Кордилине (Cordyline australis)

Кордилине (Cordyline australis)

Семейство Агавови (Agavaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 13 октомври 2012 г.

Растението произхожда от Австралия и Нова Зеландия. Там Кордилинето става храст или малко дърво. Често се бърка с Драцена, с която са близки роднини. На височина достига 40 - 70 см, но листата му са по-компактни. На цвят може да бъде череша, зелено и бяло, розово и жълто.

Произход: Австралия и Нова Зеландия.
Месторастене: През летните месеци осигурете на Кордилинето светло и топло място. Идеално би се чувствало на южен или западен прозорец, но не на директна слънчева светлина.
Субстрат: Оптимална пръст или глинесто - хумусна градинска пръст.
Поливане, торене: Поливането през лятото трябва да бъде обилно, а през зимата - доста по-оскъдно. В топлите летни дни на Кордилинето много добре му се отразява ежедневно пулверизиране или направо душ с хладка вода. По този начин можете лесно да го почиствате и освежавате.
Други грижи: Както и при драцените признак за липса на въздушна влажност е покафенелите краища на листата. Индикатор за недостатъчно поливане са сбръчканите листа. Ако листата избледнеят или станат на петна - недостатъчна светлина. Бъдете много внимателни през зимата - ниските температури в комбинация с преполиване ще доведат до загиване на Кордилинето. През пролетните и летни месеци (от април до август) торете с тоз за зелени растения на две седмици.
Презимуване: Да не се прибира с мокра туфа. На светло при температура 2-10°С. Полива се съвсем малко. Измръзналите снопчета се отстраняват, след като изсъхнат. През пролетта растението пуска нови издънки в основата и става многостеблено, което му придава извънредно декоративен вид. При необходимост се пресажда през март.
Вредители, болести: Рядко и най-вече акари.
Размножаване:Чрез делене на корените, които са бели на цвят. От майчиното растение се отделят млади издънки с корени и се засаждат в пропусклива почва. Също така можете да размножите Кордилине от семена (цъфтят от януари до май), както и чрез върхови резници, поставени във вода с добавен фунгицид (дървени въглища). До три месеца ще се появят малки коренчета.
Пресаждане на Кордилинето се налага на две години. Използвайте добре дренирана и оцедлива почва - листовка, перлит и пясък. Можете да добавите и дървени въглища, които биха попречили на загниването на корените.
Съвети за оформление: Красиво солитерно растение е редкият сорт "Атропурпурея" с бронзовочервенн листа. То расте малко по-слабо и е по-чувствително на студ от зеления сорт.

Някои видове:

Cordyline australis
Cordyline banksii
Cordyline fruticosa
Cordyline haageana
Cordyline indivisa
Cordyline obtecta (остров Norfolk и северна Нова Зеландия, syn. C. kaspar, C. baueri)
Cordyline pumilio
Cordyline stricta
Cordyline terminalis ( Ti shrub, Syn. with C. fruticosa.) Среща се в Полинезия, ползва се за храна, а също така в миналото се е ползвало за облекло и покриви на къщи.

Видове, произхождащи от Австралия:

Cordyline cannifolia
Cordyline congesta
Cordyline fruticosa
Cordyline manners-suttoniae
Cordyline murchisoniae
Cordyline petiolaris
Cordyline rubra
Cordyline stricta

Статията е прегледана 21782 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook