Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Милтасия (Miltassia)

Милтасия (Miltassia)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 01 май 2007 г.

Хибрид на Brazilian Miltonia и Brassia. Попадат в групата на Онцидиум междувидовите хибриди.

СВЕТЛИНА

Обича силната, но не директна светлина. Харесва сутрешното слънце, но в по-късните часове трябва да е на сянка, защото листата й изгарят лесно. Директната слънчева светлина е твърде силна за всички хибриди, които са родствени с Miltonia.Прекалено силната светлина води до постепенно пожълтяване на листата и поява на петна от изгаряне на по-късен етап.
Слънчевите лъчи РАНО сутрин са полезни за всички орхидеи.

ПОЛИВАНЕ

Miltassia складира сравнително малко вода в псевдобулбусите си и затова се нужда е от постоянна, равномерна влага на субстрата. Изберете субстрат, който задържа продължително влагата , като същевременно не се сбива и осигурява достъп на свеж въздух до корените. Смес от парчета кора ( натрошете ги при нужда на по-малки парчета) + сфагнум мъх + дървени въглища е един добър избор. Зимата се намалява поливането без да се спира напълно. Няма изразен период на покой - макар и по-бавно продължава да расте и през студените месеци. При растеж на нови издънки се полива по-обилно. Като цяло може да се каже, че режимът на поливане е сходен с този при Miltonia.
Не е притенциозна по отношение на въздушната влажност, но няма да откаже ако я напръсквате с топла вода от време на време. Сложете я върху поднос с камъчета и вода и това ще бъде напълно достатъчно.

ТЕМПЕРАТУРА

Предпочита умерените температури - избягвайте големите пикове или спадове. При получаването на Miltassia са използвани сортове бразилски милтонии , които за разлика от останалите милтонии, са топлолюбиви. В никакъв случай не я оставяйте през зимата в неотоплявана стая или на прозорец с лоша изолация.

ПРЕСАЖДАНЕ И ТОРЕНЕ

Тори се на всяко поливане с разреждане 2 или 3 пъти повече в сравнение с указаното на опаковката. През зимата може да се тори 1-2 пъти месечно. Ако се отглежда в субстрат на основата на кори, трябва да се използва тор с по-високо съсдържание на азот - 30:10:10. Ако е в друг вид субстрат - балансиран тор 20:20:20. Пресажда се на 2 години.При разделяне на голямо растение, трябва да се оставят минимум по 3 псевдобулбуса.

ЦЪФТЕЖ

Не са претенциозни, нямат нужда от специални "процедури". Повечето представители на тази група цъфтят в края на лятото и началото на есента. Ако растението не цъфти, най-вероятно го държите на тъмно и/или не го подхранвате достатъчно - прeместете го на място с много, но дифузна светлина и започнете да торите по-често.

Информация за получаване на хибриди с участието на Miltonia и Miltassia.
ODONTOGLOSSUM --- + ----- MILTONIA = Odontonia
MILTONIA ----- + --- BRASSIA = Miltassia
Odontonia ----- + --- Miltassia = Degarmoara

Статията е прегледана 8281 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook