Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Чемшир (Buxus sempervirens)

Чемшир (Buxus sempervirens)

Семейство Чемширови (Buxaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 27 април 2007 г.

Този малък храст, достигащ най-много 1м височина, е гъсто бухлат и има вечнозелени листа с обратнояйцевидна форма, тъмнозелени на цвят. Те миришат много силно, особено при топло време. Бледожълтите цветчета, които стоят на снопчета, издават горчив аромат. Значително по-висок става здравият Buxus sempervirens var. arborescens, който също може да се отглежда в голям съд.
Също както тиса, чемширът е класическо растение за оформяне, което се практикувало от римляните, а вероятно и още по-рано. В Средновековието изкуството било възобновено, през 16-и век било на мода, утвърдило се отново през 19-и век и днес се възвръща. Във Франция подрязването се прави орнаментално, в Англия има традиция в оформянето на най-различни фигури от чемшир. Известни са форми като спирала, топки, конуси, пирамиди, гъби, високи стъбла и скулптури от чемшир като пилета, лебеди и зайци. Тъй като чемширът е дълголетен, подрязаните растения може да се засаждат в ценни старинни съдове. Само че заради презимуването те трябва да бъдат непременно студоустойчиви.

Период на цъфтене: Март/април.
Произход: Югозападна Европа, Северна Африка, Западна Азия.
Месторастене: Слънчево до полусенчесто.
Субстрат: Неутрална до варовита градинска почва, оптимална пръст.
Поливане, торене: В периода на израстване се поддържа умерено влажно. Чемширът понася и временно засушаване. От май до август се наторява всеки месец.
Други грижи: Подрязването е особено благоприятно в края на юни, както и през март. Възможно е леко подстригване при вече оформените растения многократно през целия период на израстване.
Презимуване: На открито без зимна защита, но защитено от слънце. При засушаване в по-топли дни се полива с хладка вода.
Вредители, болести: Чемширена бълха и галици, но само ако е много сухо. Щитоносни въшки.
Размножаване: Чрез делене (лесно), като отделените части се засаждат по-дълбоко от преди. Също и чрез резници през март или август (бавно).
Моят съвет: Многобройни и красиви форми на чемшир в саксии може да се видят във Валда Пейрон Жардини в Калмтаутхайде (Белгия), откъдето може и да се купят.
Съвети за оформление: Чемширът е класическо растение за придаване на форма чрез подрязване. Подходящ за бонзай.
Предупреждение: Всички части на растението, особено листата, съдържат силно отровни алкалоиди.

Статията е прегледана 39080 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 nikolina773 (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 юни 2011 в 14:52

4em6ira mi boleduva i ve4e 2-ra god. ne moga da razbera kakvo e,edna kitka ot 4em6ira polovinata izsuhva polovinata e zdrava.polivam go normalno molq pomognete mi ili me naso4ete kum kogo da se oburna

#2 lilia555 (Регистриран потребител)

Публикуван на 21 юни 2012 в 21:27

Здравейте!И аз имам доста чемшири,отглеждам ги от много години.Понякога се случва и при мен засъхване,но само когато са в работни саксии, в земята ли са-нямам този проблем,или поне много рядко се случва.Обикновено правя така-почиствам
растението до здраво и свежо-задължително!Разкопавам и заривам по-високо,поливам редовно и всичко се оправя.Растението преболедува кратко и след това се развива съвсем нормално.Така че,не се притеснявайте!Чемшира е много издръжливо растение!!!

#3 milena (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 август 2012 в 23:34

Искам да го размножа, но не знам как. Кажете ми, моля!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook