Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Туния (Thunia)

Туния (Thunia)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 03 май 2007 г.

Родът Thunia произлиза от Индия, Бирма и Тайланд. Растенията са непретенциозни и лесно се размножават вегетативно. Стъблата са дълги, прави с опадващи листа през периода на покой.

Най-разпространен вид е Thunia marshalliana.
Стъблата са цилиндрични, високи 60-90см. с последователни, ланцетни сивозелени листа. Цъфтежът е юли-август. Цветовете са с диаметър 10-12см., ароматни, събрани в класовидно съцветие на върха на стъблото. Отглежда се на добре осветено място, но да се пази от директните слънчеви лъчи в обедните часове. През периода на активен растеж се полива обилно. Тъй като старите стъбла отмират, е необходимо ежегодното им пресаждане.

Този род включва 5 вида,които имат съвсем малки разлики помежду си. Ще се спрем основно на Thu. marshalliana, която е най-разпространена. Смята се, че това е една от лесните за култивиране орхидеи.
Тунията има издължени псевдобулби (така наречените бамбукови стебла), които наподобяват тези на дендробиумите.На височина стигат до 50-100см!. Какъв е техният естествен биологичен цикъл : през пролетта се появяват нови издънки. Те стигат зрялост през лятото и цъфтят (цветовете са ароматни). Листата опадват след края на цъфтежа. Почива през зимата. През следващата пролет старите безлисти булби служат като източник на хранителни вещества за новите издънки. Старите булби постепенно се свиват и изсъхват.

Тунията се отглежда основно като земна орхидея, в субстрат сходен с този на пафиопедилумите и циропеталумите. В естествени условия се среща в Бирма,Индия,Тайланд и южен Китай. Адаптирана е към влажно, топло лято и хладна, суха зима.
Субстратът трябва да е влагозадържащ, но добре дрениран и с добавки ,които осигуряват достатъчна аерация на корените. В началото на пролетта се насипва малко естествен тор в саксията и започва да се полива ,като субстратът трябва да е ЛЕКО влажен. Това е критичният момент,когато може да загният корените. При развитие на нови издънки с хубави,здрави корени, се увеличава поливането,което през лятото е обилно-субстратът е МОКЪР,без да подгизва. След прецъфтяване и опадване на листата, намаляваме поливането. През зимата се слага на прохладно място със сравнително ниска въздушна влажност ( в сравнение с повечето други орхидеи). През зимата поливането се намалява драстично ( около един път на две седмици). През този период е нормално да загинат ЧАСТ от корените.

Температура: 18-28 градуса през активния сезон и около 10 градуса през зимата.Може да издържи и на понижаване на температурата до 1 градус ,но само за 1-2 дни.

Светлина: има нужда от много светлина .Издържа на директно слънце,със защита в най-горещите обедни часове през лятото.

Торене: това е един "гладник",на фона на голяма част от останалите орхидеи.От началото на пролетта ,до края на есента се тори на всяко поливане. Има много добри резултати при използване на естествен тор. Тунията обича да й е тясно-отглежда се в малки саксии. При отглеждане в големи саксии се забавя растежа и орхидеята често загива от загниване.

(За себе си направих изводите ,че по отношение на светлина, температура и биологичен цикъл ,прилича много на дендробиум нобиле. Основната разлика е във видът на субстрата).

Размножаване:
- чрез делене (препоръчва се отделяне на минимум две булби -тогава има шансове да цъфне още същата година)
- булбата се срязва ПО ДЪЛЖИНА. Отрязаната повърхност се поръсва с канела или стрити дървени въглища и се слага върху влажен пясък или сфагнум мъх. Пулверизира се периодично.Образуваните по този начин детки стигат зрялост и цъфтят след около 3 години
- чрез кейки -сравнително често се образуват от спящи пъпки по връхната част на безлистите булби.

Проблеми:
- трябва да се внимава за кореново гниене през зимата и началото на пролетта.
- атаки на червено паяче през активния сезон

Статията е прегледана 9199 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook