Галерия
Дендробиум (Dendrobium)

Дендробиум (Dendrobium)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 23 април 2007 г.

По правило, дендробиумът има кръгли или леко продълговати псевдобулби. Съцветията са странични, с един или няколко цвята. Много от видовете са листопадни. При дендробиумите има ясно изразена ритмика в жизнения цикъл.Този естествен ритъм не трябва да се нарушава ако искаме да цъфти.
Светлина Повечето дендробиуми предпочитат да са добре осветени, засенчени ако е необходимо само през лятото в обедните часове. В края на лятото и есента, когато съзряват булбите и пускат цветоноси, трябва да са максимално осветени.
Най-подходящ е юго-източният или в по-лошия вариан юго-западният прозорец.Северният прозорец определено е лош избор.При нужда се доосветява с 100 ватова крушка,сложена на 10-15см от орхидеята.

Период на покой. Много видове изискват да се намали поливането и по-ниски температури (до 10-15°С).

Как да осигурим период на покой,който е от основно значение за цъфтежа?

Есента температурите започват да се понижават и съответно намаляваме поливането. През октомври - ноември прибираме в неотоплявана стая и слагаме на прозорец, където ще продължава да получава достатъчно светлина. Ако имаме възможност понижаваме в продължение на 2 седмици до минималната критична температура: 18 градуса за дендробиум-фаленопсис и 10-15 градуса за дендробиум нобиле.
Желателно е след периода на изстудяване да повишим температурите с десетина градуса.Това може да стене по един много лесен начин.В периода на изстудяваме пускаме леко перде на прозореца.В края на периода вдигаме пердето,за да може слънцето да напича директно дендробиума.
Ако всичко това ви се струва твърде сложно, просто сложете дендробиума на светъл прозорец в неотоплявана стая и следете температурите да не паднат под 10-15 градуса.

Поливане. През периода на растеж дендробиумите се нуждаят от обилно поливане. От есента до пролетта поливането се намалява. Необходимо е да следите булбите да не се набръчкват. Обичат опръскването с вода. Когато се образуват пъпки започваме да поливаме,но ПО МАЛКО. След цъфтежа отново спираме да поливаме и оставяме растението да почине до пролетта.Понякога дендробиумът пуска нови разклонения веднага след цъфтежа ,но това не означава че е буден - НЕ ПОЛИВАМЕ !!! Започваме да поливаме и торим едва,когато новите разклонения започнат да образуват КОРЕНИ - през пролетта.

Засаждане. Садят се в кори. Възможно е да се използва такъв субстрат: борова кора, дървени въглища, перлит, сфагнум с добавка на торф. ДЕНДРОБИУМЪТ ОБИЧА ДА МУ Е ТЯСНО,затова не го слагайте в големи саксии!

Подхранване. Тори се само в период на активен растеж, през едно поливане или на всяко поливане. Концентрацията на тора, както и при другите орхидеи да е 1/2 от указаното на опаковката. През цялата пролет и лятото торим интензивно,за да се възстанови растението от цъфтежа и да се зареди със сили за новия цикъл.

Размножаване. Чрез делене на булбите. Возможно е вкореняване чрез резник. Булбите се делят ето така: дългите булби с опадали или увиснали листа, се делят на части с 4-5 възела. Резниците се поставят върху сфагнум мъх и им се прави импровизиран парник. След появяване на корени, младите растения се садят в субстрат. През зимата част от дендробиумите губят листата си - това е НОРМАЛНО.Само малка част от тях са вечно зелени и запазват листата си - при тях минималните температури са по-високи.

При дендробиума МОЖЕМ да въртим растението ,дори когато имаме пъпки - НЯМА да опадат.

Характерно за дендробиумите е образуването на keiki -това са издънки по СТЕБЛОТО,а не от основата на растението.Те се появяват ,когато не се осигури период на покой и орхидеята вместа да цъфне пуска кейки.

При някои видове цъфтят младите издънки след достигане на зрялост,а при други - старите издънки пускат цвят години наред.

ДЕНДРОБИУМ ФАЛЕНОПСИС

РАЗЛИКИ с Дендробиум нобиле: • вечнозелен вид (не губи листа през зимата).
• нямат нужда от период на покой - не се слагат на студено ,не се намалява поливането и т.н.
• за да цъфтят имат нужда от 3-4 седмици с разлика между дневната и нощната температура.
• една и съща издънка може да цъфти по няколко пъти.
Ето линк с кратка информация за отглеждане на различни видове дендробиум (на руски) http://www.epiphyte.ru/?rid=2&nstr=1&showalph=1&vid=70

Статията е прегледана 36606 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook