Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Хабенария (Habenaria radiata)

Хабенария (Habenaria radiata)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 25 април 2007 г.

Известни са повече от 600 вида от рода Habenaria, които растат в места с умерен и тропически климат в Южна Америка, Африка, Азия.
Тропическите видове орхидеи от този род имат достатъчно високи стебла, на които се разполагат спираловидно листата. На върха на стеблото се появява цветонос, висок до 40 см (при възрастните растения), носещ от 1 до 10 цвята с диаметър около 2,5-3 см. Сезона на цъфтене продължава приблизително от средата до края на лятото; началото и продължителността на цъфтежа зависят от времето на посаждане и климатичните условия. Ако не се опрашат от някое насекомо,цветовете се задържат в/у растението до месец.След цъфтежа листопадните хабернарии изпадат в период на покой, отмира цялата наземна част на растението, в земята остава само месестата грудка-булба. Преди състоянието на покой хабернарията се нуждае от много малко количество вода.
Habenaria radiata е наземна листопадна орхидея с височина от 15 до 30см.Наричат я още "Бяла чапла",тъй като цвета напомня чапла в полет. Грудките може да се засадят направо в градината,след като мине опасността от пролетни замръзвания.Избира се слънчево място(допуска се лека полусянка);предпочита плодородна слабо кисела почва(оптимално pH 6,1-6,5) [възможно е да понесе pH 5,6-6,0].Приготвя се смес от горска почва и торф,повърхността се мулчира със сфагнум. Грудките на хабенарията се засаждат на дълбочина 5-7 см;ако са повече - на разстояние 7-15 см за по-малките и 15-22 см за по-големите.Време на цъфтеж-късно лято до ранна есен.
В сравнение с други видове орхидеи,отглеждани при стайни условия, хабенарията се счита за достатъчно капризна и не се препоръчва за начинаещи.
При недостатъчна светлина трябва да се доосветява.По време на растеж изисква равномерно влажна почва.Субстрата не трябва да пресъхва напълно между поливанията,защото даже ден засушаване тази орхидея може да не понесе.Зимата обаче субстрата трябва да е сух,за да не загният булбите.Лятото е недопустимо температурата да е повече от 30С.Булбите се засаждат в невисоки саксии на дълбочина около 5 см,в кисела почвена смес.Може да се използва сфагнум и готова почва за азалии в равни части.За да се задържа почвата винаги влажна,може да се покрие със слой сфагнум.
Хабенарията се размножава с деление и със семена.Образува много семена,но те бързо губят кълняемост при съхранение.За успешно отглеждане на семеначетата са необходими специфичните бактерии,които живеят в живия сфагнум.

Статията е прегледана 10154 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Валя Иванова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 10 март 2016 в 20:29

Прекрасно цвете е и бих искала да попитам дали продавате и каква е цената!¿

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook