Галерия
Калуна (Calluna vulgaris)

Калуна (Calluna vulgaris)

Семейство Пиренови (Ericaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 27 април 2007 г.

Увеличеното търсене показва, че е интересът към калуната расте. По света се продават над 30 милиона растения от двата основни рода за градината и балкона Calluna и Erica. Calluna vulgaris, която през август облива полята на Люнебург с наситен розов цвят, е пълзящ миниатюрен храст с вечнозелени листа, разположени керемидообразно един върху друг. Тя е изходна форма за многобройни сортове с най-различно оцветени листа и цветове. Наред с формите със зелени листа се предлагат и такива със златисти ("Голд хейз"), или сиви листа („Силвър куин"). Цветовете са бели, розови до тъмновиолетови. Има сортове с прости и кичести цветове. Периодът на цъфтене започва в края на юни и завършва в края на ноември. Сортовете на Calluna vulgaris при дългогодишно отглеждане достигат височина 80-90см, но се продават с височина 15-20см. Те се предлагат най-често като сезонни растения (предимно от сортовете "Спаркс", "Червена звезда" и "Х .Е. Бийл") за засаждане през есента, но може да се култивират в корита или специално приготвени балконски сандъчета в продължение на години. Период на цъфтене: Различен в зависимост от сорта:
• Юни - "Керкетон бял" (бял) • Юли - "Тиб" (розововиоле-тов), "Алпоритпрекокс" (карминовочервен), "Декумбенс алба"(бял)
• Август - "Кинлокруел" (бял), "Дж.Х. Хамилтон" (бледорозов)
• Септември до октомври -"Лонг уайт" (бял)
• Септември до ноември -"Анемари" (тъмнорозов), "Даркнес" (карминовочервен)
• Септември до декември -"Марлийн" (розоволилав)

Произход: Изходни форми - Европа, Сибир, Мала Азия, Северно Мароко.
Месторастене: Слънчево до полусенчесто.
Субстрат: Пръст за рододен-дрони с 1/3 пясък.
Засаждане: Купените готови или отгледани самостоятелно (-> Размножаване) млади растения се засаждат на разстояние 25-40см едно от друго.
Поливане, торене: В периода на израстване се поддържат равномерна влажни. Сезонната култура може да не се наторява. При многогодишно отглеждане се подхранват с органичен тор по един път през пролетта и в началото на лятото.
Други грижи: Култивираните като многогодишни растения се изрязват до старата дървесина в периода от средата на март до средата на април.
Презимуване: На открито без зимна защита. В по-топлите дни се поливат леко, но да не се допуска изсушаване.
Вредители, болести: Рядко.
Размножаване: През август/септември чрез отводи от растение от леха (сравнително лесно) или чрез резници с дължина 3см (по-трудно). Долните листа се отстраняват, поставят се на дълбочина 1см. Саксиите се поставят в торбички от фолио.
Съвети за оформление: Подхождат си с други растения, като полегнала голтерия, лавандула, рододендрон и азалия, с треви, миниатюрни иглолистни храсти и ниски сортове явор и жълтуга.
Моят съвет: Необикновени сортове може да намерите само в ботанически и специални градини. Ако искате да запазите своята калуна за повече от един сезон, поливайте я с мека вода.

Цъфтящите клонки съдържат флавонолови гликозиди, катехинови танини,фумарова, хлорогенова и неохлорогенова киселина, сапонини, слузни вещества, минерални соли и др. Билката има способност да увеличава отделянето на урина и да предизвиква изпотяване. Оказва и противовъзпалителен ефект. Клоните с листата и цветовете се използват при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Прилагат се и при възпаление на пикочните пътища, при диарии, ревматизъм, подагра и др. Приготвя се запарка от 3 чаени лъжички оситнена билка на 1/2 л.вряща вода, която се изпива за един ден.

Статията е прегледана 66798 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 g.a.atanasova (Регистриран потребител)

Публикуван на 13 август 2011 в 09:37

Купих си,,Калуна'миналата есен 2010г.Цялата зима беше много красива,и лятото до месец юли.После изсъхна с корена.Единият корен го хвърлих,а другият още си стои.Дали ще пусне нови издънки?

#2 nevena (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 02 октомври 2011 в 13:21

prekrasni cvetia

#3 denica (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 октомври 2011 в 23:14

някой може ли да ми каже кога растението достига до 80-90см, понеже искам да си направя алпинеум

#4 diqna (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 октомври 2011 в 23:16

Някой може ли да ми каже защо след като си купих цветето и го пресадих в нова саксия, то започна да мухлясва в основата си,по-точно почвата. Какво да правя не знам. Благодаря ви предварително!

#5 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 14 октомври 2011 в 00:46

Здравейте,
Така, както сте го написали, много прилича на преполиване. Позасушете го малко - в смисъл намалете поливането.

#6 Магдалена (Регистриран потребител)

Публикуван на 17 октомври 2011 в 10:13

Здравейте! От Флората в София си закупих две нежни калуни. Но все още са в транспортните им саксийки.Късно ли е вече да ги посадя в градината? И ако "да" как да ги съхраня- в стая или навън -до пролетта?Благодаря ви предварително!

#7 Valentina (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 30 октомври 2011 в 19:50

Някой знае ли дали мога да оставя Калуната на вън цяла зима?

#8 МИРА (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 05 декември 2011 в 15:28

И АЗ СИ ВЗЕХ 1 КРАСИВА КАЛУНА,ТОВА ЛЯТО ОТ МОСЮ БРИКОЛАЖ ,ПЪСТРО ПЕТНО,МНОГО ВПЕЧАТЛЯВАЩО-2 МЕСЕЦА БЕШЕ СТРАХОТНА,НО НАПОСЛЕДЪК ВЗЕ ДА ИЗСЪХВА-КЛОНКИТЕ,ЦВЕТОВЕТЕ И ОБЕМА И НАМАЛЯ-ДАЛИ ТОВА Е ОТ СЕЗОННИТЕ ЦВЕТЯ ИЛИ Е ОТ НЕПР.ГРИЖИ-МОГА ЛИ ДА Я ПРЕСАДЯ В ОБИКН.СУБСТРАТ-ОТ ТЕЗИ ДЕТО ГИ ПРОДАВАТ НА ПАЗАРА ИЛИ ТРЯБВА ДА КУПЯ СПЕЦИАЛЕН И ДАЛИ АКО Я ИЗКАРАВИЗВЕДНЪЖ НА БАЛКОНА ЩЕ ИЗДЪРЖИ?

#9 Теди (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 септември 2012 в 19:01

Много красиво! :)
Страхотно цвете:)

#10 radostina vasileva (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 октомври 2012 в 15:38

Днес си купих прекрасна двуцветна калуна
Мога ли направо да си я засадя в алпинеума,или да изчакам до пролетта?

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook