Лавандула (Lavandula angustifolia)

Лавандула (Lavandula angustifolia)

Семейство Устноцветни (Lamiaceae (Labiatae))

Публикувано от на

Последна промяна на 20 април 2007 г.

На балкона и терасата лавандулата носи дъх и настроение от Прованс, събужда спомени за трептящото незабравимо синьо на лавандуловите полета в Южна Франция. Известно ли ви е, че тези подредени в правилни редове таралежи всъщност не са същинска лавандула (Lavandula angustifolia), а кръстоска с Lavandula latifolia? От тази разновидност, наречена лавандин, за разлика от планинските родственици на растението се добива много масло за парфюмерийната промишленост. Но двата вида лавандула се различават по аромат, както горската ягода от селекционираните. Маслото от лавандин има по-остър аромат, отколкото три пъти по-скъпото фино масло лаванда, което се дестилира от цветовете на Lavandula angustifolia. Същинската лавандула (Lavandula angustifolia) се отглежда в Европа още от 1500 г. и е отдавна известна като лечебно растение. Изсушените цветове съдържат успокояващи, дезодориращи и подпомагащи храносмилането вещества. Използуват се като чай, за бани и средства за поддържане на тялото. Свежият мирис на лавандулата е поводът клонки от нея да се поставят между прането, с което се свързва и латинското й име (lavare-пера).
Lavandula angustifolia е вечнозелен кичест полухраст с линейни, сребристосиви мъхести листа и достига максимум 60см височина. Цветовете й са разположени в класове, които при чистия вид са синьовио-летови. Освен него се срещат многобройни разновидности. Най-богат асортимент се намира в градините за храсти.
Най-известните сортове са: "Хидкот блу" (тъмновиолетов, 40см), "Хидкот джайънт" (виолетов, 60-80см), "Дуорф блу" (тъмносин, ЗОсм), "Грапенхол" (ясносин, 60-90см), "Мънстийд" (светлосин, 40см), "Розеа" (светлорозов, 40см), "Нана Алба" (бял, 20см).

Период на цъфтене: Юни до юли, често до септември.
Произход: Западно Средиземноморие до Гърция.
Месторастене: Слънчево.
Субстрат: Богата на варовик, глинесто-хумусна градинска пръст, оптимална пръст.
Поливане, торене: Полива се малко и не се наторява.
Други грижи: След като процъфти, може да се подрязва, за да се подмлади.
Презимуване: На закрито или на открито със зимна защита от борови клонки. Ако изсъхне, в немразовити дни се полива умерено. През пролетта клонките се отстраняват и растението се отрязва до 1/3.
Вариант: Зимуване на светло и немразовито!
Вредители, болести: Рядко, поради защитните етерични масла.
Размножаване: Чистият вид чрез семена (в градината се саморазсажда). Сортовете чрез летни резници, които лесно се вкореняват в смес от градинска пръст и пясък.
Съвети за оформление: Под високо стъбло на роза засадете ниска лавандула или наредете около големия съд саксии с лавандула. Лавандулата не допуска листни въшки до розите.

Статията е прегледана 21126 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Саня (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 12 май 2014 в 15:25

Здравейте,
Понеже исках точно лавандула да засаждам,а сега чета,че обича слънце..ще ви помоля за съвет.
Имаме прекрасно място което граничи с гора,демек многоооооо дървета :-) и за огромно мое сажаление доста сянка..
Имам и част с слънчице което е почти оформено,там беше лесно. Проблема е сянката в гората. Там имам каменни пътеки и искам да засадя бордюрни цветенца. Много исках това да е лавандула. Ще иска ли да "живее" там?.. иска ми се да са ниски туфи. Четох подобна тема тук,ама някак си не ми харесаха точно тези растения..
За уточнение има слънце сутрин..
Благодаря предварително,и извинявайте за дългия пост.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook