Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Лаврово дърво, дафиново дърво (Laurus nobilis)

Лаврово дърво, дафиново дърво (Laurus nobilis)

Семейство Лаврови (Lauraceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 20 април 2007 г.

Лавровото дърво или храст, има листа с характерна приятна миризма и леко горчив вкус. Три са видовете, отглеждани у нас: широколистен лавър, къдраволистен и дребнолистен. Листата им са ланцетовидни, яйцевидни или островърхи, кожести, лъскави. Смяната на листата трае от май до октомври. То е топлолюбиво, светлолюбиво и сравнително студоустойчиво растение, с добре развита коренова система. В домашна обстановка трябва да се разположи на слънчево място и да получава достатъчно свеж въздух. Издържа на течение. Подобрява атмосферата на астматиците в жилищните помещения. Не се препоръчва прекомерно поливане през зимния период. Пресаждането се прави през пролетта. В южните райони се отглежда и на открито. Температури до минус 11 градуса не причиняват повреди. За растежа и развитието му са нужни около 25-30 градуса активна температура, богата почвена смес, съчетана с редовно поливане, торене с органо - минерални смеси, резитба и борба с листните и кръвните въшки. Чувства се прекрасно на открито. Периодично пулвелизирайте и дори освежавайте с течаща водна струя.

Вечнозелено дръвче с тъмнозелени жилави листа, които се използуват като подправка (дафинов лист). Зеленикавожълтите мъжки и женски цветове се намират върху две различни растения. Те се появяват само по свободнорастящи и неподрязвани екземпляри. От женските се развиват плодове с плътночерен цвят.

Период на цъфтене: Април до май.
Произход: Средиземноморието.
Месторастене: Слънчево до сенчесто.
Субстрат: Глинеста градинска пръст с малко торф и пясък, оптимална пръст.
Поливане, торене: В периода на израстване се поддържа умерена влага. Туфата не трябва да изсъхва, особено по време на пускането на издънки. До август се подхранва всяка седмица.
Други грижи: През лятото от време навреме се подлага под силна водна струя.
Презимуване: Понася за кратко време студ до -10°С.
Оставя се на светло и проветриво при температура 0-6°С, но ако се налага, възможни е в тъмна и прохладна зимна квартира. Полива се малко. При необходимост през март се подрязва, без да се повреждат листата! Рядко се пресажда. Вредители, болести: Щитоносни въшки.
Размножаване: Чрез полузрели резници през август/септември.

Статията е прегледана 22023 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook