Галерия
Лилиум (крем) (Lilium)

Лилиум (крем) (Lilium)

Семейство Лилиеви (Liliaceae (lily family))

Публикувано от на

Последна промяна на 28 март 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж                  

Засажда се през февруари / март в голям съд с диаметър най-малко 20см. Важно: под субстрата трябва да има 3см дренажен пласт от груб пясък, чакъл или перлит. Луковиците се засаждат на разстояние 5см една от друга и се покриват с минимум 15см пръст. Саксиите се поливат леко и се оставят на слънце отвън.

Период на цъфтене: Лято.
Произход: Изходни форми в северното полукълбо (Азия, Америка, Европа). Продават се селекционирани форми.
Месторастене: Слънчево и защитено от вятър.
Субстрат: Оптимална пръст или глинесто - хумусна градинска пръст със стиромул, перлит или пясък.
Поливане, торене: От май до септември се полива обилно. Да не се допуска задържане на вода! През април/май по повърхността на съда се поръсва шепа дълготраен тор.
Други грижи: Придържа се към пръчки или с пръстени. Увяхналите цветове се изрязват и растенията се оставят бавно да се свият.
Презимуване: През октомври / ноември пожълтелите издънки се отрязват. През декември се прибира и зимува на закрито при температура 0-5°С. He трябва да се оставя да изсъхне. През 2 години се пресажда през февруари/март.
Вредители, болести: Сиво гниене и почвена гнилост на луковиците поради задържане на вода. Вирусни заболявания.
Размножаване: Чрез семена, делене, лющене на луковиците - според вида и сорта.
Предупреждение: Луковиците на лилията са отровни.
Съвети за оформление: Подходящи за съдова култура са петров кръст (Lilium martagon, със завити листа на цветовете) и златен крем (Lilium auratum - хибриди).

Лилиумът (Lilium) е познат на човечеството още от преди новата ера. Най-старите рисунки, върху които е изобразен са на около 3500 години и са открити върху асирийски и древноегипетски паметници.

Латинското наименование Lirium (по-късно е преобразувано в Lilium) е произлязло от гръцкото leirion, което означава бял. За пръв път това име е получил Lilium candidum. До 19-ти век лилиумите са били внасяни в Европа от Далечния Изток, Китай и Япония. Тъй като диворастящите видове не са удовлетворили специалистите, в края на 19-ти и началото на 20-ти век е започнала усилена работа по хибридизация на растението за създаване на нови, по-големи и с разнообразни цветове видове. Днес са известни повече от 2000 хибрида с нови, декоративни качества, по-устойчиви към болестите и вредителите, по-издръжливи на неблагоприятни климатични условия и притежаващи по-висока интензивност на размножаване.

Лилиумите с право се смятат за едни от най-красивите цветя. Повечето от тях достигат височина, по-голяма от човешки ръст, цветовете им имат най-различна форма, багра (не са познати единствено сини и черни лилиуми) и размери (от 2,5 до 30 cm в диаметър). Някои видове цъфтят 4 седмици, а ако сте подбрали и ранни, и късни сортове, може да се възхищавате на тяхната красота от началото на юни до средата на септември. Доколкото може да се говори общо за една толкова голяма и разнообразна група растения, лилиумите виреят най-добре на слънчево място, в почва с добри дренажни свойства, обогатена с органичен материал. Дълбочината на засаждане зависи от начина, по който се вкоренява даденият сорт. При лилиумите с вкореняващо се стъбло се появяват корени както при основата, така и точно над луковицата, което е причина тези растения да се засаждат по-дълбоко – на 15-20 cm дълбочина. Другите са базално вкореняващи се и се засаждат наесен на дълбочина 5 cm. По принцип луковиците на всички видове са доста капризни – ако почвата не е с добър дренаж, те бързо загниват, при засаждане не трябва да засъхват, а месестите луковици се засаждат веднага след закупуването им. При засаждане дъното на дупката се посипва с едър пясък, корените се разпростират и между тях също се посипва пясък. Растенията се поливат редовно и обилно и от време на време се поръсват с течен тор. Особено важно е корените да не се оставят да изсъхват. Лилиумите не се прекопават, а около стъблата им се покрива с добре угнил компост или тор. На по-високите сортове е добре да се сложат подпорни пръчки. Мъртвите цветове трябва да се отстраняват редовно, а в края на сезона стъблата се подрязват до равнището на почвата. През зимата се слага пресен мулч (слой от органичен материал, нанасян около стъблата) от торф или листовка.

Размножаването на растенията може да стане по два начина: веднага след разделянето им туфите да се пресадят или чрез отделянето на сочни люспи от луковицата, които се запечатват в торба с влажен торф, за да пуснат коренчета и се засаждат в саксии, запълнени с компост.

Най-общо лилиумите могат да се разделят по външния си вид на три групи:
• Лилиуми с форма на турски фес – с извити назад венчелистчета и обикновено малки цветове.
• Тръбести лилиуми – венчелистчетата са събрани заедно по част от дължината на цветето и образуват базална тръбица.
• Куповидни лилиуми – с широко отворени, големи цветове, които образуват купа.

По-разпространените видове лилиуми са:
L. auratum – родината е Япония. Засажда се през 30 cm, като се вкоренява стъблото, достигащо височина от 80 до 180 cm. Цветовете са куповидни, бели с жълта ивица по средата, осеяни с червеникавокафяви петънца. Познати, но рядко срещани са и хибриди, оцветени в розово. Цъфтят през август-септември.
L. bulbiferum – засажда се през 23 cm, като се вкоренява стъблото. На височина достига от 60 до 120 cm, с тръбести цветове с дължина до 7,5 cm, оцветени в оранжево с пурпурни петънца. Цъфтят през юни-юли.
L. canadense – на височина достига до 180 cm, с жълти, тръбести цветове с дължина 5 cm. Засажда се базално през 30 cm и цъфти през септември.
L. candidum – родината е южното Средиземноморие до Югозападна Азия. На височина достига до 150 cm. Съцветията са образувани от 6 до 20 бели тръбести цветове с дължина 7,5 cm. Засаждат се базално през 23 cm и цъфтят през май-юли. След прецъфтяването имат малък период на почивка, през който листата отчасти засъхват, но през есента покарват нови. Много рядко образуват семена, поради което се размножават по вегетативен път - чрез разделяне на образувалите се млади луковици след цъфтежа и преди образуването на нови листа.
L. henryi – засажда се през 45 cm, като се вкоренява стъблото. На височина достига до 240 cm. Цветовете са с дължина 7,5 cm и венчелистчетата са обърнати нагоре. На цвят са жълти с тъмночервени петънца. Цъфтят през август - септември.
L. longiflorum – произхождат от Япония и Китай. На височина достигат до 1,20 m и са с бели тръбести цветове с големина от 12 до 15 cm. Засаждат се през 23 cm, като се вкоренява стъблото. Това е един от най-предпочитаните видове за рязан цвят. Цъфти през юли-август.
L. martagon – растението е с височина 80-150 cm, сади се през 30 cm и се вкоренява базално. Цветовете са с дължина 8-16 cm, с пурпурен цвят, обсипан с тъмночервени петънца, а венчелистчетата са извити нагоре. Луковицата е яйцевидна, леко скосена, с големина 4-7 cm в диаметър. Типичното за L. martagon е, че тя е изключително непретенциозна, вирее на всякакви почви, на различни надморски височини и при всякакви условия. Миризмата е неприятна, цъфти през юни-юли.
L. pumilum – на височина достига до 60 cm, сади се през 15 cm и се вкоренява стъблото. Цветовете са червени с дължина до 5,5 cm и с обърнати нагоре венчелистчета. Цъфти през юни. Характерното за този вид е, че расте на сухи, открити каменисти склонове на глинести или песъчливи почви.
L. regale – един от най-широко разпространените видове, за което са допринесли не само ценните и качества, но и лесното размножаване чрез луковици и семена. На височина достига до 180 cm, сади се през 45 cm и се вкоренява стъблото. Цветовете са бели, тръбести, с жълти гърла и силен аромат. Цъфтят през юни-юли. Размножава се чрез семе, чрез луковици, които се образуват по стъблото непосредствено над луковицата, или чрез луковици, които се образуват около майчината луковица.
L. tigrinum – това е т.нар. тигрова лилия. Достига до 120 cm височина, със сравнително големи цветове с диаметър 10 cm, събрани на много гроздовидни оранжеви съцветия, гъсто обсипани с кафяви петънца. Венчелистчетата са извити нагоре, а в пазвите на листата се образуват малки черновиолетови луковички, чрез които растението може да се размножава, като през есента се засаждат нагъсто в открити лехи. Цъфти през юни-юли.

Макар и трудно, по някои общи показатели хибридите също могат да се обобщят в няколко групи:
• Азиатски хибриди – садят се през 45 cm, цветовете им са с диаметър 10-13 cm с формата на турски фес, тръбести или куповидни. Цъфтят през юни-юли и на височина са между 60 и 150 cm. Цветовете на повечето са хоризонтални или изправени. Към тази група спадат: Brandywine, Cinnabar, Citronella, Connecticut Yankee, Destiny, Enchantment, Harmony, Paprika, Sterling star и др.
• Американски хибриди – садят се през 45 cm, цветовете им са с диаметър 10-13 cm с формата на турски фес, тръбести или куповидни. Цъфтят през юли и на височина са между 120 и 210 cm. Цветовете са разположени в пирамидални съцветия. Тези хибриди са създадени от американски видове (L. pardalinum). По-често срещани са: Bellingam, които виреят в почва без варовик и на шарена сянка; Cherrywood и Shuksan – най-популярният хибрид от тази група.
• Хибриди Candidum – садят се през 30 cm, цветовете им са с диаметър 10-13 cm, тръбести със силно извити нагоре венчелистчета. Цъфтят през юни-юли и на височина са между 120 и 180 cm. В тази група попада и най-старият и един от най-ароматните хибриди L. Testaceum. Цветовете са с много силно извити нагоре венчелистчета и са разположени около 10 на цветоносното стъбло. Прашниците са силно изнесени навън и са яркочервени. Цветовете са в различни нюанси на жълтото – от кремаво до тъмнобананово. Засажда се базално през есента. Други, по-разпространени хибриди от тази група са: Artemis, Appolo, Ares, Prelude и др.
• Ориенталски хибриди – садят се през 30-45 cm, цветовете им са с диаметър до 30 cm с куповидна форма. Цъфтят през август-септември и на височина са между 60 и 240 cm. Това е групата на най-красивите и най-едрите цветове. Но тъй като в природата винаги трябва да има равновесие, те се отглеждат и най-трудно. Изискват кисела или богата почва с добри дренажни свойства, слънчево място и завет. По-известни са: Bonfire, Crimson Beauty, Imperial Silver, Stargazer, Pink Glory и др.
• Хибриди Martagon – садят се през 30 cm, цветовете им са с диаметър 5-8 cm с формата на турски фес. Цъфтят през юни-юли и на височина са между 120 и 180 cm. Общо взето, това е най-малобройната група. Типичното за лилиумите, които попадат в нея, са цветовете – около 25 цвята, разположени на цветоносното стъбло. Виреят най-добре в алкална почва и на сенчести места. Произлизат от L. martagon и L. hansonii. Видовете в тази група са: Jaques S. Dijt, Mrs. R. O. Backhouse, Marhan, L.Dalhansonii, Paisley и др.
• Тръбести хибриди – садят се през 45 cm, цветовете им са с дължина до 20 cm с тръбеста или куповидна форма. Цъфтят през юли-август и на височина са между 120 и 180 cm. Към тези хибриди се отнасят групите Aurelian и Olympic. По-известните видове са: African Queen, Black Dragon, Green Dragon, Golden Splendour, Heart’s Desire, Golden Showers, Sunbrust, Thunderbolt и др.

Статията е прегледана 66425 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 Радослав (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 25 март 2011 в 08:22

Наскоро си купих луковици на лилиум. Та разфасовката им беше по пет в опаковка. Интересува ме как да ги разпозная понеже са три вида. От групата на ориенталските са: Oriental Tigerwoodes, Oriental Muscadet, Oriental Tiger Edition

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 25 март 2011 в 17:14

Ако не са надписани тези три вида няма как да ги разпознаете. Те луковиците са еднакви.

#3 Милена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 27 ноември 2011 в 08:02

Тези лилиуми са в саксии? Не знаех, че може и така да се отглеждат. Много са красиви.

#4 rosi.nikol (Регистриран потребител)

Публикуван на 12 октомври 2013 в 14:08

Подариха ми розов лилиум три коренчета с папки. Понеже нямам градина, може ли да ги насадя в голяма саксия.

#5 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 12 октомври 2013 в 14:41

Не зная какво разбирате под "пъпки", но всеки лилиум може да се отглежда в саксия. Следва да съобразите размера на саксията с размерите на лилиумите - има видове с височина до 40 - 50 см., които са най-подходящи за саксия. За видовете, които стават високи по над 120 см., саксията трябва да е по-голяма и най-вече по-дълбока.
Със саденето на луковици можете да поизчакате, докато се захлади. Сега е доста топло за засаждане. Можете да съхранявате луковиците в хладилник.

#6 rosi.nikol (Регистриран потребител)

Публикуван на 12 октомври 2013 в 16:05

Аз си мислех, че са градински цветя. Благодаря за съвета.

#7 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 12 октомври 2013 в 16:26

Повечето градински цветя успешно могат да се отглеждат и на балкона. Разбира се, от значение са големината на растенията - както надземната част, така и кореновата система.

#8 Жулиен (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 04 март 2014 в 17:47

Привет
Купих лилиум преди 3 седмици и сега си го гледам но започва да увяхва. Само да подчертая че грам опит нямам с цветята, един кактус не можах да отгледам. Много искам ад се науча и искам да ви попитам, лилиумите само 1 месец ли цъвтят ? И какво да правя ако увяхне напулно. Моля помогнете, нямам никакъв опит.

#9 Силвия (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 март 2014 в 13:23

Здравейте!Ако лилиума се отреже за цвят,той ще цъфне ли през следващата година?

#10 Паулинна (Регистриран потребител)

Публикуван на 03 юли 2014 в 02:09

Дъщеря ми ми подари голям букет от рози в комбинация от лилиюм и нашето кучебеше цялото жълто от праха по тичинките и след това получи разстроиство.Въпроса ми е дали това цвете е отровно или се получават някакви алергични реакции от него?

#11 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 03 юли 2014 в 05:34

Луковиците са отровни, на някои хора им става лошо от силния аромат. До колкото зная и животните могат да проявят алергия не само към лилиума.

#12 Грациела Ковачева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 април 2015 в 09:04

Здравейте,преди дни купих от Лидл хубав лилиум,има напъпили цветове. Мога ли да го пресадя сега,или да го оставя в магазинската саксия до на есен? Предварително благодаря :)

#13 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 06 април 2015 в 09:11

Най-добре го оставете в това, в което сте го купили.

#14 Грациела Ковачева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 07 април 2015 в 10:49

Благодаря за съвета!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook