Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Индийска лагерстремия (Lagerstroemia indica)

Индийска лагерстремия (Lagerstroemia indica)

Семейство Блатиеви (Lythraceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 20 април 2007 г.

Листопаден голям храст или малко дърво, което разгръща цветовото си великолепие само ако лятото е топло и слънчево, а есенните дни - златни. В по-хладните области у нас очакването е напразно. Цветовете, които в зависимост от сорта са бели, розови, червени или виолетови и красиво накъдрени, се появяват само по върховете на дебели едногодишни стъбла. Тъмнозелените листа са елипсовидни или продълговати, клоните четиристенни, а стволът блести като коприна.

Период на цъфтене: Август до октомври, за нас за съжаление много късно. Дори стимулирането не ускорява цъфтенето.
Произход: Китай, Корея.
Месторастене: Слънчево и в началото защитено от вятър. Най-добре е пред бяла стена, която отразява светлината и топлината.
Субстрат: Оптимална пръст с пясък.
Поливане, торене: В периода на израстване се поддържа равномерна влага и до август се наторява на всеки 2 до 4 седмици. Да не се допуска задържаме на вода и изсушаване на туфата, за да не изпадат пъпките!
Други грижи: Няма.
Презимуване: Израсналата лагерстромия издържа за кратко време до -15°С, поради което растенията може да останат на открито сравнително дълго време. Преди прибирането едностеблените растения се изрязват до пънчето. При разклонените се отстраняват всички тънки издънки, а дебелите се скъсяват. Оставя се на тъмно и почти сухо при температура 4-8°С. При необходимост се пресажда през пролетта и растението се оставя на светло, за да пусне издънки. При изнасяне пазете новите издънки, тъй като лесно се чупят и са чувствителни към светлина.
Вредители, болести: Същинска брашнеста мана, листни въшки по младите филизи.
Размножаване: Чрез семена или връхни резници през август.

Статията е прегледана 23139 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Ордонез (Регистриран потребител)

Публикуван на 10 юни 2013 в 12:25

има лека грешка относно температутите на издържливост при Лагерстромията, при -17С на растение - 6-7 годишно измръзват връхните клонки, а възрастни растения издържат до -25 С с не толкова големи щети, но за кратко.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook