Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Максилария (Maxillaria)

Максилария (Maxillaria)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 25 април 2007 г.

Епифитен род орхидеи от американските тропици и субтропици, обхващаш над 600 вида. Има и отделни земни представители. При повечето растения прави впечатление триъгълната форма на цветовете. Трудно е да се посочи универсален начин за отглеждане, поради голямото разнообразие от видове.
Може да се отглеждат в саксия, качени на блок или в кошница (за видовете с висящи цветове). Подходящ е едър или среден субстрат с висока пропускливост.
Тези орхидеи не са много популярни сред колекционерите,защото цветовете им са сравнително малки.По-често са търсени ароматните видове M. tenuifolia, M. picta и др.

Най-често отглежданите видове са:

Maxillaria tenuifolia - кокосовата орхидея

Ароматен вид с родина централна Америка.Цъфти през лятото.Има нужда светло място без директно слънце.От пролетта до края на есента обича да е на топло (НЕ ГОРЕЩО),КАТО ПОЧВЕНИЯТ СУБСТРАТ НЕ ТРЯБВА ДА ИЗСЪХВА (но не и да подгизва)!!
Зимата се слага на светло,хладно и се намалява поливането.

Maxillaria rufescens

Цветовете имат лек приятен аромат на ванилия.Цъфти през цялата година.Показва голяма вариабилност по отношение на големината и наситеността на цветовете.
Расте като епифит в тропическите гори и за да се чувства комфортно трябва да й осигурите : средна интензивност на осветеността, висока въздушна влажност и постоянна равномерна влага на субстрата.

Maxillaria variablis
Maxillaria variablisЦветовете й са около 5 см и могат да са : жълти,червени,тъмно червени и няколко други вариации.Ако се чувства добре ще цъфти изобилно през цялата година.Също като горните видове има нужда от сравнително висока въздушна влажност и равномерна влага на субстрата,различава се само по необходимостта от по-интензивна светлина.Температурите трябва да са в диапазона : мин 14.5 градуса , макс 31 градуса.Статията е прегледана 8080 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook