Декоративен банан (Ensete ventricosum)

Декоративен банан (Ensete ventricosum)

Семейство Бананови (Musaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 06 септември 2014 г.

В родината си бананите достигат височина над 13 м., като се срещат в редки планински гори на надморска височина над 2000 м. Впечатляващи са листата с дължина до 6 м. и ширина 1 м. Фиданки, израснали от семена и засадени в големи съдове, достигат височина около 1 метър още през първата година, а с напредване на възрастта често се срещат височина до около 2 - 3 м. със съответна дължина на листата.

Произход: Южна, Централна и Североизточна Африка.


Месторастене: Слънчево до полусенчесто. Важно е да се осигури завет, тъй като силният вятър разкъсва големите и красиви листа.


Субстрат: Подходящият за отглеждане на банан почвен субстрат е съставен от глинеста градинска пръст и TKS 2 в съотношение 11:1 или оптимална пръст.


Поливане, торене: В периода на израстване, банана се полива обилно, като до септември се наторява всяка седмица. Бананите имат висока нужда от хранителни вещества.


Други грижи: Няма.


Презимуване: Прибира се преди първите есенни студове. В отоплена зимна градина листата не се режат и се поддържат леко влажни. Иначе бананът се скъсява до най-вътрешните млади листа, като зимува на светло при температура 10 °С. Ако зимува на много студено, съществува опасност от развитие на почвени гъби, а ако е на много топло, бананът пуска издънки, които отнемат силата му. Полива се пестеливо и не в парнацията, за да не загнива. Младите растения се пресаждат всяка пролет, а по-старите през няколко години, когато саксията отеснее.


Вредители, болести: Почвени гъби, ако корените са студени. През лятото е любимо лакомство на акарите.


Размножаване: През цялата година бананът може да се размножи чрез семена (лесно), най-благоприятно е през януари и февруари.


Съвети за оформление: Декоративният банан е растение за голям съд, което изисква много пространство.


Указание: По същия начин се отглеждат Musa basjoo, японският влакнест банан, и Musa х paradisiaca, същинският банан. Те издържат на студ до минус 5 °С и може да презимуват при 2 - 5 °С.

Статията е прегледана 22090 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 didka (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 30 март 2012 в 23:23

Здравейте,имаме такова растение.Върви много добре,всяка седмица израства ново листо,обаче,има и издънки.Мога ли да ги махна,как и ако не ги махна растението ще расте ли нормално? Благодаря Ви.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook