Галерия
Бегония (грудкова) (Begonia knollenbegonien)

Бегония (грудкова) (Begonia knollenbegonien)

Семейство Бегониеви (Begoniaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 27 октомври 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж            

Градинските бегонии цъфтят на не много светли места. Освен бяло и виолетово, са представени и всички останали цветове. Едрите до 10 см. цветове са повече или по-малко кичести, някои са подобни на роза, а други на анемония. Освен това има двуцветни сортове с фино поръбени венчелистчета и други с назъбени венчелистчета. Заострено-овалните листа са с различна големина, маслиненозелени до тъмнозелени, с метален блясък или със зелени жилки. Те стоят върху дебели, месести (а при висящите форми тънки) филизи. Предлагат се различно високи, изправено растящи групи с едри или дребни цветове, както и висящи бегонии с дребни цветове. Заслужава да се спомене специално новата гирляндова "Бегония илуминейшън". Тя расте с дълги, гъвкави, силно разклонени филизи и е осеяна с плоски светлорозови цветове.

Период на цъфтене: Май до октомври.
Произход: Изходни форми - Южна Америка.
Месторастене: Светло до полусенчесто, защитено от вятър. Бегониите "Бертиний" и "Мултифлора" - също и на слънчево място.
Субстрат: Оптимална пръст, TKS 2, пръст за балконски цветя.
Засаждане: Купените или самостоятелно отгледани (-> Размножаване) млади растения се засаждат на разстояние 25см едно от друго в съда.
Поливане, торене: В периода на израстване се поливат обилно, но в никакъв случай да не се допуска задържане на вода. До октомври се наторява с намалени дози през две седмици, за да се постигне регенериране на грудките.
Други грижи: Сортовете с едри цветове да се подпират. Прецъфтелите цветове се отстраняват. След септември листата да не се отрязват, а да се оставят бавно да пожълтеят.
Презимуване: Сандъчетата или саксиите се внасят едва след първите нощни застудявания. (Грудките на повечето сортове нарастват най-много през кратките есенни дни). Изсъхналите или измръзнали листа и стъбла се отрязват до 2-3см. Пръстта се изтръсква внимателно от грудките. Ако е прилепнала здраво към тях, по-добре е да се остави, тъй като грудките не трябва да се нараняват поради опасност от инфекции. Грудките се съхраняват в сухи проветриви сандъчета или кошници до покълването им при температура 5 до 10°С.
Поникване: През февруари/март грудките се нареждат плътно в сандъци с влажен торф и се оставят на светло при температура 18 до 22 °С. Когато се покаже младото стъбло, се прехвърлят в по-големи саксии или направо в сандъчета. Когато се образуват листата, растенията се изнасят на открито, за да укрепнат. При опасност от отрицателни температури се прибират отново.
Вредители, болести: Листни въшки, трипси, същинска бра-шнеста мана, сиво гниене.
Размножаване: Чрез делене на грудките малко след покълването. Местата на отрязване се дезинфекцират с прах от дървени въглища! При отглеждане в градина чрез засяване от ноември до януари при температура 23 до 25 °С и допълнително осветление (трудно).
Предупреждение: Градинските бегонии съдържат отровни вещества в надземните и подземните си части. Моят съвет: При модерните сортове зимуването не си заслужава, тъй като през есента грудките обикновено са още много малки.

Статията е прегледана 92634 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 Petrova (Регистриран потребител)

Публикуван на 14 март 2011 в 17:40

Миналата година си купих грудка от такава бегония, която се развиваше чудесно, цъфна и един ден просто имаше вид на мокро коте - листата,цветовете, всичко като попарено.Искам пак, но...

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 14 март 2011 в 20:59

За мен бегонията и мисия невъзможна. Два пъти се опитвам и не става. В общи линии летален изход, описан от Petrova. В момента даже на балкона ми има глудка в свеж мумифициран вид от миналата пролет. 4 листа покараха и замръзва. Буквално.

#3 Мариана (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 март 2011 в 14:17

Много ги харесвам и са ми слабост, преди няколко години направих опити и за съжаление крайно неуспешни. Бях решила повече да не си причинявам разочарование, но тази година отново не устоях на изкушението и пак си купих само, че за каскадна бегония. Преди няколко дни я засях, дано с нея да ми потръгне.

#4 Евелина Кожухарова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 19 юли 2011 в 10:27

Здравейте! Отглеждам бегонии от няколко години. Особеното при тях е, че призасаждане на грудковите, грудката се поставя с вдлъбнатата част на горе! И поливане и торене - редовно, не преполиване и само в чинийката!!! В никакъв случай от горе! Надявам се да съм Ви била полезна! За предпочитане са грудковите пред семенните! Успех на всички!

#5 янетка георгиева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 07 август 2011 в 17:37

много обичам бегонията, но тази год не пожела да цъфтят - защо не знам. Може ли някои да ми каже - защо падат цветовете като пораснат до пъпка

#6 митка попова (Регистриран потребител)

Публикуван на 27 октомври 2011 в 15:43

АЗ СЪЩО ОПИТВАХ ДВА ПЪТИ ДА ОТГЛЕДАМ БЕГОНИИ ОТ ГРУДКИ НО НЕ УСПЯХ,А ЕДНА ПОЗНАТА МИ КАЗА ,ЧЕ ГИ ЗАСЯЛА В ЗЕМЯТА .АЗ НАПРАВО СЕ ИЗУМИХ.

#7 rumeto (Регистриран потребител)

Публикуван на 26 март 2012 в 17:51

Бегонията не обича на силно слънце.Моята каскадна бегония си я захванах от чепка във вода и вече 3 години ме радва много
Сега съм сложила три и ако се хванат мога да подаря с удоволствие

#8 iveliq (Регистриран потребител)

Публикуван на 11 май 2012 в 20:21

здравейте,преди 2 години си захванах бегония от листо,не вярвах ,че ще стане ,но стана.като листна маса се развива чудесно,но още не е цъфтяла,не знам дали изобщо някога ще цъфне.днес пък си купих 4 грудки,сега ще ги засея и ще чакам да видим ,дано те поне ми цъфнат,някой ден

#9 galina (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 04 май 2013 в 21:44

Сега засадих бегония. Дано да оцелее. Много обичам цветята.

#10 Веска (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 октомври 2013 в 18:34

Здравейте,тази пролет ,засадих няколко грудки бегония и им се радвам цяло лято на
хубавите цветове.Поливам ги само сутрин , сега когато паднаха температурите и се
образуваха слани ги внесох вътре.Свежи са и цъфтят.Много харесвам тези цветя
Не знам кога трябва да спра поливането.

#11 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 06 октомври 2013 в 18:39

Здравейте,
В самата статия е обяснено прилично кога се случва това и как. В общи линии поливането трябва вече да е спряло и да се подготвят за вадене и презимуване.

#12 kali (Регистриран потребител)

Публикуван на 07 януари 2014 в 12:54

А от семена става ли?

#13 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 07 януари 2014 в 16:22

По принцип може. Дори и успешни опити има - ТУК.

#14 kali (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 януари 2014 в 02:50

Прочетох по подробно за това цвете и искам да попитам следното-какво е изписано на пакетите на грудковите ВИСЯЩИ бегонии? Искам да си поръчам от Сортови семена, но не мога по снимка да определя кои са висящи,а надписите на английски не мога да си преведа. Помогнете ми. А преди седмица посях семенца, но все още чакам.

#15 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 26 януари 2014 в 05:12

Единственото, по което можете да се ориентирате е височината на растенията. Например при височина 40 см. означава, че ще е висяща. На сайта на Сортови семена на всичко пише 20 до 25 см. За същите сортове на други сайтове пише 40 см. И защо сте решили да ги отгледате от семена? С грудки е много по-лесно.

#16 neli va4kova (Регистриран потребител)

Публикуван на 19 февруари 2014 в 13:50

Време е да се събудят грудковите бегонии . Да се смени малко от горния слои на почвата да се полее и да се сложат саксиите на топло и светло. Като изкарат листенца да се преместят в градината под някое дърво на шарена сянка .

#17 Радиана Иванова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 10 юли 2014 в 00:00

Имам три бегонии, как да ги торя и с какъв тор ? Благодаря предварително.

#18 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 10 юли 2014 в 08:11

С торове за цъфтящи или луковични растения, напр. бял или кафяв кристалон.

#19 Цветелина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 август 2016 в 14:48

Здравейте, моля ако някой знае от къде мога да си купя бегония (офицерско копче) да ми каже. Много ще съм благодарна.

#20 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 31 август 2016 в 09:59

Грудкови бегонии се предлагат пролетта. В нашия онлайн магазин ще могат да се поръчват през ноември - декември с доставка през март 2017 г.

#21 Цветелина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 07 септември 2016 в 17:11

Здравейте, много благодаря за отговора. Да, ще поръчам, но бих искала да Ви изпратя снимка точно на това цвете, което искам да купя. Как да Ви я изпратя? Благодаря.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook