Галерия
Бугенвилея (Бугенвилия) (Bougainvillea)

Бугенвилея (Бугенвилия) (Bougainvillea)

Семейство Вечерникови (Nyctaginaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 26 октомври 2011 г.

Родина на бугенвилията са високите южноамерикански плата, където френският адмирал Луи Антоан дьо Бугенвил (1729-1811) открил това растение и го пренесъл в Европа. Бугенвилиите спадат към семейството на вечерниковите и поднасят изненада: това, което повечето хора смятат за ярки пъстри цветове, съвсем не са цветове, а ярки листа, които скриват невзрачните кремави цветове.

От многобройните видове и сортове на пълзящия храст за култура в голям съд са подходящи предимно розововиолетовата Bougainvillea glabra и нейните разновидности "Сандериана" и "Александра". В съда те може да достигнат 3м височина. За да разцъфне пищно, е необходимо горещо и слънчево лято. Наред с тези две известни разновидности в типичния за бугенвилията лилав цвят, тропическото растение изненадва и с други цветове. При хибридните бугенвилии се срещат разновидности с бели, жълти, оранжеви, кървавочервени и керемиденочервени тонове. Понякога цветовете се смесват помежду си. В Индия и Калифорния има стотици селекционирани форми. Те са получени от кръстосването на различни видове и се означават като Bougainvillea x buttiana. Интересно е, че ярките листа се появяват като спонтанни промени в генетичната система на чисто бели сортове. Ако отглеждате тези несъмнено интересни хибриди, трябва да знаете, че те не са така здрави като сорта Bougainvillea glabra. Специалистите ги препоръчват главно за зимни градини.

Период на цъфтене: Април до юни, но поради неблагоприятните у нас условия на светлина и температура през пролетта - обикновено по-късно.
Произход: Бразилия.
Месторастене: Силно слънчево, топло и защитено от вятър.
Субстрат: Оптимална пръст.
Поливане, торене: В периода на израстване се полива обилно, но не трябва да се допуска задържане на вода! До август се наторява всяка седмица. Висока необходимост от хранителни вещества.
Други грижи: Осигуряване на стабилно устройство за катерене (шпалир, скелетна конструкция). Ако се разраства прекалено много, се подстригва.
Презимуване: На светло и прохладно (8-10°С). Прибира се с изсъхнала коренова туфа. Твърде дългите издънки се отрязват. Когато листата изпадат, вече не се полива и не се допуска корените да изстиват, тъй като загниват. Изпадалите листа се отстраняват редовно. През 2 до 4 години се засажда в нов субстрат през пролетта. За да цъфне възможно по-рано, растението се поставя през март до слънчев прозорец.
Вредители, болести: Листни въшки.
Размножаване: Чрез полузрели резници през пролетта или лятото (трудно).

Статията е прегледана 51776 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 merinda (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 19 февруари 2011 в 13:51

От къде мога зда си я купя? Някой ако знае да ми пише моля!

#2 Ива (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 02 март 2012 в 11:11

Бугенвилията цъфти цяло лято, а не до юни. По средата на лятото може да й опадат цветовете, но много бързо цъфва пак. Понякога й опадат и листата, но се възстановява бързо. През зимата няма листа, държи се на хладно и се полива един път в месеца по малко, за да не умре. Цъфти само на слънце!

#3 janaprinca (Регистриран потребител)

Публикуван на 17 март 2012 в 12:21

ot kude moje da si kupq ?
nqkoi da m,i pi6e.

#4 wera_jan (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 23 април 2012 в 15:52

В момента 23-29 април пре д НДК има изложба базар на цветя Цветна София. Има голям избор на цветове и размери.

#5 Ива (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 28 май 2012 в 15:15

Продава се във всички градински центрове и разсадници, както и в някои магазини.

#6 binnik99 (Регистриран потребител)

Публикуван на 08 юли 2012 в 16:03

пак да попитам-защо сега, по това време й окапват листата и остават само едни зелени пръчки?Листата не изглеждат болни или повредени.Долните пръчки са сухи и едва ли ще се възстановят,на зелените клонки след акапване на листата не никне нищо ново.

#7 Ива (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 12 юли 2012 в 16:18

До binnik99: трябва да има някаква причина, за да й окапят листата посред лятото - например, ако сте я пренесли на ново място, ако сте я пресадили сега, по никое време, ако сте я пресушили или преполяли, ако е болна, но мисля, че ако я оставите на спокойствие навън на слънце и я поливате нормално, ще се възстанови и отново ще й покарат листата и ще цъфне. Да не ви заблуждават сухите пръчки - по тях също покарват листа. Просто не я закачайте известно време и ще се оправи.

#8 силвия (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 юли 2012 в 15:55

До binnik 99: Не е лошо да се подхранва веднъж седмично с течен тор за цъфтящи растения и да е на слънчево място.

#9 kushkiev (Регистриран потребител)

Публикуван на 09 октомври 2012 в 18:48

Днес 09.10.2012 моята бугенвилеа продьлжава да цчфти.На терасата с югозападно изложение.

#10 Незабравка (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 април 2013 в 16:00

А какво означава "Прибира се с изсъхнала коренова туфа."?
Изважда ли се от саксията?

#11 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 16 април 2013 в 18:37

Не се изважда от саксията. Просто през зимата се засушава. Листата и изпадат и остават само клечки, държи се на хладно, слънцето е малко и на практика няма нужда от поливане. Аз все пак и капвам по някоя и друга капка, защото е на югозападна остъклена тераса, където е светло.

#12 petrinka.g.ivanova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 15 май 2013 в 15:26

С кристалон зелен може ли да се тори?

#13 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 25 май 2013 в 07:01

За израстване на листна маса се тори със зелен кристалон или други торове с високо съдържание на азот. За обилен цъфтеж си трябва напр. бял кристалон или друг подобен, богат на калий. Вижте статията за видовете торове - там са обяснени доста подробно състава на видовете торове и идеята кога и с какво да се тори.

#14 искра (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 14 март 2014 в 10:03

От къде може да се купи бугенвилея на щам и може ли да се отглежда зимата в зимна градина на около 10-15 градуса.

#15 Катя Цолова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 април 2014 в 11:25

Най-добре подготвени за развитие са тези които продава една женичка пред Ботаническата градина в Балчик. И обяснява и не е комерсиална.

#16 Sirena (Регистриран потребител)

Публикуван на 24 април 2014 в 09:06

На моята през зимата не и окапаха листата, обаче още не съм я рязала и не знам дали може сега, пък ми се свиди, ама май ще трябва щото единия и клон е доста високичък. Инак стои на източна тераса.

#17 велизара (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 30 април 2016 в 19:56

Добър ден!
Вчера си купих бугенвилия от флората. В малка саксийка е и самото растение още е ниско, около 20 сантиметра. В пластмасова саксийка е. Въпросът ми е, сега ли да го пресея в друга или да изчакам две, три години както пише в статията? Също имам съмнения, че може да е просто отчупен клон от по-голямо растение и засаден в саксия. Как мога да разбера? Също, какво представлява торта за цветето и може ли да ми препоръчате някакъв определен вид или поне магазин в София или Бургас, който предлага такъв вид тор?
Благодаря предварително!

#18 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 02 май 2016 в 06:02

Здравейте,
Можете да пресадите сега, но е добре да извадите растението с почвата и да го поставите в по-голяма саксия, без да пипате корените. Дали е клечка или не няма значение, стига да се развива и цъфти. И да - вероятно е вкоренен резник, което е напълно нормално.
За торовете - 4 коментара по-нагоре. ;)

#19 Велизара (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 май 2016 в 17:12

Много благодаря. Сега забелязвам, че листата и започнаха да падат, не знам дали е заради по-хладното време. Беше на западна тераса, където цял следобяд пече слънце, но си падат, прибрах я на топло(20-25C), ще видим какво ще се случи.

#20 Велизара (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 май 2016 в 17:18

Благодаря, за отговора. Тези дни започнаха да и капят листата. На западен прозорец е, на който цял следобяд пече слънце. Дали се дължи на по-хладното и облачно време? Днес я прибрах в стаята, която е по-топла и слънчева. Някакви идеи?

#21 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 03 май 2016 в 21:17

И това е нормално. Растението е стресирано. Ще избият нови. :)

#22 Велизара (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 01 юли 2016 в 22:24

Да ви се похваля. Бугито започна да расте, раззелени се. Нямаше ме седмица и забелязах, че е дръпнала на височина. Кога става съответния цвят, защото четох, че е май-юни, но моята нали скоро цъфна и се притеснявам да не увехне преди да се оцвети.

#23 Велизара (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 01 юли 2016 в 22:26

Да ви се похваля - раззелени се моето буги, а даже е дръпнала и на височина. Въпросът ми е кога ще си смени цвета, защото се притеснявам, че може да увехне преди това, макар че е доста свежа.

#24 ели георгиева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 27 февруари 2017 в 15:45

Колко градуса трябва да е минималната t° навън/пролетта/ за да мога да я изнеса на балкона/южен/? Вече има зелени пъпки,по горните леко се разлистват та ми се ше да се каляват навън:-)

#25 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 27 февруари 2017 в 20:18

Рано е още за изнасяне. Температурите в момента и през следващите дни са добре, но при всички случаи ще има и застудявания. Втората половина на март най-рано, при това ако прогнозите са за поне +5 градуса и нагоре.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook