Галерия
Фрагмипедиум (Phragmipedium)

Фрагмипедиум (Phragmipedium)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 03 май 2007 г.

Към рода Phragmipedium принадлежат около 12 вида, разпространени от южно Мексико до Боливия и Бразилия. Отличават се от пафиопедилумите по това, че цветовете лесно опадват при сътресение след 10-15дни и след това на цветоноса започва да се развива следващата пъпка.
Условията и начина на отглеждане са сходни с тези на отглеждане на пафиопедилумите.

Най-разпространени са:

Phragmipedium grande
Фрагмипедиум (Phragmipedium)
Phragmipedium sedenii
Фрагмипедиум (Phragmipedium)Phragmipedium caudatum
Фрагмипедиум (Phragmipedium)
ВОДА

Това е най-важният фактор при отглеждането на Phragmipedium, както по отношение на качеството, така и по отношение на количеството. Тези орхидеи имат нужда от постоянна влага и чиста вода. Буквално е невъзможно да се преполее Phragmipedium, ако субстратът е свеж. Това е една от малкото орхидеи, която можете смело да поливате често. За жалост Phragmipedium са много чувствителни към високото солно съдържание. Те реагират веднага с покафеняване на листата и често растението загива. Най-добре е да се използва дъждовна вода с МНОГО МАЛКО тор (само следи).

СВЕТЛИНА

Повечето phrags. имат нужда от добра осветеност - малко по-слаба светлина отколкото при катлеите.Един светъл прозорец ще свърши идеална работа. Изключение правят само Phragmipedium besseae и неговите хибриди. Те се отглеждат при условия сходни с тези на фаленопсисите. Листата винаги трябва да са хладни при допир.Ако листата са топли, значи трябва да намалим осветеността.

ТЕМПЕРАТУРА

Умерени температури. Дневни 21-26 градуса, нощни 12-18 градуса.

ВЛАЖНОСТ

Висока въздушна влажност- 60-90% с постоянно движение на въздуха , за да се избегнат гъбични и бактериални инфекции.

СУБСТРАТ

Трябва да осигурява постоянна влага и достъп на въздух до корените. Субстратът се разваля сравнително бързо (поради постоянната влага) и трябва да се подменя често-поне 1 път годишно. Не се препоръчва разделянето на Phragmipedium, защото това пречи на обилния цъфтеж и намалява големината на цветовете. При необходимост, всяко делене трябва да включва поне 3 издънки.

Като цяло Phragmipedium са лесни за отглеждане. Те се приспособяват към широк диапазон от условия , ако им се осигури редовно поливане с вода с добро качество. Единственият фактор, с който не правят компромиси е ВОДАТА.

Статията е прегледана 6758 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook