Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Плейоне (Pleione)

Плейоне (Pleione)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 03 май 2007 г.

Много малък род, включващ в себе си около 25 вида и няколко изкуствени хибрида.

ПРОИЗХОД

В природата плейоне растат в предпланините Хималаи - Китай, Северная Индия, Среден Непал, а също така в Таиланд, Лаос, Виетнам. Размножават се основно по края на планинските гори, недалече от линията на вечните снегове, на височина от 600 до 4200 метра височина.

ОПИСАНИЕ

Симподиални орхидеи, считат се за полуназемни, полуепифитнм, тъй като често растат върху земята, но в рохък субстрат от стари кори и опадали от дърветата листа. Също могат да растят на затревена алпийска луга или на покрити с мъх камъни.

Всяко растение има само една псевдобулба. През пролетта започва активна вегетация и се появява цветонос, често само с един цвят, окраската и размера на който зависят от вида или хибрида, а след това се развива кореновата система. След прецъфтяването израства един лист, неговия размер и форма зависят от конкретния вид. В периода на активен растеж се образува още една или няколко заместващи старата млади псевдобулби.

СЕЗОНИ

Период на активен растеж - от ранна пролет до късна есен. Цъфтежа на повечето видове е през пролетта. Има и няколко есенно цъфтящи видове и хибриди на тяхната основа.

ПЕРИОД НА ПОКОЙ

От късна есен до началото на пролетта. В този период растението напълно прекратява всички процеси, опадват листата и корените. Не се нуждае от вода и светлина. За предпочитане е да съхраните почиващите псевдобулби при прохладна температура от +7°C до +5°C, те леко понасят и хладни температури до 0°C.

ЛИЧЕН ОПИТ

Аз изваждам булбите, след като са опадали листата. Оставям ги на вестник за няколко дена за да изсъхнат добре. След това завивам в книжна кесийка и ги оставям в хладилника, в отеделнието за плодове. Там престояват до края на февруари, когато ги изваждам и садя.

ТЕМПЕРАТУРА

Условно всички плейоне може да разделим на три групи в зависимост от климата тяхното естествено местообитание:
 1. Алпийский тип:
     зимна минимална температура +3+7°С
     лятна максималная температура +24°С
 2. Студен тип, зимуващи под снега:
     зимна минимална температура 0°С
     лятна максимална температура +24°С
 3. Топъл тип, включващ в себе си няколко рода:
     зимна минимална температура +10 - +15°С
     лятна максимална температура +30°С

СВЕТЛИНА

В периода на цъфтеж и вегетация е необходима ярка слънчева светлина. В периода на покой не се нуждае от осветление.

ПОЛИВАНЕ

При засаждане не се полива, докато не се покаже цветоноса. В тоя период е необходимо само ежедневно оросяване. По време на цъфтеж- умерено поливане. При започване развитието на листата- полива се регулярно и обилно (при това субстрата задължително трябва да бъде рохък и влагопроницаем, а саксията трябва да има добър дренаж). С пожълтяване на листата - поливането се намалява, с опадане на листата - прекратява се съвсем и настъпва сух период на покой.

ПОДХРАНВАНЕ

Подхранването трябва да започне след цъфтеж, в момента на развитието на листа. За предпочитане е тор с повишена доза азот, подхранва се регулярно един път седмично или веднъж на 10 дни. В средата на лятото намалете дозата на азота и повишете фосфора и калия. С пожълтяването на листата през есента - прекратете всяко подхранване.

ВИДОВЕ

Pleione albiflora, Pleione bulbocodioides, Pleione coronaria, Pleione formosana, Pleione forrestii, Pleione grandiflora, Pleione hookeriana, Pleione maculata, Pleione praecox, Pleione vietnamensis, Pleione yunnanensis.

ПОЛЕЗНО

Закупих една булба през февруари от каталога на Геясем, за 6 лв. После видях да се продават и при Стрелиция. Сега тази булба умира, но даде две млади и здрави нови булби. Другата година тези две ще дадат общо четири нови и т.н. Който иска да има тази непретенциозна и красива орхидея да не изпуска шанса да си купи булба.

Статията е прегледана 7500 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook