Гонгора (Gongora)

Гонгора (Gongora)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 21 април 2007 г.

Първите представители са открити и описани през 1794 г. по време на експедицията на Ruiz и Pavon . Родът носи името на Antonio Caballero y Gongora, вицекрал на Нова Гренада (днешни Колумбия и Еквадор) и губернатор на Перу.
Гонгора (Gongora)Известни са 65 вида, разпространени в Централна Америка и тропическата част на Южна Америка, като най-голямо видово разнообразие има в Колумбия. В природата се срещат от влажните тропически гори до планинските склонове на Андите. Всички представители са епифитни и образуват голям конгломерат от въздушни корени. В природата често живеят в симбиоза с някои видове мравки. От набръчканите псевдобулби излизат две твърди, кожести, оребрени листа. Цветоносите са каскадни. Цветовете на повечето видове са восъчни и ароматни. Те са по-малки в сравнение с тези на Coryanthes и Stanhopea.
Най-добре се чувстват на шарена сянка при умерени температури (15-20ºС, минимална нощна 10ºС). Нямат изразен период на покой. Субстратът, в който се отглеждат трябва да е:
• ситен - смес от сфагнум мъх, кокосови влакна, малки парченца кора,
• винаги леко влажен,
• с кисело рН.
Отглеждат се в кошница, висяща саксия или качени на подложка. Торят се 1 път седмично с разреждане ¼ от от указаното на опаковката. Различните видове цъфтят през различните сезони - от началото на лятото, до края на зимата. За да се стимулира образуването на цветоноси, може да се намали поливането за 2-3 седмици.
Цветовете и пъпките са чувствителни към директен контакт с вода и затова не трябва да се мокрят.

Статията е прегледана 7422 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook