Галерия
Милтония (Miltonia)

Милтония (Miltonia)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 23 декември 2013 г.

В продължение на много години, производителите на орхидеи наричаха милтонии само студенолюбивите или така наречените колумбийски сортове. Останалите видове, с произход основно от Бразилия бяха пренебрегвани. Сега тази несправедливост е оправена. Според последните класификации, всички видове които досега знаехме като милтонии се рекласифицират в род Miltoniopsis и само бразилските видове имат правото и привилегията да се наричат милтонии.

Бразилските милтонии включват девет вида: Miltonia anceps, M. candida, M. clowesii, M. cuneata, M. flavescens, M. kayasimae, M. regnellii, M. russelliana, и M. spectabilis. Доскоро към групата се числяха още 2 вида: M. schroederiana и M. warscewiczii, но сега те са класифицирани като Oncidium schroederiana и Oncidium fuscatum. Милтониите имат големи, красиви и трайни цветове, смята се че са лесни за отглеждане, но въпреки това дълго време са били пренебрегвани от обществото. Вероятно причината е ,че те не са чак толкова атрактивни като близките им родственици Miltoniopsis - теменужените орхидеи. Въпреки всичко е изключително странна почти пълната липса на информация за историята на тези орхидеи, как, кога и при какви обстоятелства са били открити. Бразилските видове се кръстосват лесно с повечето представители на Brassia.

ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ

СВЕТЛИНА

1500-3000 fc. - ярка, но расеяна светлина със засенчване в най-горещите часове. Необходимо е почти постоянно движение на въздуха, особено ако растението е изложено на по-силна светлина. Възможно е даже отглеждане в условията характерни за катлея т.е. директно слънце, но тогава листата на милтонията стават жълтеникави.

ВЛАЖНОСТ

80-85% през цялата година. В естествени условия се поддържа постоянна висока влага от : дъждовете, вятърът който духа от океана, мъглата и обилната сутрешна роса. Характерна е липсата на истински сух период. В домашни условия трябва да осигурим обилно поливане през пролетта и лятото, докато растенията са активни. През есента постепенно се намалява поливането, когато новите издънки достигнат зрялост и цветовете повяхнат. През зимата поливането се намалява още, особено ако орхидеите се отглеждат в условията на късия ден и по-ниските зимни температури. Все пак милтониите не трябва никога да изсъхват напълно. Това може да се осигури чрез периодично напръскване сутрин и леко поливане на 2 седмици ( препоръчаният режим е относителен и зависи от конкретните условия).

ТЕМПЕРАТУРА

Дневни летни температури: 24-26 градуса и нощни 18 градуса. Зимни дневни температури 20-21 градуса и нощни 13-14 градуса. Препоръчва се орхидеите да се отглеждат при температури с 2-3 градуса по-ниски от посочените максимални.

ТОРЕНЕ

Използва се балансиран тор с разреждане 1/4 до 1/2 от стандартната дозировка. Препоръчва се прилагането на тор с високо фосфорно съдържание през лятото и есента, за да се подпомогне цъфтежа и да заякнат новите издънки преди настъпването на зимата.

СУБСТРАТ

Смята се, че се развиват най-добре качени върху корк или плаки от tree-fern fiber, но тогава възниква проблем с поддържането на високата влажност. Ако милтониите са качени, трябва да се поливат ежедневно, а при горещо и сухо време-по няколко пъти дневно. Затова в повечето случаи, милтониите се отглеждат в кошници или саксии в смес от борови кори ( малки парченца), tree-fern fiber, перлит, дървени въглища т.е. субстрат с бърз дренаж, който все пак задържа достатъчно влага. Желателно е да се пресаждат всяка година, защото поради високата влага субстратът започва да се разпада сравнително бързо.

Miltonia anceps

Милтония (Miltonia) - Miltonia anceps

Miltonia candida

Милтония (Miltonia) - Miltonia candida
Miltonia cuneata

Милтония (Miltonia) - Miltonia cuneata


Miltonia regnellii

Милтония (Miltonia) - Miltonia regnelliiMiltonia flavescens

Милтония (Miltonia) - Miltonia flavescens

 

Статията е прегледана 16631 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook