Галерия
Амарилис (Хипеаструм) (Amaryllis sp., Hippeastrum sp.)

Амарилис (Хипеаструм) (Amaryllis sp., Hippeastrum sp.)

Семейство Кокичеви (Amaryllidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 28 март 2013 г.

Амарилисите (Хипеаструмите) (Hippeastrum sp.) са род от семейство Кокичеви Amaryllidaceae, като тяхната родина е Южна Америка. Родът съдържа над 60 естествени вида, които рядко се култивират. Единственият естествен вид, който се среща по-често е H. papilio. Много често хипеаструмът се бърка с амарилиса, заради дългогодишното използване на общото наименование "амарилис" в индустрията. Амарилисът (Amaryllis sp.) е род от същото семейство, но с родина Южна Африка. Родът съдържа един единствен вид – Amaryllis belladonna.

Най-съществената разлика между амарилисите и хипеаструмите е в периода на цъфтеж – хипеаструмите цъфтят пролетта до лятото, докато амарилисите цъфтят есента. Има сериозна разлика в структурата на листата и най-вече цветоноса (при хипеаструмите той е кух, докато при амарилиса е плътен), в структурата на луковицата.

В голямата част от случаите в домашни условия се култивира изкуствено създадените сортове на хипеаструмите. Със създаване на нови сортове се занимават редица компании съсредоточени предимно в Холандия, Северна Америка и Южна Африка и един много специален доставчик от Австралия, от където обаче не се осъществява внос в рамките на Европа и Америка.
Различават се няколко "групи" хипеаструми, които се култивират. Различните източници сочат различно делене, но най-общо, имайки предвид формата на цвета и броя цветоноси, това са:

1. Едроцъфтящи холандски сортове – с прости цветове, кичести и полукичести; често цъфтят с по два до три цветоноса, всеки с по 4 до 6, в редки случаи до 8 цвята. В литературата едроцъфтящите сортове, с прости почти плоски цветове (тоест без изразено издължаване на "венчелистчетата" във форма на фунийка) се определят към група "Leopoldii".

Амарилис (Хипеаструм) (Amaryllis sp., Hippeastrum sp.)

2. Дребноцъфтящи – като Lemon Lime, като големината на цвета не се отразява на способността им да изкарват по два цветоноса, всеки с по 4 цвята.

Амарилис (Хипеаструм) (Amaryllis sp., Hippeastrum sp.)

3. Т. нар. "Multiflowering" или "Clusters" – майчино растения с над пет допълнителни луковици, които цъфтят с дребни цветове, но с по над 6-7 цветоноса, всеки с по 4 цвята. Такъв е например е "Supreme Garden".

Амарилис (Хипеаструм) (Amaryllis sp., Hippeastrum sp.)

4. Cybisters – цветовете са с характерно тънки "венчелистчета". Такива са "Chico", "La Paz" и т.н.

Амарилис (Хипеаструм) (Amaryllis sp., Hippeastrum sp.)

5. Тромпетовидни – С ясно изразено оформяне на цвета като фунийка. Могат да са с прост цвят или полукичести. От първите най-известния е "Pink Floyd", а от вторите – "Jewel".

Амарилис (Хипеаструм) (Amaryllis sp., Hippeastrum sp.)

6. Естествени видове – най-известният срещащ се в природата е "Papilio", но сред над 60-те описани има много ефектни видове, включително с двуцветни листа.

Амарилис (Хипеаструм) (Amaryllis sp., Hippeastrum sp.)

Покупка на луковица

За да се радваме на цветовете на хипеаструмите е необходимо грижите за тях да започнат още с купуването на луковиците. Те трябва да са възможно най-едрите, според съответния сорт (някои сортове/групи – дребноцъфтящи, тромпетовидни, естествени видове, cybisters са със значително по-малки луковици – до 5-6 см диаметър; холандските сортове – между 10 и 12 см диаметър). Луковицата трябва да е без наранявания, твърда, с поне два-три дебели корена. Често луковиците имат червени петна, които по никакъв начин не бива да всяват притеснения, стига на пипане мястото да не е влажно, мухлясало и червенината да е засегнала и долния слой люспи.

Засаждане

При засаждането е хубаво за 24 часа корените да се накиснат във вода, като се твърди, че това е полезно за по-лесното преодоляване на първоначалния стрес при засаждане. Потапянето е заради корените и самата луковица не бива да се мокри. В противен случай се рискува загниване и бактериални зарази, което е фатално. Идеята е корените да омекнат и при засаждането да мога да се разпределят равномерно около купчинката, върху която се поставя луковицата. Що се отнася до самото засаждане - идеята е 1/3, не повече, от луковицата да остане отвън. Сади се в малка на диаметър саксия - два пръста субстрат между луковицата и стената на саксията. Хубаво е саксията да е по-дълбока - хем да има място за хубав дренаж, хем да има място за корените, които се развиват предимно в дълбочина. Субстратът трябва да бъде лек, с хубав дренаж, с много въздух. Да не задържа вода. Често затова се добавя повече перлит, макар и според някой многото перлит да води до изгаряне на корените . След засаждането не се полива - независимо в саксията или в подложката. Саксията трябва да е на топло - именно топлината е онова условие, което събужда луковицата - не водата, не светлината. Първата поливка, при това съвсем лека, трябва да е при поява на цветонос или листа. Поливането се засилва едва след прецъфтяване и при сериозно затопляне.

Засаждане на луковицата:

1. Почистете умрелите корени от луковицата и обелете ако има изсъхнали горни люспи.
2. Потопете корените в хладка вода за 12-24 часа, като много внимавате основата на луковицата да не се допира до водата.
3. Изтръскайте корените от водата и топнете луковицата профилактично във фунгицид.
4. Изберете глинена саксия, която е около 20 см дълбока и около 2 пъти по-широка от диаметъра на луковицата.
5. Смесете 1 част стандартна почва, 1 част торф, 1 част перлит и 1 част пясък. Задължително е почваната смес да се дренира много добре. 6. Поставете на дъното на саксията дренажен слой от поне 2 см, върху който изсипете конусовидна купчина от почвената смес. Поставете основата на луковицата върху върха на конуса и разпръснете корените отстрани.
7. Покрийте корените с почва и натиснете луковицата надолу, за да не останат въздушни ями около корените. Насипвайте почва докато покриете 2/3 от луковицата. Натъпчете и досипете почва като 1/3 от луковицата трябва да остане непокрита.
8. Не поливайте докато не се покажат поне 10-на см цветонос и/или листа. Когато се полива това се прави с хладка и престояла вода. Не оставяйте вода в подложката на саксията.
9. Поставете саксията на топло и светло място с добра вентилация, но без течение. Рафт над радиатор при температура 21°C е идеално място.

Грижи до цъфтежа:

1. НЕ ПОЛИВАЙТЕ докато луковицата не покара (може само леко да навлажнявате при засъхване на почвата). След покарване започнете обилно поливане. Използвайте винаги хладка вода като внимавате да не мокрите върха на луковицата. Най-добре да поливате в подложката, но да не застоява там вода.
2. Когато се появи цветонос, започнете подхранване на 2 седмици с балансиран течен тор.
3. Завъртайте саксията на 45 градуса всеки ден, за да предпазите цветоноса от изкривяване по посока на светлината.
4. Когато цветоносът достигне 40 см височина, завържете го около някаква пръчка, за да не се счупи под собствената си тежест.
5. Когато цветовете започнат да се отварят, преместете растението на по-хладно и сенчесто място (около 16°C), за да удължите трайността на цветовете.
6. За да запазите силата на луковицата, отрежете цветовете веднага след като започнат да повяхват, освен ако не искате да съберете семена. На семеначетата им трябват 2 до 3 години преди да започнат да цъфтят.

Грижи след цъфтежа:

1. Продължете да поливате обилно докато има растеж на листа и подхранвайте веднъж седмично с тор, богат на калий.
2. Растението ще расте добре при температура 21-30°C и добро осветление и вентилация. Може да стои навън през лятото – леко засенчено от директните слънчеви лъчи. Ако се отглежда вътре, пулверизирайте всекидневно листата с фина пръскалка с хладка вода.
3. Преглеждайте редовно за вредители и третирайте навреме.
4. Когато в средата на октомври денят се скъси и нощите захладнеят, внесете хипеаструма вътре на добре осветено място при температура 13°C. Поддържайте почвата леко влажна и спрете торенето. Листата може да започнат да изсъхват. Отрязвайте листата след като са напълно изсъхнали.
5. Ако температурата падне под 5°C, завийте растението с найлон с мехурчета.
6. След престояване 12 седмици при ниска температура отрежете всички листа с около 10 см с обеззаразен в разредена белина нож или ножица.
7. Махнете горните 6 см от пръстта и я заменете със свежа. Не е необходимо пресаждане всяка година, а е добре да се прави на 2-3 години.
8. Отделете бебетата луковици и ги посадете отделно. Те достигат размер за цъфтеж след 3-6 години. През първата зима не им осигурявайте хладен период, но след това ги третирайте както големите растения.
9. След опресняването на пръстта или пресаждането на възрастните луковици, преместете ги отново на топло и започнете цикъла наново.

Статията е прегледана 102699 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 djimi (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 май 2011 в 11:02

А как мога да събера семена от цветето - след цъфтежа ли? Аз имам голям хипеаструм от две години и тази година видях, че има втора луковичка какво да правя да я оделя ли от голямата? Мерси предварително.

#2 Minko Minkow (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 28 август 2011 в 21:38

koga se prawi presazdaneto na lukuwicite

#3 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 29 август 2011 в 06:18

Здравейте,
Както пише в материала горе "Грижи след цъфтежа", т.6 се прави 12 седмици след средата на октомври, което означава края на януари.

#4 София (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 август 2013 в 12:10

Здравейте !Защо моя Амарилис не ми цъфти само листа пуща

#5 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 20 август 2013 в 12:49

Сега не му време за цьфтеж. Това става пролетта и началото на лятото.

#6 София (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 август 2013 в 10:58

Нито лятото нито пролета цъфти От 3 години само листа пуща

#7 Кремена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 октомври 2013 в 15:21

Явно не сте подхранвали достатъчно след цъфтежа.При повече грижи ще се отблагодари :-)

#8 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 17 октомври 2013 в 16:07

Както е написала Кремена, подхранването е важно, както и поливането и слънцето. Така луковицата се възстановява след цъфтежа. Но сега е важно луковиците да починат. Поне 8 - 12 седмици луковиците трябва да са в покой - на хладно и без поливане. Не им режете зелените листа, а ги оставете сами да пожълтеят. Можете да подрежете листата с по около 10 см. След периода на покой, като се внесат на топло и без поливане, първото нещо, което ще видите ще е цветонос. Вероятно и преди листата.

#9 pupi (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 януари 2014 в 08:37

Здравейте аз преди две седмици си го купих и цъфнаха 4 красиви цвята сега вече се любувам на 1 цвят Какво да правя със стеблото дали се реже или не Благодаря ви предварително

#10 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 08 януари 2014 в 12:45

Като прецъфти и последния цвят се реже. После на слънце и поливане.

#11 pupi (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 януари 2014 в 16:17

А колко да го отрежа

#12 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 13 януари 2014 в 18:08

Реже се целият. Каквото остане от него ще изсъхне. Все пак не се старайте да го изрежете из основа, защото ще нараните листата. Като изсъхне остатъка се маха лесно, а и сред листата не се вижда.

#13 Вретенарова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 март 2014 в 01:28

Купих си Амарилис преди 5г. Първата година цъфтя, а след това нито веднаж. Излизат само листа, които са доста тънки и се пречупват под собствената си тежест и затова ги връзвам за една пръчка, но никога не цъфти. Слагам го на хладно през зимата, после вкарвам на топло, поливам и пр. но няма цвят. Какво бихте ме посъветвали да направя, за да се радвам отново на това прекрасно растение. Благодаря.

#14 adi_san (Регистриран потребител)

Публикуван на 18 март 2014 в 14:45

Тъй като съм начинаеща в отглеждането на хипеаструми бих искала да помоля за съвети. Съпругът ми подари на дъщеря ми един за осми март, с идеята да я провокираме да се грижи сама за растение и да му се радва, когато разцъфти. В стандартна саксия за разсад е d=9/h=7,5 см, не съм го пресаждала. Бяха покарали 3 листенца, около 5-6 см високи и отстрани имаше 2 пъпки, едната леко завяхнала. От всичко което прочетох досега за начина на отглеждане на хипеаструмите, останах с впечатлението, че сме го преполяли, защото в момента отгоре почвата все едно има фин бял мухъл :( Едната пъпка съвсем изсъхна, а другата също е започнала и интересното е, че стеблото не израства, стои си толкова колкото беше, когато го купихме. Не се вижда част от луковицата над пръстта.
Какво бихте ме посъветвали да направя:
1. Да пресаждам ли на този етап?
2. Да спра ли поливането? Ако да, за какъв период и после какво количество вода да слагам?
3. Да слагам ли тор? Бихте ли ми препоръчали марка и откъде мога да го закупя?
4. В момента цветето стои на прозорец със западно изложение, трябва ли да го преместя? Другите възможни места са със северно изложение и почти няма слънце, поне там където не може да пипа по-малкото ни детенце.
За момента не се сещам какво друго да питам, вие като по-знаещи предложете ако нещо съм пропуснала.

#15 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 18 март 2014 в 15:13

За поливането - полива се само отдолу в паничката, не отгоре. Това, че отгоре има мухъл означава, че е преполят. На практика отгоре почвата трябва да е суха.
Добре е да го пресадите в нова почва, като 1/3 от луковицата оставите над почвата. Отглежда се на директно слънце - западният прозорец е добър вариант.
За торенето - след пресаждането около месец няма нужда да торите. След това с торове за луковични цветя - напр. на Лактофол или кафяв кристалон. И така с умерено поливане и много слънце цяло лято. Живот и здраве ще цъфне следващата пролет след периода на зимна почивка.

#16 adi_san (Регистриран потребител)

Публикуван на 19 март 2014 в 09:17

Благодаря Ви за отговора, дано успеем да положим правилните грижи и да се радваме догодина на цвят.

#17 Галя (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 януари 2015 в 22:49


Здравейте, търся съвет за грудка амарилис. Преди месец купих от Lidl растението, беше високо 15 см , почти разцъфнало, с малко листенце до дръжката за цвета. За няколко дни разцъфтя и след прецъфтяването му започна гниене в областта на листенцето, което идваше от сърцевината на грудката... Извадих грудката от пръстта, оказа се, че няма корени, но беше много голяма и твърда; внимателно изрязах видимата гниеща част, срязах грудката - за да я почистя, дори капнах декстобрин, за да спра паразитите (защото освен гниене се бяха появили и дребни насекоми), махнах част от слоевете на луковицата...оставих я в тъмен шкаф, увита в салфетка ...преди 2 дни я отворих - пак има мухъл в сърцевината, но отново е покарала 3 листенца и упорито се бори за живот. Моля ви, кажете ми дали и как мога да я спася? Вече съм я "орязала" наполовина, няма корени...

#18 krasimir (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 май 2016 в 19:06

Здравеѝте разбирасе оделя се малката луковица и засаждате в саксиа но цъфтежа е след три години има периоди когато цъфти две години под ред една година почива но е много красив цвят радвам се на красотата му.

#19 Ивето (Регистриран потребител)

Публикуван на 23 май 2016 в 23:51

Отделянето на малка луковица и засаждането и също ли трябва да бъде 1/3 над почвата?

#20 Радка Бояджиева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 март 2017 в 10:14

Миналата есен закупих луковици хипеаструм(не съм сигурна или амарилис-фирмите наричат само амарилис и трябва да гадаеш какво точно си купил).След като престояха корените във вода ги засадих и единият цъфна към 10 ноември-прекрасен!Стоят всички на температура приблизително 10-15 градуса и последният прецъфтя тези дни.До тук добре поливам,режа цветоноса,торя- но до кога?Листата трябва ли да се режат и те или летуват навън с листата?За есента ми е вече познато-но Вие пишете че от октомври 12седмици а моите цъфнаха много рано.Може би нещо съм объркала.Благодаря Ви предварително!

#21 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 13 март 2017 в 10:48

Нищо не сте объркала. Сега поливате умерено и торите веднъж месечно. На директно слънце. И така пролет, лято и есен. През септември - октомври се приспиват - режете около 10 см. от листата, спирате да поливате и на хладно. Листата постепенно ще изсъхнат. Може да извадите луковицата и да изрежете корените. Съхранявате на хладно 12 седмици и края на януари - началото на февруари засаждате в саксия както при покупката. И т.н.

#22 Радка Бояджиева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 март 2017 в 12:42

Извинявам се че пиша отново но според сезона на цъфтеж моите луковици са амарилис-всички цъфнаха през зимата.Има ли някакви различни грижи за тях?

#23 Радка Бояджиева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 март 2017 в 13:28

Много Ви благодаря!

#24 Нина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 март 2017 в 13:03

Здравейте! Бих искала да попитам от къде и как мога да си закупя някои от по-горе показаните в галерията амарилиси. В магазините за цветя най-често се срещат бели и червени цветове. А колкото до поръчки по интернет - вече съм се сдобила с всичко , което съм успяла да намеря, но тук има такива касавци ,които не съм срещала да се продават. Благодаря Ви предварително!

#25 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 19 март 2017 в 14:04

Ние във форумите си правим колективни поръчки от Eurobulb.nl и Royal Colors. Това са изключително качествени доставчици, но цените са по-високи. Резултатите сама сте се убедила, че са фантастични.
Поръчките правим лятото, доставката е през есента.

#26 Далия (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 април 2017 в 14:33

Моля, ако някой поръчва от тези сайтове да ми пише.

#27 Иванка Петрова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 11 ноември 2017 в 08:39

Как се приспива амарилиса? Да режа ли корените и листата и кога

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook