Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Епидендрум (Epidendrum)

Епидендрум (Epidendrum)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 25 април 2007 г.

Името Epidendrum произхожда от гръцки и означава "върху дървото", защото тези растения са епифитни (като по-голяма част от тропическите орхидеи). В продължение на много години родът Epidendrum е включвал и орхидеите , които сега са отделени в род Encyclia. Тъй като Epidendrum включва стотици растения, разпространени по цялата южна част на Централна Америка е трудно да се дадат общи стандартни указания за отглеждането им.
Епидендрум (Epidendrum)
Орхидеите от този род, могат да се разделят на две големи групи.

Епидендрум (Epidendrum)
Първа група: растения със строеж много сходен с този на унифолиатните катлеи ( приплеснати, издължени псевдобулбуси завършващи с едно плътно листо). Те имат малки ароматни цветове с окраска бяло-зелено ( разбира се има и изключения).

Епидендрум (Epidendrum)
Втора група: това са така наречените епидендруми с тръстикови стебла (reed stem epidendrum). Те нямат псевдобулбуси, повечето представители са земни и при подходящи климатични условия могат да се отглеждат дори в градина. Имат ярки цветове, обикновено в оранжево-червената цветова гама. Освен това често образуват кейки.

Епидендрумите от първата група се гледат сходно на катлеите, с тази разлика, че имат по-изразен период на покой през зимата. Да обобщим : много светлина със засенчване в обедните часове, обилно поливане от пролетта до есента, през зимата почти не се полива. Тори се 1 път седмично през активния период с разреждане 1/2 до 1/4 от стандартното . Умерени температури, като понасят както максимални , така и минимални стойности, ако са съобразени останалите фактори на средата. Те са епифитни орхидеи и следователно се отглеждат в едър или среден субстрат с добър дренаж. Много добре се развиват качени на клон или подложка, даже при някои видове това е препоръчително. Единственото изискване при качването на подложка е точката на растеж да е насочена НАГОРЕ.

Някои видове

Epidendrum ciliare

Изключително непретенциозна орхидея, успешно аклиматизирваща се към широк диапазон от климатични условия. Препоръчва се за начинаещи любители. Много подходяща за качване на клон или подложка. Свободноцъфтящ вид, с най-голямо изобилие от цветове през есента и началото на пролетта. Има нужда от сравнително по-малко светлина в сравнение с останалите орхидеи от групата и затова се отглежда на шарена сянка. Размножава се чрез делене.

Epidendrum nocturnum

Наричан още "нощна красавица", защото цветовете й излъчват вечерно време силен приятен аромат. Издържа на големи разлики в температурите. Предпочита шарена сянка. Много лесна и непретенциозна орхидея.

Epidendrum parkinsonianum

Известен представител на групата. Издържа на температури от 36 градуса до минус един градус ( естествено , това не означава , че трябва да си правим експерименти колко дълго може да оцелее при екстремни условия). За разлика от по-горе изброените, иска МНОГО светлина -максималното възможно без да се стигне до изгаряне на листата. През активния период се полива обилно. През зимата водата се намалява драстично, като през януари-февруари се спира изцяло поливането и само се пулверизира сутрин. Препоръчва се да се отглежда качен ( изберете здрава подложка, защото расте сравнително бързо).

Epidendrum pseudoepidendrum

Епидендрум (Epidendrum)Това е един от любимците ми. Различава се от събратята си в гупата по това, че обича по-голяма влажност на субстрата. Осигурете: шарена сянка, умерени температури. От края на есента се намалява поливането, но БЕЗ да се стига до пълно изсъхване на субстрата. Губи листата си през зимата (както някои дендробиуми).
Тук можете да видите снимки на различни видове епидендруми

Втора група - епидендруми с тръстикови стебла

Цъфтят през цялата година. Цветовете са на върха на цветоноса, като постоянно се образуват нови и нови цветове, в резултат на което стеблото достига значителна височина.
С готовност се приспособяват към всякакви условия - отглеждане в саксия, в кошница, качени на подложка и дори в градината.

СВЕТЛИНА

Имат нужда от МНОГО светлина. Задължително трябва да са изложени на директно слънце, ако искаме да имаме здрави растения с много цветове.

ПОЛИВАНЕ

Тези орхидеи са в състояние да изтърпят много грешки в поливането, но все пак не трябва да прекаляваме. Освен това, на фона на останалите орхидеи, издържат на сравнително високо съдържание на соли в почвата. С една дума : може да се полива с вода от чешмата, като субстратът трябва да е постоянно влажен, но не и подгизнал.

ТЕМПЕРАТУРА

Адаптират се към широк диапазон от температури, като много от видовете могат да оцелеят дори при минусови стойности. Все пак е желателно да осигурим дневни температури между 15 и 30 градуса и нощни ,които не попадт по 7-8 градуса.

ТОРЕНЕ

Торете ги редовно и без притеснение - резултатът се вижда веднага. Подходящо е листното подхранване , защото голяма част от корените им са въздушни. Растения отглеждани в условията на по-малко светлина, трябва да се торят с по-ниско съдържание на азот. Съчетаването на голямо количество азот с малко светлина води до издължаване на растенията, до развитието на "болнави" екземпляри.

СУБСТРАТ

За Epidendrum secundum, Epidendrum radicans и Epidendrum ibaguense може да се използва всякакъв субстрат. За Epi. cinnabarinum и Epi.oerstedellas трябва да се избере смес с добър дренаж: средни и дребни парчета кора, перлит, кокосови обелки. Пресажда се веднъж годишно.

Този вид епидендрум често образуват кейки на цветоносите след прецъфтяване. Растенията отгледани от кейки са по- слаби, по-малко издръжливи и имат малко цветове. Препоръчва се отрязване на цветоносите след прецъфтяване, за да не се образуват кейки, а да се стимулира появата на нови здрави издънки от основата на растението.

Статията е прегледана 11740 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook