Голтерия (Gaultheria procumbens)

Голтерия (Gaultheria procumbens)

Семейство Пиренови (Ericaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 06 октомври 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                  
Разсаждане                  
Цъфтеж                    

Полегнала голтерия (Gaultheria procumbens) е вечнозелен миниатюрен храст, който произхожда от Северна Америка. На височина достига до 20см, с дълги 1 до 3 см. лъскави яйцевидни листа. Цъфти през юли и август с бели или розови цветове, единични или на гроздове, от които след септември се развиват дебели червени топчести плодове с големина 8-12 мм. Голтерията пуска подземни издънки, израства във формата на чим и поради това те са подходящи почвопокривни цветя за голяма растителна площ. През есента листата й се оцветяват във виненочервено. Чаят от зеленото през зимата растение в миналото е бил отлично домашно средство срещу възпаление на пикочния мехур и бъбречни страдания. Най-важните му съставки са гликозид, горчиво вещество, различни танини и метилестер на салициловата киселина.

Място: Подходящото за голтерията място е полусенчесто до сенчесто. По отношение на температурата, голтерията не е придирчива.

Грижи: Подходящият за развитие на здраво растение почвени субстрат следва да има кисела реакция. Поливането е умерено, като е важно да се отбележи, че голтерията не понася варовикова вода. Тори се през лятото в периода на цъфтеж с торове, подходящи за азалии и рододендрони.

Размножаване: Най-лесно голтерията се размножава чрез коренови издънки или чрез семена.

Съвет на градинаря: Подрязвайте редовно, за да оформите компактно и богато на цветове растения. Много добре се комбинира с Ерика (Пирен). Голтерията е зимоустойчива за нашите климатични условия.

Статията е прегледана 15790 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook