Галерия
Милтониопсис (Miltoniopsis)

Милтониопсис (Miltoniopsis)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 01 май 2007 г.

Родината на Miltoniopsis е Централна и Южна Америка. Това е орхидея за опитни цветари, изискваща ярка светлина и висока влажност на въздуха.

Температура

оптимална лятна температура - през деня +20С, желателно е да не превишава +26С, нощем +17С; зимна температура около 2 градуса по-ниска, денем не повече от +22С, нощем +12+15С.

Осветление

В природата короната на дърветата ги защитават от слънцето, затова милтониите предпочитат ярка разсеяна светлина без преки слънчеви лъчи. През зимата непременно се нуждаят от доосветяване с луминисцентна лампа.

Поливане

Предпочитат постояно влажен субстрат, същевременно е необходимо да се следи и да не се допуска застояване на водата, защото има голяма вероятност от загниване на корените.

Влажност на въздуха

Висока, около 60-80%, желателно не по-ниска от 50%. За да повишите влажността, можете ежедневно да опръсквате около растението, но никога върху него! /личен опит: аз редовно пръскам моята милтония и не виждам това да й се отразява зле/.

Подхранване

В период на растеж да се подхранва с много слаб торен разтвор веднъж на две седмици. В период на покой - не по-често от веднъж месечно.

Особености: Листата, клюмнали към саксията, говорят за понижена влажност на въздуха и субстрата.

Размножаване

Размножава се чрез разделяне на псевобулбите

Пресаждане

Пресажда се когато се засоли субстратът, един път на 1-3 години, като пресаждането съвпада с нов растеж.

Субстрат

Подходящ за епифитни, съставен от борови кори и мъх, за да обезпечи достатъчно влажност на субстрата, като не допуска преовлажняване.

ЗАЩО НОВИТЕ БУЛБИ СА СБРЪЧКАНИ? Причината е следната - неправилно поливане. На корените се отразява както прекомерното поливане, така и прекомерното засушаване. Милтониопсисът обича корените му да са влажни, но не мокри. Стария субстрат е способен да задържа в себе си много влага, така че бъдете внимателни - не преполивайте. Тази орхидея така също обича и влажен въздух, идеално за нея е влажност 50-75 %. Може да помогне сутрешно опръскване на листата, когато е топло, но в такъв случай трябва да следите за циркулацията на въздуха, тоест, в пазвата на листата да не се задържа вода.

Статията е прегледана 9403 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook