Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Цимбидиум (Cymbidium)

Цимбидиум (Cymbidium)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 29 януари 2011 г.

В Китай, цимбидиумите са известни и почитани още преди създаването на западната цивилизация. В китайската история, цимбидиумът е останал като символ на изяществото и приятелството, известен със своята красота и прекрасен аромат. За него пише дори Конфуции, 500г.пр.н.е.Той първи го нарича в своите ръкописи "Кралят на Ароматите" - прозвище, с което цимбидиумът е известен и до днес. Все още се спори доколко днешните видове приличат на древните.

История на цимбидиумите

#В древността само хората със синя кръв имали правото да отглеждат цимбидиуми. Подаряването на такова растение било проява на върховно благоволение.
По време на династията Wei 220-265 г.с.н.е. отглеждането и получаването на нови видове се разпространява и сред висшата класа и вече не е привилегия на кралското семейство. Едва през династията Tang 618-907я.с.н.е. се появяват първите "ферми" за орхидеи и цимбидиумите постепенно стават достъпни за средната класа.
Тази орхидея остава символ на чистотата и високия морал. Сред азиатските народи все още се приема за чест да подариш или да получиш цимбидиум. Смята се,че това е проява на уважение и приятелство. Групата на цимбидиума включва 44 класифицирани вида, с произход от Азия.

КИТАЙСКИТЕ ЦИМБИДИУМИ са подрод - Cymbidium Jensoa и включват 5 вида - gorengii, kanran, ensifolium, sinense и faberi. В някои текстове ги наричат "азиатски", в други "китайски", в действителност става въпрос за растения разпространени в Китай, Тайван, Япония и части от Тайланд и Виетнам.
Има почти пълно разминаване между азиатската и европейската класификация. Някои видове имат до 30 различни имена. За да се ориентираме в този хаос от термини и имена, трябва да се запознаем с устройството на растението.
При цимбидиума, всяка псевдобулба има самостоятелна коренова система. Псевдобулбите са "скалдовата база" за резервна вода и храна. Те са малки и затова цимбидиумите имат нужда от по-често поливане , в сравнение с други орхидеи. За запалените колекционери, листата са по-важни дори от цветовете. Те се различават по своята ширина и дължина.Почти всички видове са плоски и само отделни представители са овални - "Tu Er Lan" (орхидея "заешки уши"). Други вариации са вълнообразни или спирални завивания на листата. Най-ценно за колекционерите е наличието на шарка по листата. Пъстролистите видове се различават по вида на шарката и точните нюанси на цветовете.

Цветовете на китайските видове са по-малки, растенията също обикновено са по-компактни, има голямо разнообразие на цветове: почти черно, бяло, червено, жълто, като се ценят "чистите" цветове без шарки. Почти винаги са със силен аромат. Някои видове цъфтят през ЛЯТОТО. Не е рядкост и няколкократен цъфтеж в рамките на една година.

Условия за отглеждане на китайските видове

Нека се запознаем с условията в естествения хабитат на тези видове. Те растат високо в Хималаите, по оголените скалисти склонове, между дребни и средно високи храсти. При тези климатични условия влажността е висока, температурите са средни като през нощта се понижава значително, слънцето се филтрира от по-високата растителност, а корените са ограничени в растежа си. С увеличаване на надморската височина влажността се покачва, а температурите се понижават. В домашни условия най-лесни за отглеждане са Ensifolium и Sinense, които се приспособяват към средни температури и могат да издържат периоди на понижена влажност. Останалите видове изискват по-ниски температури и по-висока влажност т.е. трябва да се отглеждат в студена оранжерия.

СВЕТЛИНА

Това е един от основните фактори за доброто развитие на цимбидиумите. Ако светлината е малко, растението ще бъде слабо, податливо на болести и вредители, няма да цъфти. Ако светлината е прекалено силна, листата ще изгорят и ще се загуби декоративния ефект ( особено при пъстролистите видове).
В домашни условия се отглеждат на шарена сянка, като се ръководим по цвета на листата - трябва да са наситено зелени. За аматьори се препоръчва да се отглеждат на прозореца целогодишно и да не се изваждат навън, поради риска от прегряване и изгаряне на листата.

ТЕМПЕРАТУРА

Идеален е температурния интервал 20-30 градуса и 10 градусова температурна разлика между дневната и нощната температура. Faberi и gorengi се чувстват отлично при 15-25 градуса, като зимата могат да преживеят при температури близки до нулата, но летните горещини над 30 градуса спират развитието им и пречат на цъфтежа. Sinense, от друга страна не може да преживее продължителни периоди с температура под 5 градуса, но издържа на жеги над 30.

Да обобщим:
- ensifolium - топлолюбив
- sinense - умерени температури
- останалите - студенолюбиви

При невъзможност да се "свалят" температурите под 30 градуса, се повишава въздушната влажност и се повишава въздушната циркулация.

ВЛАЖНОСТ

Има два отчетливи периода.От октомври до март въздушната влажност е 40% - 60% и се полива съвсем оскъдно, колкото да се подържат псевдобулбите от изсъхване.
От април до края на септември се повишава до 80% въздушна влажност и субстратът се поддържа постоянно влажен (не подгизнал). Древните китайци смятали,че трябва да минат три години в практикуване преди да се изгради правилен усет за поливане при цимбидиумите. Те казвали: "цимбидиумите обичат влажното, но не и мокрото", а също и "харесват сухото, но не и горещото и сухото".

ВЕНТИЛАЦИЯ

Китайските видове определено харесват добрата вентилация. Застоелият въздух води до появата на различни болести и вредители, развива се мухъл в субстрата.

ТОРЕНЕ

На фона на повечето орхидеи, при които се тори рядко и с много слаб торен разтвор, цимбидиумите са направо "гладници".
Тори се често в активния период ,като "дозата" варира при различните видове. Еnsifolium и Sinense, видовете с вироки листа, големите екземпляри приемат нормално по-голяма концентрация на хранителните вещества.
В активния период може да се добави и листно подхранване. Общото правило е да се полива с балансиран тор с разреждане 1/5 от стандартното и да се съчетава с листно торене с разреждане 1/10 от дозата. През активния период може да се тори всяка седмица, като поне един път месечно се промива на течаща вода, за да се отмият натрупаните соли. Един трик на китайските майстори - един път месечно заменете синтетичния тор с органичен, за да се снабди растението с някои микроелемнти - добър избор е тор от гуано с разреждане на 1/4. Листното подхранване е особено важно за китайските сортове, защото при тях се цени много високо красотата на листата. Всеки майстор си има тайна рецепта за листен тор.
Стандартно ако искаме да стимулираме нови издънки и растеж на листа се използва формула 20:20:20. Ако искаме цъфтеж - 10:30:20. Запомнете: листните торове винаги се прилагат силно разредени.

СТИМУЛИРАНЕ НА ЦЪФТЕЖ

Трябва да предизвикаме стрес. Най-бърз ефект има при съчетаване на температурен, воден и хранителен стрес.
През септември започва намаляване на температурите. Редуцирайте поливането, като позволите на субстрата да изсъхне между поливането, намалете нощните температури, за да има по-голяма дневно - нощна разлика. Можете даже да оставите растението сухо за 1 седмица,освен това не торете в продължение на 2-3 седмици.
Намаленото кличество на водата и ниското ниво на азота ще стимулират цъфтеж.
Забележка: ако лятото е било много горещо,някои видове може да не цъфнат, поради големият температурен стрес, на който са били подложени. След образуване на цветоноси растението се връща при първоначалните условия.

Цимбидиум (Cymbidium)Малко снимки на китайски сортове, които поне аз не съм виждала да се предлагат в България.
Цветовете са по - дребни, без шарки и "окраси". Силният аромат е друго качество, което не сме свикнали да свързваме с цимбидиумите. Листата са по-широки, по-твърди, по-къси. Дори при сортовете с дълги листа, те са прави, а не дъговидно падащи както е при останалите стандартни сортове.
Ето цяла страница с китайски красавици.

Цимбидиум (Cymbidium)Цимбидиум (Cymbidium)САКСИИ ЗА КИТАЙСКИТЕ ЦИМБИДИУМИ

Специално внимание трябва да се обърне на субстрата и саксиите при отглеждането на китайските цимбидиуми.

Цимбидиум (Cymbidium)Цимбидиум (Cymbidium)Ето как изглеждат азиатските саксии.
Класическата изработка е от порцелан, в наши дни - керамични. Популярност добиват и пластмасовите разновидности.
Тези саксии са създадени преди векове с цел растеж на корените на дължина, без образуване на множество странични разклонения. Доказано е, че цимбидиумите с "издължена" коренова система, с минимум разклонения, растат по-бързо и цъфтят по-обилно.
Съотношението между ширината и височината на тези саксии е 1:3. Съвременните модели имат допълнителни странични отвори за вентилация и подвижно дъно,за инспектиране на корените.
Саксията не трябва да е по-голяма от необходимото. Неглазираните керамични саксии трябва да се накиснат предварително за няколко дни във вода,защото в противен случай ще "изтеглят" влагата от субстрата. Глазираните нямат нужда от такава подготовка - достатъчно е да ги измием добре.
Ако не ви се влагат средства в китайски вази, можете да използвате стандартна пластмасова саксия. Изберете по-дълбок модел и засадете няколко растения, така че взаимно да ограничават страничното развитие на корените.

Моите цимбидиуми са от най-разпространените хибридни сортове, в България не съм виждала китайски видове. Понеже обичам да експериментирам реших миналата година да посадя единият в такава китайска ваза. Може и да си внушавам,но ми се струва че той се развива по-добре от останалите, които са в обикновени пластмасови саксии.

СУБСТРАТ

Идеалният субстрат трябва да изсъхва равномерно, да има добър дренаж, добра въздушна проводимост, високо хранително съдържание, да е резистентен на гниене и да е евтин. Препоръчва се използването на равни количества кори, дървени въглища и дребен чакъл. Всичко се слага в някакъв съд, разбърква се и след това се почуква няколко пъти по съда, за да се разпределят съставките на няколко пласта според размерите си.
На дъното на саксията се слага един слой само от чакъл. След това се слага субстрата като се започва с едрите частици и се свършва с дребните. Последните 2 см. се запълват със смес от перлит и финно натрошени кори.
Може да се добавят до 20% папратови клончета (tree fern fiber) или сфагнум мъх, ако орхидеята е в неглазирана керамична саксия.

РАЗДЕЛЯНЕ И ПРЕСАЖДАНЕ

Цимбидиум (Cymbidium)Цимбидиум (Cymbidium)Извадете растението от саксият и почистете корените от субстрата. Разгледайте го и намерет място където булбусите са раздалечени - срежете с чист и остър нож. Всяко от новополучените растения трябва да има 2-3 псевдобулбуса, не е желателно оставането на единични псевдобулбуси. Раната се третира с фунгицид. Изсъхналите листа и корени се махат. Цимбидиум (Cymbidium)Орхидеята се оставя на въздух за 24 часа. Китайските цимбидиуми трябва да бъдат разделяни на всеки две години. Как протича самото пресаждане.
1.Подгответе саксията и субстрата предварително. Неглазираните керамични саксии трябва да се накиснат за няколко дни във вода. Оставете разделените растения на въздух за 24часа, за да изсъхнат.
2.При нужда измийте корените още веднъж,за да отстраните максимално стария субстрат
. 3.Разположете цимбидума в саскията и запълнете празното пространство със субстрата в описания по-горе ред. Периодично почуквайте по саксията,за да се "наместят" частиците.

ЦИМБИДИУМ - КЛАСИЧЕСКИ ХИБРИДИ (НЕКИТАЙСКИ СОРТОВЕ)

Класическите хибриди се разделят на две групи -стандартни и миниатюрни сортове.Тези две групи имат сходни изисквания за отглеждане.Те издържат на по-ниски температури и на по-голямо засушаване в сравнение с китайските видове, но за сметка на това цъфтят по-трудно.При тези видове листата нямат декоративен ефект, цветовете са големи, но без аромат.

СВЕТЛИНА

Имат нужда от МНОГО светлина, за да се развиват и цъфтят обилно.От пролетта да есента могат да се гледат на открито. Важно условие е постепенното привикване към силните слънчеви лъчи, за да не изгорят листата.

ТЕМПЕРАТУРА

Имат нужда от 20-25 градуса дневна и 10-15 градуса нощна, за да се развиват и цъфтят. По принцип тези видове предпочитат по-ниски температури в сравнение с китайските. Хибридите не са претенциозни и понасят широк диапазон от температури. Колкото е по-горещо, толкова по-висока трябва да е въздушната влажност и по-често поливането.

ВЪЗДУШНА ВЛАЖНОСТ И ПОЛИВАНЕ

Цимбидиумите имат псевдобулбуси, в които складират вода и хранителни вещества. По този начин те са в състояние да преживеят периодите на суша, които съществуват в естествени условия. Препоръчва се субстрата да е почти изсъхнал преди да се полее отново. В повечето случаи 1 път седмично е достатъчно. При много високи температури и/или сух въздух, както и при млади растения, може да се наложи поливане на всеки 4-5 дни. Ако не сме сигурни, по-добре да изчакаме още 1 -2 дни преди да полеем. Полива се на течаща вода, за да се отмият натрупаните соли, към които цимбидиумите са особено чувствителни.

ИНИЦИИРАНЕ НА ЦЪФТЕЖ

Спрете да торите в края на август. Намалете постепенно поливането, като го сведете до абсолютния минимум. Оставете растенията на по-хладно през нощта. Необходимо е съчетаването на намалено поливане, липса на хранителни вещества, ниски нощни температури и много светлина през деня, за да се образуват цветоноси. Трябва да ги гледате при тези условия в продължение на поне 6 седмици. Приберете цимбидиума вътре, когато нощните температури паднат под 10 градуса. Сложете го в хладна стая и поливайте рядко до появата на цветоносите. Тогава ПОСТЕПЕННО увеличете поливането и сложете в топло помещение.

Типични представители:
Цимбидиум (Cymbidium)
C.mastersiiЦимбидиум (Cymbidium)
C.traceyanum
КРЪСТОСКИ МЕЖДУ КЛАСИЧЕСКИТЕ ХИБРИДИ И КИТАЙСКИТЕ ВИДОВЕ

Тези хибриди са лесни за гледане и често цъфтят по 2-3 пъти годишно без да изискват сложни подготовки и процедури. Те са по-малки от стандартните хибриди и често имат лек аромат, който са наследили от китайските си роднини. Издържат на по-ниски температури и силна светлина както стандартните хибриди, като същевременно са запазили красивите листа на китайските видове. Цветовете им са средно големи.

Представители
Цимбидиум (Cymbidium) - Peter Pan (ensifolium x Miretta)
Peter Pan (ensifolium x Miretta)

Цимбидиум (Cymbidium) - Golden Elf (ensifolium x Enid Haupt)
Golden Elf (ensifolium x Enid Haupt)
МИНИ ХИБРИДНИ СОРТОВЕ

Гледат се като китайските видове т.е. при по-високи температури, но за разлика от тях искат повече светлина.

Представители
Цимбидиум (Cymbidium) - C.madidum
C.madidum


Цимбидиум (Cymbidium) - C.chloranthum
C.chloranthum
ЦИМБИДИУМИ С ПЛЪТНИ, МЕСЕСТИ ЛИСТА

Лесни за отглеждане и за цъфтеж. Те са топлолюбиви и искат много светлина. Стават доста големи. Обикновено имат каскадни цветове.

Представители
Цимбидиум (Cymbidium) - C.madidum
C.finlaysonianumЦимбидиум (Cymbidium)
Cymbidium pendulumЦимбидиум (Cymbidium) - Cymbidium atropurpureum
Cymbidium atropurpureum


Статията е прегледана 30597 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 Сиси (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 01 февруари 2013 в 22:13

Здравейте!
Миналата седмица ми подариха орхидея цимбидиум. На втория ден цветовете започнаха леко да потъмняват. Почвата ми се стори суха и малко я полях, но цветовете продължават да потъмняват и започнаха да окапват. Има три цветоноса, които бяха окичени, сега на единия вече изобщо няма цветчета. Какъв може да е проблема и какво трябва да направя, за да продължи да цъфти?

#2 cvetana kostova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 23 август 2016 в 17:43

Благодаря за полезната информация

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook