Галерия
Пафиопедилум (Paphiopedilum)

Пафиопедилум (Paphiopedilum)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 01 май 2007 г.

Paphiopedilum е разпространен в Азия - от Индонезия до южен Китай.Наричат ги още Венерена пантофка (Lady Slipper or Slipper Orchids). Заради особената форма на цвета им, в началото са били считани за насекомоядни.
Ако се справяте с африканските теменужки,значи успешно можете да гледате paphs.
Интересът към този род е голям и на пазара постоянно излизат нови хибриди.
Нека се опитаме поне малко да се ориентираме сред множеството основни видове и хибриди.

ОСНОВНИ ВИДОВЕ

В югоизточна Азия има над 50 вида paphs. Те растат в планинските райони,където са в условия на малко светлина и висока влажност.

Paph. micranthum
Пафиопедилум (Paphiopedilum) - Paph. micranthumPaph. sukhakulii
Пафиопедилум (Paphiopedilum) - Paph. sukhakulii
Paph. rothschildianum
Пафиопедилум (Paphiopedilum) - Paph. rothschildianum
ОСНОВНИ ХИБРИДИ

Те се получават чрез кръстосването на два представителя от основните видове.Полученото растение прилича и на двамата родители.Тези хибриди са сравнително лесни за отглеждане.

Paph.Psyche
Пафиопедилум (Paphiopedilum) - Paph.Psyche

Paph. Dollgoldi
Пафиопедилум (Paphiopedilum) - Paph. Dollgoldi

КОМПЛЕКСНИ ХИБРИДИ

Те също са получени чрез кръстосване на два основни вида,но в резултат на селекцията са загубили прилика с родителите и са развили нови характерни белези.Те обикновено имат големи цветове със заоблена форма ,във всевъзможни цветови комбинации.

Paph. San Francisco
Пафиопедилум (Paphiopedilum) - Paph. San Francisco

Paph. Via Tokyo
Пафиопедилум (Paphiopedilum) - Paph. Via Tokyo

Novelties
Това са кръстоски между основни и комплексни хибриди.При тях и двамата родители са хибриди.
Последната "мода" при paphs. са кръстоските между основни видове и комплексни хибриди.

Paph. Oriental Frieze
Пафиопедилум (Paphiopedilum) - Paph. Oriental Frieze

Paphs. са бавно растящи орхидеи - понякога може да са в застой цяла година.Това не означава ,че растението е болно,така че не се обезсърчавайте!

ТЕМПЕРАТУРА

Може да разделим paphs. на 3 групи по отношение на мин.температура:
- първа група : мин 8-10 градуса
- втора група : мин 14-15 градуса
- трета група : мин 18 градуса
Ако не сме сигурни в коя група попада нашето растение,най-добре да поддържаме мин 14-15 градуса.
През зимата температурата трябва да е в границите : мин 14 градуса и макс 25 градуса.
През лятото: мин 20 градуса и макс ПОД 30 градуса ( при нужда се използват вентилатори за понижаване на тампературата). Ако през зимата темпратурите паднат под минималните-това в повечето случаи няма да убие растението,но ще спре неговото развитие.

ВЪЗДУШНА ВЛАЖНОСТ

Харесва им висока влажност в рамките на 50-70%.

СВЕТЛИНА

Преките слънчеви лъчи са твърде силни за тях.Обичат да са на шарена сянка. Лятото трябва да им се осигури 50-70% засенчване от преките слънчеви лъчи,а през зимата: 40-50%.
Желателно е да има движение на въздуха: вентилатор/отворен прозорец.

ГРИЖИ ЗА PAPHS. ПРЕЗ РАЗЛИЧНИТЕ СЕЗОНИ

ПРОЛЕТ

Това е любимият сезон на всички орхидеи,включително и на paphs. Повечето видове цъфтят през периода на покой т.е. през зимата. При аматъорско отглеждане ( в стайни условия), цъфтежът обикновено се отлага за пролетта.След приключване на цъфтежа растението започва да образува нови корени и да пуска нови издънки.Paphs цъфтят само на новите издънки след стигане на зрялост.Ако гледате правилно орхидеята,тя ще образува здрави и жизнени издънки,които още на следващата година ще са в състояние да образуват цветонос. Ако не се справяте особено добре,цъфтежът вероятно ще се отложи с няколко години.Не се тори ,докато орхидеята цъфти!При много от видовете цъфтежът продължава месеци и това изтощава растението. Препоръчва се цветоносът да се отреже след няколко седмици и да се сложи във ваза,където може да му се радваме още известно време.
През пролетта започваме да торим с балансиран тор 20:20:20. Това което трябва да запомним, е че paphs са ОСОБЕНО ЧУВСТВИТЕЛНИ към концентрацията на солите и корените им изгарят лесно.Торът трябва да се разреди ПОНЕ 4 пъти повече в сравнение с указаното на етикета (някои препоръчват 5 до 10 пъти).За начинаещи се подходящо използването на течен тор 1 път седмично.
Можем спокойно да изкараме растенията отвън,когато мин температури се задържат над 15 градуса.Пролетният вятър им се отразява видимо благотворно (отново подчертавам,че за paphs движението на взъдуха е важно за доброто развитие).Почвата се поддържа влажна,но не подгизнала.Слънцето става все по-силно и трябва да внимаваме да не изгорим растенията.

ЛЯТО

Повечето хора смятат ,че всички орхидеи обичат да им е горещо.Това определено е ГРЕШКА!
Основният проблем през лятото са високите температури.Идеалният вариант е да успеем да поддържаме около 25 градуса,но често това е трудно осъществимо.Какво можем да направим:
-прибираме орхидеята вътре,ако отвън температурите са твърде високи
-увеличаваме степента на сянката
-осигуряваме движение на въздуха - не забравяйте,че при използване на климатици се понижава въздушната влажност
-повишаваме въздушната влажност - ако е нужно пулверизираме по 2 -3 пъти дневно
-внимаваме субстратът да не изсъхне. Ако е много горещо,растението, в най-добрият случай ще спре да расте,в най-лошият ще повехне и ще загине.

ЕСЕН

Това е един добър сезон за paphs.През него младите издънки ,които са се образували през пролетта, достигат зрялост и се подготвят да цъфтят през зимата.
През този сезон се използва течен тор с повече фосфор - 10:30:20. Постепенно увеличаваме РАЗРЕЖДАНЕТО на тора и когато температурите паднат под 15 градуса спираме да торим-зимата не се тори. Постепенно намаляваме и количеството на водата ,без обаче да оставяме субстратът да изсъхне напълно.

ЗИМА

Това определено е сезонът с най-висока смъртност при тези орхидеи. В този момент основното е добрият баланс.Почвата трябва да е ЛЕКО влажна- не мокра както е била през лятото,но не и суха,защото корените ще загинат.Полива се сутрин,за да може до вечерта да се е изпарила водата,която е попаднала между листата.
Ако слънцето е слабо,може да оставим paphs да се огряват директно, но винаги трябва да имаме едно на ум и да внимаваме да не прекалим и да изгорим растението.
Друг проблем е минималната температура - не трябва да пада под 15 градуса, а при някои видове-под 18 градуса.
Ако орхидеята е на прозореца,трябва да внимаваме за преохлаждане през зимните нощи,когато температурите на перваза са с няколко градуса по-ниски от тези в стаята.Затова се препоръчва вечер растението да се махне от прозореца или ако остане там,да се похлупи с кутия. Голям проблем през зимата е и ниската въздушна влажност.Не слагайте растението на пътя на топлата въздушна струя от печката или климатика.При нужда пулверизирайте всеки ден.
Повечето видове цъфтят в края на зимата и началото на пролетта.

ЦЪФТЕЖ ПРИ PAPHIOPEDILUM

Pahps. цъфтят ,когато новата издънка стигне зрялост.Това лесно може да се познае,защото последните листа на зрялото растение се отличават по форма от останалите.Пъпката излиза между последните листа.Появата на цвят не трябва да води до промяна в условията на отглеждане т.е. НЕ ЗАПОЧВАЙТЕ изведнъд да торите по-често,да поливате повече или да местите рстението на по-светло място. Pahps не харесват резките промени и има голяма вероятност цветът да пожълтее и загине. НЕ СЕ ТОРИ ПО ВРЕМЕ НА ЦЪФТЕЖ!
Pahps цъфтят в края на зимата или началото на пролетта,което създава известни проблеми.Растенията не харесват големите температурни разлики докато цъфтят.Понижаването на температурата с десетина градуса през нощта често води до загиване на цвета.
Някои хибриди растат и съзряват по - бързо,при което може да цъфтят два пъти годишно - през пролетта и есента.

ПРЕСАЖДАНЕ НА PAPHIOPEDILUM

Субстратът на венерената пантофка се поддържа постоянно влажен и затова се разваля бързо,което налага по-честото пресаждане в сравнение с другите видове орхидеи.
Кога трябва да пресадим :
- корените са пораснали много и саксията вече е тясна
- субстратът е загубил качествата си
- pahp. страда от някаква болест или от прекалено засоляване на субстрата и трябва да измием корените му на течаща вода.

Желателно е пресаждането да се извърши през пролетта след цъфтежа. Лятото е неподходящ сезон,защото pahps обикновено спират развитието си заради високите температури.
Есента е подходящ сезон,защото орхидеите се активизират след края на летните жеги. Това обаче важи само за опитните любители ,защото на растението му предстои период на покой.Ако нараним корените му през есента, има вероятност то да не се възстанови достатъчно бързо и да загине през зимата.
Зимата не се пресажда.
Изваждаме растението от саксията,почистваме от субстрата и отрязваме загнилите/загиналите корени.Посипваме раните с канела или стрити дървени въглища.Може да напръскаме корените с инсектицид и акарицид.Внимаваме да не нараним върховете на растеж.
Pahps. имат малко на брой и лесно раними корени ,затова трябва да внимаваме двойно повече.Връщаме орхидеята в същата саксия или в малко по-голяма.Субстартът,който насипваме в основата на растението трябва да е по-твърд ,за да създаде стабилна основа и същевременно да осигурява достъп на въздух до корените.
След пресаждането слагаме pahps на по-сенчестомясто за около месец,като в началото не поливаме ,а само пулверизираме - осигуряваме висока въздушна влага на листата ,а почвата поддържаме съвсем леко влажна.НЕ ТОРИМ!

РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ СУБСТРАТ

СФАГНУМ МЪХ

СФАГНУМ МЪХ
Може да се използва само сфагнум мъх без други добавки.Мъхът се накисва във вода от предишната нощ.На следващият ден го отцеждаме от и растиламе на вестник да поизсъхне-трябва да остане само леко влажен. Сфагнум мъхът се слага по-плътно в основата на растението ,така че да му придаде стабилност.По периферията покриваме леко,като върховете на корените може даже да останат открити.
Сфагнум мъхът е труден субстрат за използване от аматьори. За начинаещите се препоръчва да сложат в основата на растенито няколко средно големи камъчета(чакъл),които освен стабилност осгуряват свеж въздух до корените.Върху камъните се разполага мъхът като внимаваме да не го оплетем между корените.Камъчетата заемат около половината от дълбочината на саксията. Съвет за по-лесна работа със сфагнум мъх: навиваме мъха на малки топчета, които внимателно слагаме между корените.
МИНУСИ НА ТОЗИ СУБСТРАТ: задържа дълго водата и лесно може да се стигне до преполиванеи загниване.

КОРИ

Желателно е да ги пресеем от боклици и малки частици преди употреба.Накисваме ги за 24 часа ,после ги отцеждаме и оставяме на вестник да изсъхнат частично.Слагаме орхидеят в саксията ,като внимателно я придържаме и започваме да нсипваме корите между корените.В основата насипваме по-едрите парчета,а нагоре допълваме с по-финния субстрат.Леко почукваме по саксията,за да се запълнят добре пространствата между корените и да се фиксира растението.
МИНУСИ НА ТОЗИ СУБСТРАТ: много бързо изсъхва и сравнително бързо се разваля.

СМЕСЕНИ СУБСТРАТИ

Те имат най-широко приложение и са подходящи за почти всички видове.Препоръчват се на начинаещите paph -любители,заради по-лесното поддържане на оптимална влажност без опасност от преполиване или засушаване.
Съществуват някои хибриди,който "мразят" смесените субстрати,но това вече е висш пилотаж.
Смесените субстрати включват три основни елемента:
-хидрофобни матриали - различни видове камъчета
-хидрофилни материали - кори,кокосови вклакна,перлит
-източник на йони - активен въглен,цеолит,керамични точета

ЦЕОЛИТ
ЦЕОЛИТ
Ако обичате да поливате ,ще сложите в комбинацията повече от хидрифобните елемнти и ще използвате по-големи частици.Ако харесвате "сухия режим" ще изберете комбинация с преобладаване на хидрофилните елементи и малки по размер частици.
Препоръчват се следните съотношения хидрофобни : хидрофилни : източници на йони = 5 : 4 : 1 (за любителите на повечкото вода) и 4 : 5 : 1 за хората които поливат умерено.

Статията е прегледана 22024 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 tomova (Регистриран потребител)

Публикуван на 11 октомври 2015 в 19:52

Благодаря. Информацията много ми помогна.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook