Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Целогине (Coelogyne)

Целогине (Coelogyne)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 23 април 2007 г.

Това е голям род, широко разпространен в Азия. Растенията са епифитни. Цветовете са обикновено бели, но могат да бъдат кремави и зелени. Големината на растенията варира от няколко см до 1м (разпереност на листата) . Един от най-разпространените видове е Coelogyne cristata.

Целогине (Coelogyne)Подходящо е за отглеждане в саксия или кошница, в едър субстрат, защото трудно преживява задържането на вода и корените загниват много бързо. Признак за преовлажняване е потъмняването връхчетата на листата.Често това потъмняване се наблюдава през периода на покой, когато се получава несъответстие между високата влага и ниската температура. В такива случаи растението трябва да се премести на по-топло и да се намали поливането. Потъмняването на върховете на листата може да е признак и на други проблеми - сух въздух или натрупване на соли в субстрата. Ако не сме сигурни в причината, най-добре е да сменим субстрата.

ВЪЗДУШНА ВЛАГА: отглежда се успешно в стайни условия, като е достатъчно да се сложи върху подложка с мокри камъчета. През лятото му се отразява добре ежедневното пулверизиране и/или парната баня.
Казано в цифри :
• през лятото и началото на есента: 85% влажност
•през останалото време : около 60%

СВЕТЛИНА: От средата на пролетта до края на есента може да се гледа навъм,като се предпазва от директните слънчеви лъчи (забележка-не се препоръчва ако температурите надвишават 26 градуса). Зимата спокойно може да се сложи на слънчев прозорец.

ТЕМПЕРАТУРА: умерени и ниски температури, не трябва да надвишават 24-26 градуса в най-горещите дни. В естествения хабитат лятото е много влажно, с проливни дъждове, а светлината е умерена, защото небето е покрито през повечето време с дъждовни облаци. Зимата е слънчева и без валежи, но с тежки мъгли които покриват почти всичко.

ПРЕСАЖДА СЕ рядко, само след крайното изпълване на саксията. Преди пресаждането се полива обилно,сади се в СУХ субстрат и не се полива няколко дни. Пресаждането мож е да доведе до отлагане на цъфтежа с 2 до 3 години! Някои професионалисти даже препоръчват да се отрежат и извадят само старите псевдобулбуси, за да се избегне пресаждане на цялото растение.
За доброто развитие на растението е от изключително значение да се осигури въздушна циркулация през цялата година. Има много случаи на видимо подобрение след преместване на орхидеята в близост до вентилатор.
Необходимо е да осигурим хладен и сух период на почивка, ако искаме да имаме здраво и обилно цъфтящо растение.

Режимът на ПОЛИВАНЕ и ПОДХРАНВАНЕ са различни в зависимост от жизнения цикъл на растението.

ПРОЛЕТТА целогинето се събужда и започват да нарастват листата на булбусите от предишната година, като в началото използва запасните хранителни вещества от старите булбуси и затова те се сбръчкват (това е нормално). Полива се умерено-1 път седмично, като се тори на 2 седмици с тор богат на азот.
В началото на ЛЯТОТО започва образуването и на нови издънки. Поливането се увеличава на 2 пъти седмично, тори се 1 път седмично с тор богат на фосфор. След приключване на растежа, старите булбуси възстановяват изразходените хранителни вещества и отново имат"изпънат" вид.

През СЕПТЕМВРИ - ОКТОМВРИ започва постепенното намаление на температурите и поливането. Следва период на покой с ниски температури (12-16 градуса дневна температура и 5 - 10 градуса нощна) и съкращаване на поливането-веднъж на 2 - 3 седмици. При много ниски температури растението може само да се оросява сутрин без въобще да се полива в продължение на няколо месеца. Цветоносите се образуват на булбуситете от текущата година.
В началото цветовете растат много бавно, докато излязат от "качулката", която в естествени условия ги предпазва от ниските температури. След това цветовете ускоряват растежа си и за 2-3 седмици достигат зрялост. В този период растението има нужда от много хранителни вещества, които корените не могат да доставят и затова отново в употреба влизат част от запасите в булбусите и те се сбъчкват. Ароматът на цветовете започва да се усеща няколко дни след отварянето им и тоосновно през първата част на деня. Цъфтежът продължава 4-5 седмици.
След това растението минава в състояние на дълбок покой до април. Препоръчва се да се сложи на хладно и светло и да се полива рядко- 1 път месечно, може и по-рядко.В този период старите булбуси може да загубят листата си -това е нормално и не е причина за безпокойство.

ЛИЧЕН ОПИТ: дори през лятото го държа на прозорец, къде сутрин го огрява слънцето-няма проблем. В къщи сме с климатици, така че нямам проблем с високите температури. Торя на всяко поливане, като редувам тор и биостимулант. Преди да наторя поливам обилно с течаща вода, за да се отмият натрупаните в субстрата соли.

Статията е прегледана 9213 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook