Галерия
Одонтоглосум (Odontoglossum)

Одонтоглосум (Odontoglossum)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 23 декември 2013 г.

Одонтоглосум (Odontoglossum) e eдин от най-интересните родове орхидеи, включващ над 100 диворастящи вида и много декоративни хибриди. Произлиза от тропична Америка - от Мексико до Боливия. Растенията се отличават с големи, ярки цветове, с оригинална форма, някои с аромат и продължителен цъфтеж. Обитателите на планинските райони изискват свеж въздух и не се боят от понижението на температурите през нощта до късна есен, а сутрешната мъгла гарантира добър растеж и обилния им цъфтеж.

Най-популярни видове са:

Odontoglossum grande

Одонтоглосум (Odontoglossum)Една от най красивите и непретенциозни орхидеи. Произлиза от Гватемала. Псевдобулбите са сивозелени, с 2-3 широкояйцевидни листа. Цъфти септември - ноември. Цветовете достигат до 16 см. и са разположени на цветоноси, излизащи изпод покриващите булбите листа. Добре развитите растения образуват до 10-12 цветоноса. Препоръчва се отглеждането на източно или западно разположени прозорци. Полива се редовно, но умерено.Odontoglossum pulchellum

Одонтоглосум (Odontoglossum)Булбите са двулистни с тесни листа. Цветоносите са с 6 - 10 ароматни цвята, като цъфтежът продължава 5-6седмици през януари - февруари. Отглежа се както Odontoglossum grande, полива се умерено и се оросява редовно.

Odontoglossum citrosmum

Одонтоглосум (Odontoglossum)Видът е интересен с това, че цветоносите се появяват заедно с младите булби. Цъфти май-юни. Съцветията са с 9-20 цветчета с размер 7 см. и силен, приятен аромат. Отглежда се в обикновенни стайни условия на добре осветени прозорци. През периода на активен растеж се полива обилно, а след оформяне на булбите - умерено, като се следи булбите да не се сбръчкват.


При кръстосване на Odontoglossum с други видове са получени различни хибриди - Odontoglossum х Cochlioda = Odontioda; Odontoglossum x Miltonia = Odontonia. Популярност придобива и тройният хибрид Vuylstekeara. Популярни са и хибридите с Oncidium.

Odontonia

Одонтоглосум (Odontoglossum)Vuylstekeara

Одонтоглосум (Odontoglossum)

 

Статията е прегледана 12432 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 verkata69 (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 24 март 2012 в 16:16

mnogo interesni raznovidnosti

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook