Галерия
Камелия (Camellia)

Камелия (Camellia)

Семейство Чаеви (Theaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 26 януари 2015 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                    
Цъфтеж                

Чаеният храст Camellia sinensis, който у нас цъфти рядко, и камелиите Camellia japonica, които цъфтят от късна есен до ранна пролет са всъщност растения за зимни градини или стайни растения. Но място на открито през лятото може да им се отрази много положително - от една страна условията на светлина и влажност на въздуха често са по-добри, отколкото на закрито, а от друга - лятната топлина благоприятствува образуването на цветните пъпки, а нощният хлад - узряването им.

Период на цъфтене: Зимата и пролетта.

Произход: Китай, Асам, Бирма (чаен храст), Япония, Корея, Тайван, острови Риукиу (камелии).

Месторастене: Камелията не обича слънцето. Тя предпочита сянката, но с много светлина и свежия въздух, без обаче да се излага на течения. За нея идеално би било северно изложение или до стена/ограда, хвърляща плътна и дебела сянка. Също така с голям успех може да се оглежда под короните на дървета. Добре решение е да се сложи и сред/зад други растения, изискващи влага, които ще спомогнат за поддържане високото ниво на влажност.
Ако не е възможно растението да бъде изцяло изолирано от преките слънчеви лъчи, то прозорецът, от който те влизат трябва да бъде прикрит с лека хартия или плат (през летния сезон). Рядко изключение правят последните две седмици на август, когато камелията се нужда от няколко часа пряка светлина, единствено сутрин, за да завърши оформянето на цветните пъпки, чието залагане е започнало в началото на лятото.

Температури: Освен в периодите, за които са необходими други температури, идеалните през цялата година за камелиите са:
От март до октомври 15  - 18 градуса през деня и 13 - 15 градуса през нощта.
От октомври до март се препоръчват 9 - 12 градуса през деня и 6 - 9 градуса през нощта.

При някои кичести камелии се наблюдават цветни пъпки, които не успяват да се отворят изцяло, а едва наполовина разтворени падат, а в тях има събрана влага. За да се предотврати подобно явление в началото на зимата тези камелии трябва да се сложат в прохладно, сухо и студено добре проветриво място с много светлина. Задължително трябва да се съкрати броят на пъпките, като се оставят равномерно по растението само най-големите и здрави. В края на зимата тези камелии започват да се поливат много редовно и много умерено.

Резитба: Камелията понася добре резитба, тя спомага за оформяне на короната или за ограничаване на хаотичния растеж. Резитбата трябва да се извършва изключително в два периода, като всеки от тях има своите предимства и недостатъци.

През пролетта, веднага след цъфтежа. Трябва да се улучи момента, в който цветните пъпки вече са опадали, а листните не са започнали да се отварят и да се залагат. Внимание – понякога цветните пъпки започват да се отварят преди края на цъфтежа на камелията или при още неотворени цветни пъпки. В първия случай това означава, че може би е по-добре да се изчака есенната резитба, а при втория може да се подходи към резитба веднага, най-вероятно цветната пъпка е изсъхнала и така или иначе няма да се развие.
Веднага след резитбата камелията трябва да се сложи на малко по-високи температури, за да се стимулира растежа.

При есенната резитба има риск от загуба на цветните пъпки, които са на отрязаните клонки, но пък следващата пролет развитието на камелията ще е много по-бързо и по-мощно. Ще има повече покарали клонки от тези при пролетната резитба, на които ще има цвят на следващата година.

Цъфтеж: Камелиите цъфтят от края на декември до средата на април. В този период камелиите трябва да се оросяват по-често, да са на възможно най-светлото място в помещението и да се поддържа възможно най-константната температура. Местенето на растенията в този период е нежелателно, защото така могат да се изгубят цветни пъпки.
Ако храстът е с прекалено много пъпки, една част от тях могат да бъдат отстранени, за да се осигури цъфтеж в оптимални за сорта размери на цвета.
Ако едно здраво растение не цъфти, то или още не е достигнало подходящата възраст, или хвърля прекалено много сили в растеж. Тогава то трябва да бъде преместено в по-малък съд и корените му да бъдат леко съкратени.

Субстрат: Компост, гниещи листа, торф, пръст, взета под иглолистни дървета, върба или кестен. Почвата задължително трябва да е лека, може да се добави малко много добре изгнил оборски тор и пясък.
Разбира се, тя трябва и да е с кисела реакция, с pH 5 до 6. Ако търсите лесно решение за субстрата, може да се закупи готова за азалии и рододендрони. Желателно е все пак към нея да се добави поне малко пясък или перлит или нещо от изброеното по-горе.

Поливане, торене: Камелията се нуждае от редовно поливане и постоянна влажност на въздуха. Тя не търпи засушаване, което веднага ще е фатално за цветовете и листата. Растението може да се сложи над подложка с вода, желателно е оросяване на листата всекидневно. Спрямо сезона, камелията се полива в различни часове.
През зимата трябва да се полива сутрин, между 9-11 сутринта, за да може пръстта да има време след това да се затопли, позволявайки изпарението на част от влагата, която в този сезон лесно може да дойде е в повече. Ако се полива вечер студената вода в съчетание със студената нощ ще забави развитието на пъпките като дори е възможна загуба на част от тях, ако корените са затруднени да обработят влагата.
През лятото обратно, предпочитано е поливането вечер, след залез слънце, защото свежата вода ще поддържа нужната влага по-дълго време, така лесно губена в горещите дни.
Ако все пак се стигне до голямо засушаване с видими сериозни последствия, то камелията трябва веднага да се пресади, с нова пръст, да се осигури влага само с опръскване на листата и изпарения, да се изолира от всякакви преки слънчеви лъчи и да не се допуска инстинктивното желание за обилно поливане, което вече може да убие камелията.
Полива се с дъждовна, снежна или изворна вода. В краен случай престояла. При поливане с хлорна вода по стъблото на растението, от почвата нагоре се образуват соли, които се натрупват като бял полип и могат да са много вредни. Най-добри са водите от блата или застояли води на езера.

Пресаждане: Сезонът за пресаждане на камелиите е пролетта, веднага след края на цъфтежа. По изключение може да се направи през есента, в периода след оформянето на цветните пъпки и преди тяхното развитие. В този случай обаче има риск от тяхното (частично) падане. Пресаждането се извършва в малко по-голям от настоящия съд (2см-2.5 см разлика в диаметър). При тази операция пръста трябва да не е много мокра, а леко позасъхнала. Растението се прехвърля с възможно най-много от старата почва, като се изрязват изгнилите и изсъхнали корени. На дъното задължително се натрупва слой от дребни камъчета и едър пясък. Корените на камелията не търпят и не се нуждаят от тясно пространство, те в повечето случаи са повърхностни и имат нужда от място, за да се развиват добре.
Частен случай на пресаждането е момент, в който се изисква съкращаване на кореновата система. Това може да се направи, ако камелията не цъфти, въпреки, че е достигнала зрялост и има всички условия за това. Извършва се през февруари/март (края на цъфтежа) или средата на октомври, когато нищо на камелията не е в растеж или оформяне. Процедира се така - изтръсква се добре пръстта от корените, те се оголват и режат, спрямо нуждите и се мести в по-малък съд.
И в двата случая се оставя няколко дни на плътна сянка и не се полива, температурата не трябва да надвишава 15 градуса.
В годините, в които камелията не се пресажда, в същия период на годината внимателно се маха горния почвен слой и се заменя с нов. 
Камелията вирее добре в дървени или глинени съдове, които запазват влажността на почвата.

Презимуване: Прибират се преди настъпване на нощни застудявания. До отварянето на цветовете по възможност да се спазва температура до 12°С, а по време на цъфтежа под 15°С. Листата и пъпките често се напръскват. Полива се съвсем малко. При необходимост след като прецъфти (най-късно в края на юли) се пресажда.

Вредители, болести: Въшки, ръждива мана, изпадане на листата, ако зимува на много топло или при неправилно гледане през лятото. При камелиите - изпадане на пъпките поради твърде високи температури или завъртане на растението след началното образуване на пъпки, твърде суха пръст, задържане на вода или много твърда вода.

Размножаване: Чрез връхни резници без пъпки през август. Прочетете и материала за размножаването на камелия.

Съвети за оформление: Подходящ за бонзай.

Статията е прегледана 43697 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 Наталия59 (Регистриран потребител)

Публикуван на 27 февруари 2011 в 12:56

Искам да споделя с любителите на камелиите следния съвет от професора по ботаника: добавете в саксията пръстта, взета от дъбова гора, тогава камелията ще се развива многа добре, няма да боледува, ще цъфти много обилно.

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 04 март 2011 в 13:58

Много полезен съвет. Благодаря!

#3 tedi_rv (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 21 март 2012 в 11:42

Моля да ми пишете-дали има шанс да се оправи камелията-след като изсъхнаха листата и пъпките й.
До януари м. я държах на хладно и като започна да цъфти- я пренесох на по-топло- в хола, след което тя изсъхна.

#4 kara (Регистриран потребител)

Публикуван на 10 април 2012 в 08:50

Здравейте! Аз съм новак във вашия форум.
Разчитам, че взаимно ще си бъдем полезни.
А сега, искам да получа вашите мнения. Снощи съпругът ми получи три камелии от сорта CAMELLIA JAPONICA - ROSE. След като си отидоха гостите веднага ги пресадихме в по-големи саксии в смес от прегоряла оборска тор и чернозем 50-50%. Растенията са около 60-70см. По-късно ще ви изпратя снимки. Въпросите ми са:
- може ли да ги прехвърлим в двора. Къщичката ни е в Западна България при надморска височина 912м, в полите на Люлин планина
- съвети за поливане и наторяване
Ще ви досаждам още, но за сега още нещо. Искам съвет за цъфтящи от пролет до есен цветя на открито в бордюр, не по високи от 15см. и не по-широки от 15см. Вече 2год. експериментирам с цветя на вечния дом на сина ми, но зная, че не съм направила най-доброто. Помогнете ми.

#5 Теодора (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 януари 2017 в 15:54

Здравейте, през лятото си купих камелия и я отглеждах на терасата. Стана едно чудесно растение с много и охранени пъпки. Но през еснта след като пребрах в къщи и листата и пъпките опадаха. Сега е само голи пръчки. Искам да знам има ли шанс през пролетта да се оправи. Държа си .я на топло и мя поливам.Дайте ми съвет какво да правя. Благодаря.

#6 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 03 януари 2017 в 16:16

Здравейте,
В статията е описано, че температурата след прибиране не трябва да е над 12-15 градуса. Също така се полива пестеливо.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook