омекотява. До август се подхранва всяка седмица, най-добре с гуанов тор.
Други грижи: Подрязване и оформяне е възможно по всяко време, но за сметка на цветните издънки.
Презимуване: Всички видове цитрусови са чувствителни към студ, поради което трябва да се прибират рано и с изсушена туфа. Оставят се на светло и проветриво при температура 4-8°С. На тъмно място листата падат, но през пролетта се възстановяват отново. Полива се малко. При необходимост се пресаждат (старите растения най-много на всеки 5 години). Осигурете добър дренаж! Изнасят се едва в края на май.
Вредители, болести: Хлороза (жълти листа) в резултат от поливане с твърда, студена вода или прекалено наводняване. Листни въшки през май, щитоносни въшки през лятото, акари след зимуване на твърде тъмно и топло.
Размножаване: Чрез резници - трудно, но понякога успешно. Чрез семена от купени плодове. За съжаление никога не се знае кога и дали младото растение ще цъфти и дава плодове. Ето защо специалистите ашладисват цитрусовите видове.
Съвети за оформление: За всички, които не разполагат с много място, се препоръчва дребнолистната разновидност Citrus aurantium var. myrtifolia (горчив портокал с миртови листа или "Чиното"). Тя расте бавно, не много широко, поддържа се добра форма, цъфти богато и мирише несравнимо. Подходяща за бонзай.
Предупреждение: Някои цитрусови видове имат дълги и остри шипове, на които може да се нараните. При прибирането издънките се обвързват. Освен това съдържащите се в листата етерични масла може да предизвикат у чувствителни хора кожни възпаления под въздействието на светлина или ако кожата е влажна.

Статията е прегледана 17468 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook