Галерия
Скъпоценни орхидеи (Jewel Orchids)

Скъпоценни орхидеи (Jewel Orchids)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 20 февруари 2014 г.

Наричат се така, заради красивите си ,"скъпоценни" листа. Растенията в тази група, са представители на различни родове. Почти всички са земни, имат нужда от малко светлина и много въздушна влага. Идеални са за терариум или за отглеждане на прозореца в банята. Листата им имат кадифен вид и често преливат в различни нюанси, поради пречупването на светлината под различен ъгъл. Цветовете им в повечето случаи са малки, бели и не особено атрактивни.

Представители:

Ludisia discolor
Скъпоценни орхидеи (Jewel Orchids)
Силно вариабилен вид, разпространен в Източна Азия. В продължение на години е била известна под името Haemaria discolor. От 1970г. официалното название е Ludisia discolor. Най-популярната, достъпна и лесна за отглеждане скъпоценна орхидея.


Goodyera
Скъпоценни орхидеи (Jewel Orchids)
Разпространени са тропическите и умерени области на севрното полукълбо. В природата има земни, епифитни и литофитни видове.Отглежда се в условията на малко светлина, висока въздушна влажност, високи температури за тропическите видове и винаги леко влажен субстрат. Някои представители на този род имат период на покой през зимата. В България се среща Goodyera repens.

Скъпоценни орхидеи (Jewel Orchids)
Macodes
Скъпоценни орхидеи (Jewel Orchids)
Земни орхидеи, открити в дъждовните гори на Югоизточна Азия, Индонезия и Папуа Нова Гвинея. Харесват условия, сходни с тези на събратята си от род Goodyera. Цъфтят през есента и зимата.
Dossinia
Скъпоценни орхидеи (Jewel Orchids)
Открити са в Борнео, където има земни и литофитни видове. Изискват високи температури, дебела сянка и постоянно влажен, но не и подгизнал субстрат. Повечето видове са в период на покой през зимата и трябва да се намали поливането.
Отглеждане на скъпоценните орхидеи

Имат нужда от много малко светлина. Ако светлината е много листата изсветляват и започват да розовеят. Растенията трябва да се засенчва, дори ако се отглеждат само на изкуствено осветление. Тропическите видове обичат да им е топло, затова е желателно температурите да не падат под 18-20º С. Могат да преживеят няколко дни с температури от десетина градуса, но по-добре е да се избягват такива студени моменти. Повечето видове нямат изразен период на покой през зимата.
Нуждаят се от висока въздушна влажност. Внимавайте при поливане да не мокрите листата, което ще доведе до грозни петна. Субстратът трябва да е влажен, но не подгизнал. Честотата на поливане се съобразява с температурите. За растението е по-важна високата въздушна влажност, отколкото честото поливане. Постоянна и оптималнапвлажност се постига най-лесно с поставяне на саксията над съд с вода, но повдитната над водата, напр. на камъчета. Така постепенно изпаряващата се вода осигурява нужната влажност.

Въпреки че са земни орхидеи се препоръчва се да не се отглеждат само в пръст. Желателно е към пръстта да се добави съставка, която ще осигури достъп на въздух до корените – перлит, натрошени борови кори. Може да се използва готов ситен субстрат за орхидеи. Отглеждат се в малки, плитки саксии, защото предпочитат да са на тясно. Скъпоценните орхидеи могат да се отглеждат в чист сфагнум мъх без други добавки. В Русия е популярно използването на жив сфагнум мъх като субстрат.
Размножават се лесно чрез разделяне на коренището и посредством резници. Отрязва се клонче, което да има поне две колена. От въпросните колена ще се образуват корените. Клончето се слага в чаша с вода и сравнително бързо се образуват корени.

При другия вариант за рамножаване се изчаква няколко часа, за да се позасуши резникът и се сади директно в субстрат. Държи се на топло и се поддържа висока въздушна влажност. Саксията се слага в найлон или се похлупва с отрязана прозрачна бутилка. Мини парникът се отваря всеки ден за половин - един час, за да влезе свеж въздух.

Скъпоценните орхидеи най-често са нападани от акари. Трябва редовно да се проверява долната страна на листата. При наличие на голям брой вредители, вероятността да се спаси орхидеята е малка.

* - Род Anoectochilus, Dossinia, Goodyera, Ludisia, Macodes и още около 30 други рода

Статията е прегледана 21733 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook