Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Текома, Кампсис, Тромпетно цвете (Tecoma Radicans)

Текома, Кампсис, Тромпетно цвете (Tecoma Radicans)

Семейство Бигнониеви (Bignoniaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 05 март 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж                

Витален пълзящ храст, който цъфти много често с оранжеви цветове по 4 до 12 в снопчета. Растението пълзи със захващащи се корени по зидове и стени, засадено свободно достига височина 5-10м, а в голям съд - 2-3м. Листата му са светлозелени и нарязани. В търговската мрежа се предлагат:
Campsis radicans.
• Сорт "Флава" с жълти цветове.
Campsis grandiflora, който остава малко по-нисък и има по-малко захващащи се корени.
Campsis x tagliabuana, кръстоска от Campsis radicans и Campsis grandiflora. Той расте по-скоро като храст и малко разбъркано, но цъфти много богато още като младо растение.
• Сорт "Мадам Гален" с огненочервени цветове, много известен.

Период на цъфтене: Юли до септември.
Произход: САЩ.
Месторастене: Слънчево и защитено от вятър.
Субстрат: Оптимална пръст, глинесто-хумусна градинска пръст.
Поливане, торене: В периода на израстване се полива обилно и до август се наторява всяка седмица.
Други грижи: Прецъфтелите „тромпети'' се отстраняват редовно.
Презимуване: На открито със зимна защита. В по-топлите дни се полива умерено. През февруари всички издънки, които са цъфтели, се изрязват до няколко очички (пазвени пъпки), както и евентуално измръзналата дървесина. Кампсисът цъфти по новите, тазгодишни клонки.
Вредители, болести: Листни въшки по цветните пъпки, акари.
Размножаване: Чрез полузрели резници през август.
Съвети за оформление: Засадете тъмносини лобелии като подсевна култура на оранжевия кампсис, който обича основата му да бъде на сянка.

След Дивата лоза и Японския нокът, следващият кандидат, нетърпелив да се увие около нашите огради, перголи и стени е Текомата (известна още като Кампсис) (Tecoma Radicans). Този великолепен храст с опадливи листа е един от най-красивите и ефектни увивни растения. Изключително впечатляващи са едрите му – оранжеви, червени или жълти – цветове. Идващо от Северна Америка, това растение е добило популярност у нас и се използва широко в озеленяването. На дължина може да достигне до 10м. Опадливите му листа са малки, с елепсовидна форма, разположени срещуположно по тънките стебла. Имат интересна жълта есенна окраска, но не те са впечатляващото у това растение. Нещото, което ще накара съседите да ни завидят са невероятните му цветове – големи (5-7 см.), фуниевидни, много ярки и доста обилни, те се появяват през август и септември, че понякога се задържат и през октомври. По форма напомнят на тромпети, от където идва популярното име – тромпетна лоза. Има форми, които цъфтят през юни-юли. Цветовете разцъфват едновременно на една клонка – в общо съцветие по 5-10 и повече наведнъж. Плодовете са семена, разположени в дълги шушулки, подобно тези на боба.

Текомата е сравнително непретенциозен храст, единственото на което държи е достъпа до много слънчева светлина. Предпочита богати и плодородни почви, но ще вирее и на по-бедни. Обича влага, но издържа на засушавания. Сравнително студоустойчив е – наистина, при дълго задържане на температурата под -15 С, стеблата му могат да измръзнат, но през пролетта здравата му коренова система ще му помогне да се възстанови. Ако това се случи, просто орежете увредените части и чакайте съживяването. Текомата се размножава чрез семената, но по-лесно ще ни е да го направим с резници.

Какви са предимствата му и недостатъците в сравнение с другите декоративни увивни храсти, които разгледахме до момента – Дивата лоза и Японския нокът?

Плюсове:

  • ЦЪФТЕЖЪТ – използвам главни букви, защото нито едно от гореспоменатите не може дори да се доближи до Текомата по ефектни цветове. Каквито и минуси да има, цъфтежът е огромно предимство.
  • Наистина расте сравнително бързо и достига големи размери, но не чак колкото Дивата лоза, затова не изисква толкова често подрязване и ограничаване. Или с други думи – няма да завладее двора ни.


Минуси:

  • По-подходящ е за покриване на перголи, отколкото за мрежи и огради, защото няма много плътна листна маса. Зеленината се насочва към слънцето, отгоре, а долните стебла често са голи. Дивата лоза прави много по-равномерна листна маса. Самите листа не са особено ефектни.
  • Текомата се закрепва за повърхностите с коренчета, подобно на бръшляна, а не се увива, което възпира много хора да го пускат да расте по фасади на къщи.
  • Не е подходящ за сенчестите части на градината.
Статията е прегледана 30116 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 руми (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 август 2015 в 15:38

Как да се унищожат издънките от кампсис, не знам как се появяват, от семената ли или от корените, но са превзели цялата градина. Помощ!!!!! С раундъп ли?

#2 vilitankova (Регистриран потребител)

Публикуван на 09 юли 2016 в 09:09

Имам текома от миналата година в саксия. Преживя добре зимата. Раззелени се , образува цветове. Тъкмо й се зарадвах и...цветовете много бързо започнаха да падат - след като се отвори цветчето, на третия ден запачнаха да падат здрави. Какъв е проблема ? Какво да направя ?Растението нито е омърлушено, няма видими белези да боледува.

#3 MySalix (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 януари 2017 в 01:18

vilitankova, Това е нормалният цъфтеж на текомата. Отвореният цвят трае 2/3 дена, и опадва. После се отваря следващият, и така докато свършат последователно пъпките до върха на клонката.

#4 vilitankova (Регистриран потребител)

Публикуван на 08 януари 2017 в 12:45

Благодаря за отговора. Установих това и затова подарих цветето на хора, които имат двор. Така то ще се развие, ще обгърне оградата и няма да му обръщат толкова внимание. При мен на терасата е горещо и очите ми бяха само в него. Радвам се че му дадох нов живот.

#5 маргарита (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 10 март 2017 в 11:13

интересуваме в каква големина саксия се сее текомата и на коя година цъфти.

#6 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 11 март 2017 в 06:50

Текомата е храст и ако ще го отглеждате в саксия е добре да е по-голяма - напр. 17 или 19 см. диаметър. Ако ще си правите разсад и после в градината може и по-малък размер саксия - 8 - 12 см. Сее се през февруари - март и цъфти в края на лятото на същата година.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook