Галерия
Бругманзия (ост. Датура) (Brugmansia)

Бругманзия (ост. Датура) (Brugmansia)

Семейство Картофови (Solanaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 04 юни 2014 г.

Бругманзията (Датура) е едно от най-атрактивни растения за големи съдове. Наведените й висящи цветове имат форма на фуния, тромпет или тръба, може да достигнат до 150 см. дължина и вечерно време изпускат невероятен аромат. Плодовете, в зависимост от вида, имат форма на яйце или вретено. Листата на бругманзията са големи, наситенозелени и яйцевидни, но може да бъдат доста различни дори на едно и също цвете. На мнозина не е известно, че ботаническото име Datura не произлиза от латински, а от староиндийската народна дума dhattura за бодливата ябълка Datura metel. Според нови изследвания, то не приляга на храстовидните видове. Те трябва да бъдат причислени към рода Brugmansia, както е било през 1805 г. Въпреки че името Датура е все още много популярно, най-обичаните видове и сортове, посочени по-долу, трябва да бъдат наричани правилно. Доколкото е известно, сред тях ще намерите и други имена на видове, които се продават.

Brugmansia aurea (Datura affinis, Datura pittieri), бял до прасковенорозов цвят, огромни листа.
Brugmansia suaveolens (Datura gardneri), бял, сортове: „Розова камбанка", „Розова мечта", и двата розови.
Brugmansia arborea (Datura speciosa, Datura knightii, Datura frutescens), бял.
Brugmansia sanguinea (Datura bicolor, Datura lutea, Datura chlorantha, Datura rosei), червеножълт, без аромат.
Brugmansia x Candida, бял, сорт „Гранд Мание", жълт.
Brugmansia x insignis, кремавобял.
Brugmansia versicolor (Datura mollis), бял, розов, нежнорозов.
Datura meteloides (синя бодлива ябълка) е едногодишно растение с бели цветове с виолетово по края и типичниза датура бодливи плодове-кутийки.Период на цъфтене: Бругманзията (Датура) цъфти през лятото от юли до септември.Произход: Южна Америка.Месторастене:  Бругманзията (Датура) се развива най-добре на слънчево до полусенчесто и защитено от вятър място.Субстрат: Почвеният субстрат трябва да бъде богат на хранителни вещества и същевременно с добри въздухо и водопропускливост. Желателно е да присъства торф.Поливане, торене: В периода на израстване се полива обилно и до август се наторява всяка седмица. Бругманзията (Датура) има висока потребност от хранителни вещества.Други грижи: Прецъфтелите цветове се отстраняват за по-обилен цъфтеж.Презимуване: На светло при температура 4 - 12°С или на тъмно. Ако зимува на тъмно, през пролетта трябва силно да се подрязва. Brugmansia sanguinea се оставя на светло, за да цъфти през зимата. През пролетта твърде дългите, тънки и отмрели издънки се отстраняват и цветето се пресажда в по-големи съдове.

Вредители, болести: Най-честите вредители по Бругманзията (Датура) са листни въшки, листни дървеници, акари, бели мухи.Размножаване: Най-лесно чрез резници през пролетта до есента.Съвети за оформление: Бругманзията (Датура) е изявено солитерно растение. Ако искате да му се наслаждавате и да цъфти богато, засадете го през юни на свобода в градината, а през есента отново го приберете за зимуване.

Предупреждение: Всички части на Бругманцията (Датура) са отровни. Упойващият аромат на цветовете им може да причини главоболие у по-чувствителните хора подобно на аромата от лилиума. Цветовете съдържат двойно повече отровни вещества от листата.

Статията е прегледана 36693 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 Аксиния (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 11 декември 2014 в 21:39

Как става размножаването със семена

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook