Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Станхопея (Stanhopea)

Станхопея (Stanhopea)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 03 май 2007 г.

Този род орхидеи са описани през 1829г от J. Frost ex Hook и носят името на Philip Henry Stanhope, президент на Медико - ботаническия Институт в Лондон.

Станхопея (Stanhopea)
Включва основно епифитни орхидеи и няколко земни вида, които растат във влажните гори от Мексико до Аржентина. Имат овални псевдобулбуси, завършващи с едно дълго, кожесто, "оребрено" листо. Цветовете при повечето видове са ароматни и заради странната си форма са спечелили прякора "извънземното" за орхидеите от този род. Цветоносите тръгват от основата на растението, преминават през субстрата и излизат от дъното на кошницата. Цветовете са с кратък живот (няколко дни), но растението образува постоянно нови цветоноси и цъфти в продължение на няколко месеца.

Отглежда се при ярка светлина с директно слънце, като се взимат мерки срещу изгаряне на листата през горещите обедни часове. Интензивността на светлината е както при катлеите.
Температурите са умерени, като минималната нощна не трябва да пада под 10 градуса.При високи дневни летни температури трябва да се компенсира с повишаване на въздушната влажност. Пръскат се всеки ден. Субстратът трябва да е постоянно леко влажен.През лятото се полива обилно, през зимата се намалява количеството на водата ,без да се стига да пълно изсъхване на субстрата. Обикновено се отглежда в смески на основата на сфагнум мъх. Нямат истински период на покой, въпреки че зимата забавят растежа си.
Тори се всяка седмица, като през зимата се почива.
Повечето видове цъфтят през лятото и началото на есента. При нужда се пресажда или веднага след приключване на цъфтежа или през пролетта.

Статията е прегледана 7758 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook