Галерия
Лелия (Laelia)

Лелия (Laelia)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 25 април 2007 г.

Родът Laelia е близък на рода Сattleya. Известни са над 75 вида, разпространени в тропична Америка - от Куба и Мексико до Аржентина и Бразилия. Почти всички се използват за хибридизация с видовете Сattleya, при което са получени форми с високодекоративни качества. Цветовете на Laelia са издържливи и много подходящи за направа на букети.

Едни от най популярните видове са:

Laelia anceps

- Непретенциозна орхидея от Мексико и Гватемала, която се среща до 2000м. н.в. Стъблата са еднолистни, рядко двулистни, листата са удълженояйцевидни, кожести с налеп. Цветоносите достигат 70см. с коленца, от които излизат 2-5 цвята достигащи 10-12см. Цъфти декември - февруари. Отглежда се в светли помещения с умерена температура. След прецъфтяването се полива рядко, а в периода на интензивен растеж - умерено.

Laelia gouldiana

Подобна на Laelia anceps, но е с по-малки размери. Цветоносът достига около 45см., Цветовете са предимно тъмнорозови и червени с диаметър 10см. Цъфти декември - януари. Съвременните изследователи смятат ,че лелиите от Мексико и тези от Бразилия НЕ трябва да бъдат в един и същи род, поради големите разлики в тяхното отглеждане. Чрез ДНК анализ е доказано, че лелиите от Бразилия имат близко родоство с род Sophronitis и е внесено предложение да се прехвърлят като подсекция към този род.

Лелиите се разделят на няколко групи, според особеностите в тяхното отглеждане.

Секция Cattleodes

Тук влизат Laelia crsipa, fidelensis, grandis, lobata, perrinii, purpurata, tenebrosa, virens и xanthina. Те се отглеждат като катлеите - в умерени и топли условия. Повечето имат изразена сезонност - имат нужда от горещо, влажно лято и хладна, суха зима.

Laelia tenebrosa

Секция Hadrolaelia

Включва Laelia sincorana, jongheana, известната pumila, praestans, dayana и alaorii. Тези видове обитават саваните и прерията в Бразилия. Те са свикнали на много горещо и сухо лято с рязко понижаване на температурата през нощта. Нуждаят се от големи температурни разлики и "тежки" условия, включващи - минимум влага и хранителни вещества, директно слънце и в най-големите жеги, сух въздух, студ през зимата.
Тук спадат някои от така наречените "каменни лелии"-това са видове,които живеят по скалите. Те са сравнително трудни за отглеждане в домашни условия. Laelia sincorana би могла евентуално да се "култивира". Гледа се качена или в среда която изсъхва много бързо - микс от парчета вулканичен камък.

Laelia sincorana

Секция Eulaelia

Тук влиза мексиканският вид Laelia speciosa. Обитава планините -рядко може да се намери при надморска височина под 2000м. Труден е за култивиране, защото е проблем осигуряването на слънчеви, но студени и сухи условия.

Laelia speciosa

Секция Microlaelia

Включва два вида - Laelia cattleyodes и известната Laelia lundii, които обитават бразилските прерии.

Laelia lundii

Секция Parviflorae

Включва Laelia Harphphylla, Laelia Crispata, Laelia Liliputina, Laelia Flava. Растат по скалите; това са миниатюрни видове, които цъфтят в ярки цветове.

Laelia kautskyi

Секция Podalaelia

Включва мексимкански видове като L. anceps, L. albida, L. autumnalis, и L. rubescens. Една част от тях са свикнали с мусоните през лятото т.е. нуждаят се от топло и много влажно лято и студена и суха зима. Те имат изразен период на активност и покой. Част от видовете живеят при по-голяма надморска височина и съответно имат нужда от по-прохладни условия. При отглеждане в домашни суловия тези видове в 99% загиват от преполиване, към което са особено чувствителни през зимата.

Laelia autumnalis

Секция Calolaelia

Включва растения, които в момента са отделени в род schomburgkia.

По-голяма част от лелиите обитават скалит.е. те са свикнали да се задоволяват с минимално количество вода. Листата на тези видове са месести, както при сукулентите. Освен това те имат нужда от много светлина.Колкото по-плътни са листата, от толково повече слънце се нуждае даденият вид.
Критичен фактор при тяхното отглеждане е изборът на подходящ субстрат. Дори субстрат само от кора е твърде "мокър" за тях. Препоръчва се комбинация от дървени въглища, чакъл, парченца лава. След приключване на цъфтежа (обикновено в края на лятото), се спира напълно поливането и само понякога се оросява сутрин. Поливането се възобновява при активизиране на растението и появата на нов растеж.

Забележка: тази информация важи само за видовете-това са "оригиналните" представители, неповлияни от човешка намеса. Тези растения могат да оцелеят само ако им се създадат условия отговарящи на тези в естествения им хабитат. Сравнително малко хора могат да си позволят да колекционират видови представители, поради техните специфични изисквания. Основната част от растенията на пазара са хибриди, които лесно се адаптират към широк диапазон от условия.

Статията е прегледана 3587835 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook