Отглеждане на орхидея

Отглеждане на орхидея

Публикувано от на

Последна промяна на 28 декември 2016 г.

Началото е различно при всеки ...

 

Увлечението по орхидеите започва различно при всеки: за някой това е първото цвете, подарено от любимия по случай празник (а може би и просто така ,без повод), за някои - мъничка издънка от "драгоценна орхидея", донесена от познат или роднина, но личните качества на отглеждащите орхидеи си приличат - това са безумно влюбени хора в тези приказни, загадъчни, чаровни цветя; тези хора са преди всичко ексцентрични, амбициозни в добрия смисъл на тази дума, експериментатори, ценители на всичко прекрасно и обичащи да шокират със своята необикновеност (даже ако се стараят да я скрият), приличащи си в желанието да имат на своя перваз екзотични растения, изпреварвайки своите съседи и приятели.

Орхидеи - изисквания за отглежданеЕдин път попаднала в такъв дом, орхидеята заема привилегировано положение и каквито и цветя да има около тая "кралска особа", те винаги ще бъдат само почтени придворни дами, придатък към необичайната красота на орхидеята. И съвсем сигурно мога да ви уверя, ако във Вашия дом се появи първата орхидея, след нея ще има и втора, и трета, и четвърта. Ограничения в бъдеще може да поставя само изключително твърд характер. Тези нежни, екзотични красавици ще окупират всички налични первази в дома ви.

 

 

 

 

 

 

 Сега искам да споделя с вас опита си по отглеждането на моята първа орхидея и и да спомена елементарните правила за отглеждане на орхидеи (както казах, в моя случай беше хибриден фаленопсис, но правилата се отнасят за повечето видове).

Орхидеи - изисквания за отглеждане

При покупката на първата ми орхидея на мен ми провървя: продавачката ми помогна в избора на здраво растение. А най-важното при такова растение са корените - те трябва да бъдат твърди, светло-сиво-зелени (в дадения случай това се отнася именно за фаленопсиса, и ако те са излезли от саксията - нищо страшно, главния показател е твърдостта и цвета на корените. Не трябва да са меки, това говори за загниване. Прораснали, вяли, бледо - зелени листа на фаленопсиса също ви подсказват за тези проблеми. Фаленопсисите се продават в прозрачни саксии (това е свързано с тяхната фотосинтеза, и тъй като те са епифитни и в природата са разположени върху дървета и скали, техните корени са открити за слънце, въздух и вода) и затова вие имате възможност да видите корените и да направите своя избор. Красивите цветове с форма на пеперуда или звезда няма да оставят вас и вашите познати равнодушни. Освен това цветовете на фаленопсиса издържат до три месеца и повторно разцъфтяват по 2-3 пъти в годината при правилно отглеждане.

Орхидеи - изисквания за отглеждане - Пафиопедилум (Paphiopedilum)

Това наистина е божествено цвете! Колкото е красиво, толкова дълго не увяхват цветовете му. Друг рекордьор по дълголетие на свежи цветове е Пафиопедилум (венерина пантофка). Знаменития колекционер - орхидеист Журавлев И.М., съавтор на книгата «Орхидеи» разказва, че при неговите условия на дендробиума Cuthbertsonii всеки цъфтеж издържал по половин година! Не мечтае ли за това всеки любител на цветята? Освен това, орхидеите за разлика от другите цветя, по-скоро ще загине от преполиване, отколкото от недостатък на вода, така че спокойно може да отидете на почивка, без да се боите за своите любимци. Главното правило - по-добре неполят, отколкото преполят. Точно така стои въпроса и с торенето. И ако не използвате специален тор за орхидеи, то разреждайте другия четири пъти повече от обикновено.

Орхидеи - изисквания за отглежданеДонасяйки в къщи своето съкровище, пресадете го веднага, не чакайте да прецъфти. Въобще, по правило, за по-нататъшно добро и здраво растение, е необходимо да го пресадите в свеж субстрат. Използвайте пластични саксии, защото при керамичните могат да възникнат проблеми при следващо пресаждане - корените да се залепят за стените на саксията и да се травматизират при изваждане. Саксията може да бъде и непрозрачна, ако нямате прозрачно, но с бял цвят, тъй като тъмния цвят привлича слънцето и през лятото ще се прегряват корените.


Още един пресилен мит е супер високата влажност, при която растат орхидеите. С пълна увереност, доказана от многочислената практика на хората, отглеждащи орхидеи мога да кажа, че хибридните фаленопсиси, продаващи се в магазините, не се нуждаят от повишена влажност в условията на обикновените градски домове. Изключение правят горещите летни дни, тогава е нужно да поставите саксията в паничка с камъни и вода, като внимавате дъното на саксията да не попада във водата. Накратко - купените холандски или немски орхидеи без каквито и да е сложни ще ви радват със своето дълго, разкошно, необикновено цъфтене, предизвиквайки в заобикалящите ви приятели възхищения от вашите умения да намерите общ език с тази екзотика / а вие, както се досещате, не им обяснявате, че отглеждането на орхидеи не е по-сложно, отколкото отглеждането на сентполии, антуриум и др).

Орхидеи - изисквания за отглеждане


НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИТЕ ВЪПРОСИ

Колко често трябва да поливаме орхидеите?

Правила при торене на орхидеи

Основни принципи при пресаждане

Температурата - някои основни принципи

Горещ душ за реанимация  и адаптация на орхидеи

Почистване и полиране на листата

Борба с болести и вредители

Статията е прегледана 361371 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 gabriela (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 12 март 2011 в 19:36

Много ми хареса всичко, което прочетох. Страшно необходимо ми беше да знам,защото и аз за първи път се сблъсквам с отглеждането на орхидея. Благодаря на човека, написал това!

#2 janni (Регистриран потребител)

Публикуван на 29 март 2011 в 13:47

и аз си купих да се надявам, че ще можем да ги отгледаме

#3 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 29 март 2011 в 17:33

Освен да ви посъветвам да посетите форумите, да се въоръжите с търпение и време и да четете. Орхидеите са уникални, страхотни и много заразни цветя - ще видите как от едно ще станат две, три, четири, ..., 10, ... :-)

#4 Елена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 29 март 2011 в 18:36

Всичко е ясно, но ако орхидеята е подарена през декември и цъфти до април, как да я подготвям за лятото?

#5 любител (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 април 2011 в 19:09

Фалчето ми пусна кейка и 3 м. има цвят и в момента пуска ново клонче и пъпка.Кога и как да го присадя.

#6 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 04 април 2011 в 00:43

Не го прЕсаждайте докато не прецъфти.

#7 Милена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 април 2011 в 13:12

Здравейте,
Аз имам 8 орхидеи, които досега се развиваха чудесно. От известно време обаче нещата се промениха. Една от орхидеите ми умря - бяха й изгнили всички корени, после изгниха и цветниците. Сега втора орхидея е на път да умре. При нея корените са хубави, но при връзката им със стеблото гният. Вече й опадаха всичките листа. Мога ли да я спася?

#8 Климентина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 14 май 2011 в 23:40

Орхидеята ми цъфтя през декември-кога отново ще цъфне.Благодаря за отговора предварително

#9 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 15 май 2011 в 08:50

Здравейте,
Много зависи какъв вид орхидея отглеждате. Различните видове орхидеи цъфтят различно. Също така много зависи и при какви условия ги гледате. Пишете и във форумите.

#10 дидка (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 май 2011 в 08:56

Здравейте,февруари месец ми подариха хибриден фаленопсис имаше доста цветове,които стояха до вчера,когато последното падна и видях,че стеблото е започнало да пожълтява отгоре,в същото време му излезе ново листо...каква може да е причината затова?Поливам го един път в седмицата със вода на стайна температура и е на светло място на не пряка светлина.

#11 keri (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 11 юни 2011 в 19:20

И аз имам много подобен проблем. Преди около 3 месеца си купих фаленопсис - имаше страшно много цветове и неразцъфнали още напъпили такива. Като я отнесох в нас някои от напъпилите залиняха и паднаха, някои цъфнаха, но мънички, може би защото бяха много другите цветове. Както и да е, това не беше проблем. Но преди три дена видях, че всички цветове (и скоро цъфналите) изсъхват, а и едното разклонение на едното от общо двете стъбла е пожълтяло и сега почти е изсъхнало. Стъблото, на което се намира също е пожълтяло там където е близо до разклонението. Възможно ли е да е заради това, че поливах орхидеята през 7-8 дена, а беше жега. И ако е заради това(сега я поливам по-често), ще се оправи ли?

#12 илиана христова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 23 юни 2011 в 16:01

На моята орхидея/Фаленпсис/листата пожълтяха,загниха в основата,опадаха,като остана само 1 лист.Прочетох във форума и направих:почистване на загнили части до здраво,поръсих с канела.Реших да сложа в голяма пластмасова бутилка нагоре с корените висящо моето болно растение,което пръскам с вода и държа на по-тъмно място.Правилно ли постъпвам-чета ,че по този начин може да се образуват нови корени!

#13 Зоя (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 28 юни 2011 в 15:23

Всичко в статията ми хареса, благодаря за полезната информация. От три дни имам орхидея (Фаленопсис.)Днес я присадих. Сложих й специален субстрат за орхидея-фаленопсис. На опаковката прочетох, че трябва преди пресаждането за няколко минути да сложа корените й във вода, било добре за тях, за да не се счупят. Направих го, но сега като чета тази статия, никъде не срещнах този съвет и съм в паника - дали не направих нещо, което няма да е добре за орхидеята. Има цъфнали 6 цвята. Много е красива. Ако има някой, който ще ми отговори, предварително му благодаря.

#14 Елена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 29 юни 2011 в 10:28

Здравейте! Имам орхидея за първи път и сега ми прецъфтя. Кажете ми как и докъде трябва да я отрежа. Благодаря предварително.

#15 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 30 юни 2011 в 11:58

Здравейте,
Зависи за каква орхидея става въпрос. Ако е най-масово отглежданата - Фаленопсис, не трябва да режете нищо. От цветоноса е много възможно да покарат нови цветоноси или дори нови бебета.
Повече информация, както и помощ можете да намерите във форумите.

#16 Нина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 юли 2011 в 21:33

Моите орхидеи до днес бяха много добре, цъфтят обилно и за втора година са при мен, но днес забелязах,че едно от листата започва да придобива по кафяв цвят в края. Притеснявам се да не се разболява

#17 Али (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 31 юли 2011 в 20:35

благодаря за полезната информация, личи си,че сте човек, който разбира от орхидеи...аз имам фаленопсис, от есента миналата година, цъфтя до края на април, почина си 2-3 месеца и сега пак цъфна, но...преди 2 дни забелязах нещо страно-на листата има леки успоредни бръчки,първо бяха на 2-та листа, днес видях,че има и на другите...самите листа станаха някак...повехнали, по-меки...но цветята все още си стоят...дали знаете, какъв е проблема, защо така се е получило, или от какво?много ми се иска да се оправи ;(...надявам се,че ще ми дадете съвет, как да опазя красавицата си, благодаря предварително!

#18 Виолета (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 09 август 2011 в 15:07

И аз имам проблем.При манането на последното полу увяхнало цветче обелих и част от стеблото.това спря растежа и от близо година пръчицата започна да съхне и изкарва само листа.Посъветваха ме да я отрежа и аз я отразах на 12 сънтиметра от основата.Сега тя наистина повяхна има оранжеворозъв оттенък,а беше зеленокафяв.Ще ме посъветвате ли какво да правя???

#19 Ирена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 септември 2011 в 09:21

Здравейте,Миналата година ми подариха Phalaenopsis с 4-5 цвята,Около месец след това окапаха и от тогава не е мръднала,Правя всичко което съм чела във форумите, но... ПОМОЩ

#20 Мимски (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 септември 2011 в 13:12

Имам три орхидеи от вида Фаленопсис и една Дендробуим. Дендробиума цъфти почтни непрестанно със съвсем кратък период на почивка, но Фаленопсисите след като прецъфтяха първия път, не са цъфтяли повече! Корените има са здрави, постоянно изкарват нови листа, но не искат да цъфтят. Подхранвам ги два пъти месечно с препарат за орхидеи и въпреки това вече година и половина не пожелаха да цътят повторно. Бихте ли споделили нещо по - конкретно относно подхранването?

#21 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 06 септември 2011 в 13:42

При Фаленопсисите това е нормално. Има такива, които с години не цъфтят, а други - по 2-3 пъти в годината. Според много от разбирачите, добър стимул за цъфтеж е температурната разлика. Сега през есента на открития балкон се получават значителни температурни амплитуди. Моите фаленопсиси са вече на балкона в очакване. Пък да видим.

#22 Меги (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 септември 2011 в 18:17

Чудесна статия! Точно от това имах нужда.Благодаря на този който е написал всичко това!От доста време имам две орхидеи и не искат да цъфтят! Сега ще опитам да следвам съветите и дано се получи.

#23 Rosica (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 25 септември 2011 в 09:54

От една година имам орхидея,поливам я един път в седмицата,стои на светло,но нито един път не е цъфтяла-само нови листа растат.Ако някои може да ми помогне моля пишете.

#24 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 25 септември 2011 в 10:20

Здравейте,
Много е важно каква е орхидеята. Не споменавате нищо за торене, а то е важно. Също така поливането звучи добре като честота, но пулверизирате ли орхидеята? Има хиляди видове орхидеи и условията за отглеждането им са много различни.
Аз имам един фаленопсис, който от 4 години не ме е удостоил с честта да цъфне при мен. Гледам го при абсолютно същите условия с друг фаленопсис, който всяка година цъфти от февруари по минимум 4 месеца.
Бих ви посъветвал да пишете във форума за орхидеи. Качете и снимки - там има хора, които отглеждат различни видове орхидеи и ще ви дадат съвети и препоръки. И най-важното - не се отказвайте!

#25 Мария Ивова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 30 септември 2011 в 21:50

Здравейте! Зимата ми подариха фаленопсис. Тъй като саксията му беше малка го пресадих преди няколко седмици. Много от корените му бяха изсъхнали. Чела съм че трябва да се отстранят, след което "раните"се поръсват с канела. Така и постъпих. За съжаление я наблюдавам, че и другите корени й изсъхнаха, а листата все още са зелени. как мога да съживя корените и да стимулирам растежа на нови коренчета? Благодаря предварително!

#26 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 02 октомври 2011 в 06:48

Здравейте,
Новата саксия предполагам е прозрачна и с дренажен отвор. Също така предполагам, че субстрата, където сте пресадили фаленопсиса е от кори. Това с канелата е добре и правилно.
В общи линии търпение и пестеливо поливане.

#27 анелия иванова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 октомври 2011 в 17:42

здравейте,няколко пъти препрочитам статията,чудесна е,но искам да попитам в каква саксия-прозрачна,с отвори навсякъде,или нещо друго ми трябва за милтонията и какво да правя когато е почти без корени,но не е загнила-младо растение.

#28 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 09 октомври 2011 в 08:12

Статията за Милтония в сайта е доста подробна. Съветвам ви да я прочетете.
Също така във форумите има тема за тази орхидея - тук.

#29 Цвети (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 21 октомври 2011 в 01:55

Здравейте!Поздравления за компетентната статия!
Имам един въпрос и се надявам да ми помогнете.Подариха ми преди месец страхотен бял Фаленопсис с 2 стебла,всяка от които има по 7 цвята.Поливам го 1 път в седмицата със демирализирана вода (така ме посъветваха).Не съм я пресаждала,нито торила.Днес забелязах,че се е появило "сцепване" в основата на едното от стеблата с кафеникав цвят,изглежда като вид изсушаване.Да си призная много се уплаших,не искам да загине,защото ми е подарък от любимият човек!Какво бихте ме посъветвали да направя? Благодяря Ви!

#30 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 21 октомври 2011 в 06:26

Здравейте,
За този конкретен проблем можете да попитате във съответната тема във форумите - Орхидеи - какви проблеми имате и как да ги решите. Би било добре да пуснете там и снимка.

#31 eli kacarova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 ноември 2011 в 20:53

онзи ден ми подариха орхидея. Днес забелязах зелено-кафяви точици по белите цветове-най-разпространената орхидея на пазара тук.Корените са в отлично здраве. Може ли други цветя във ваза близо до нея да я заразяват? Още не съм я пръскала с нищо.

#32 Дани (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 23 ноември 2011 в 13:07

Няколко пъти се упитах да се регистрирам в форума за цветя но безуспешно, въвеждането на кода все е погрешно. Имам орхидея фаленопсис, която в момента цъфти, но някой от пъпките пожълтяха. Незнам какво да направя имам я от две седмици. Поливала съм я два пъти, пръскам листата всеки ден с престояла вода и поръсих листенцата с канела, където са наранени.

#33 rpg_50 (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 11 декември 2011 в 12:29

Благодаря!
Получих много и полезна информация,особено за борбата с вредителите.

#34 nataliika (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 декември 2011 в 10:47

Орхидеята е много красиво цвете!

#35 Viki (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 30 декември 2011 в 16:17

имам орхидея фаленопсис, на която изсъхнаха цветоносите през последните 5 дена паснаха и 2 от листата й и то големите, корените също не ми харесват???? Какво да правя???

#36 Тодор (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 01 март 2012 в 17:46

Здравейте моята орхидея и опадаха цветовете, и сега има пъпки само на 1 място на другите има един бял мъх , и ми се струва,че има нещо като някакви буболечки за 1 път виждам такива те са покрити отгоре и те с бяло като това на самото цвете на пъпките интересувам се трябва ли да режа самото стебло или да я оставя така моля коментар. Благодаря!

#37 nadejda (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 07 март 2012 в 16:36

Zdraveite moqta orhidea e фаленопсис okapaha i vsi4ki lista zapo4naha da izsahvat i drajkte a po tqh ima papki,6te izkarat li novi lista,ako znae nqkoi neka mi pomogne???

#38 vaci (Регистриран потребител)

Публикуван на 12 март 2012 в 13:38

Здравейте,от 5-6 години имаморхидея фаленопсис и досега винаги е цъфтяла обилно и продължително но тази година вместо пъпки пусна по две листенца като нови растения на самите цветоноси.Да ги оставя ли или да ги отрежа и засадя в нови саксии?

#39 dodok (Регистриран потребител)

Публикуван на 13 март 2012 в 12:58

Здравейте!Аз се сблъсках с това преди 2год. и ги отрязох,потопих в малък съд,където след около 2 месеца пуснаха нещо като коренчета и след това засадих в почва за орхидеи,а тази год.вече и цъфнаха.Успех и красота.

#40 ата (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 14 март 2012 в 23:33

Здравейте подариха ми орхидея в стъклен буркан.Моля кажете ми да я вадя ли от буркана или не

#41 Nadq (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 27 март 2012 в 12:52

kupih si orhideq i ogledah korenite sled kato prochetoh kakvi trqva da sa i zabelqzoh 4e ima edin koito e isahnal na mesta imat neshto belichko ,kakvo da pravq shte umre li :(

#42 rpg_50 (Регистриран потребител)

Публикуван на 09 април 2012 в 13:55

Моя близка има проблем с орхидеята си-растението има цветоносни дръжки,развиват се пъпки,но преди да цъфнат,пъпките окапват.Някой може ли да помогне със съвет?
А аз искам да се похваля-моята орхидея има 8 цветоносни дръжки и е отрупана с цвят.Прекрасна е!

#43 elena koleva (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 юни 2012 в 18:51

Имам орхидея но цветоноса започна да съхне. Какво да направя? На другата ми орхидея опадаха листата. Какво да правя?

#44 Iva (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 10 юли 2012 в 16:11

Подариха ми орхидея с прекрасни цветове, но за съжаление те издържаха само една седмица. Сега гледам как всеки ден цветовете изсъхват и падат, смених и мястото и това не помогна. Какво да правя, моля помогнете!

#45 Радослава Стоянова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 юли 2012 в 16:49

Моля помогнете!Имам орхидея phalenopsis от около 1 година. Подариха ми я цъфнала, но аз я пресадих веднага и цветовете й бързо окапаха. Сега се опитва да цъфти, и има една пъпка, но започнаха да изсъсхват разклоненията на цветоноса и зелен остана само този с още неразцъфтялата пъпка. Листата и корените на разстението изглеждат добре. Поливам веднъж седмично и я торя веднъж месечно. Просто не знам какво правя грешно.

#46 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 23 юли 2012 в 05:45

Според мен не правиш нищо грешно. Просто е много горещо и най-вероятно това е причината за този неуспял цъфтеж.

#47 Велислава (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 28 юли 2012 в 23:51

Здравейте, не можах да прочета всички публикувани коментари и ще задам своя въпрос с риск да се повторя. Подариха ми орхидея, имаШе 2 клончета с цветове. Стайна орхидея, не много голяма. Е да, ама след една ваканция от 12 дни я намерих само с две стърчащи клонки. Тя е в една пластмасова саксийка с дупки и сложена в друга саксийка нормална. Вътре има постоянно малко водичка на дъното, и светлината и е подходяща също. Има ли шанс да "се съживи" или е напълно умряла? Извинявам се за изразяването, но не живея в България от години и ми е трудно на моменти да се изкажа правилно. Благодаря на всички

#48 mima ivanova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 30 юли 2012 в 18:31

Здравейте, приятели! Много ми хареса написаното... Аз имам няколко саксии от различни видове орхидеи. Когато цъфтят е божествено красиво ....

#49 vesile alieva (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 11 август 2012 в 15:08

здравейте.моята орхидея прецъвтя.клонките изсъхнаха и аз ги одрязох.има ли шанс да искара нови клонки пак да цъфне.листата са зелени все още.

#50 gery (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 21 септември 2012 в 11:06

Здравейте, може ли някой да ме посъветва дали трябва да изрежа стъблото, когато изсъхне и пожълтее или не?

#51 Станислав (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 октомври 2012 в 09:37

От 5 години имаме оридея с две стебла. Всяка година изсъхва едното (това, което е на 2 години), режем го и на пролет пониква ново. Всяка година оридеята цъфти с около 40 цвята.

#52 ЮЛИАНА ЦВЕТАНОВА (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 ноември 2012 в 11:41

имам орхидея от 8 месеца, подариха мия, присадих я, цъфтеше прекрасна, но сега окапа останаха зелените листа едно листо изкара, но подкастрих я, самото стъбло пожълтява от скоро, не я оставам поливам я, не често но я следя, МОЛЯ ВИ КАКВО ДА НАПРАВЯ

#53 Илияна Илиева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 ноември 2012 в 19:54

Здравей Юлияна,
цветоносите понякога умират след като прецъфтят, изрязваш ги и чакаш - след известно време ще избият нови (само внимавай с поливането... обикновено се следят корените(нали саксията ти е прозрачна..), ако са тъмно зелени - не поливай! Ако те интересува нещо повече пиши. Аз имам 25 орхидеи и то разнообразни, т.е. не само фаленопсис. За мен той се гледа най-трудно, но не се отчайвай...търпение и много любов
Успех Илияна

#54 desi (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 21 ноември 2012 в 14:46

Илияна искам да те попитам за моята орхидея виждам от всичките коментари само ти знаеш как да се отглеждат. Скайпа ми е irka_stev4o. Ще чакам да се чуем по скайпа.

#55 Ева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 ноември 2012 в 09:55

Прочетох много коментари по повод проблеми с отглеждането на орхидеите, но така и не ми стана ясно при окапване на цветовете, трябва ли да се реже растението. Някой го режат, други казват че не трябва.Кое е правилното?

#56 nikolay stefanov (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 декември 2012 в 20:30

Здравейте! На каква цена варират най-евтините орхидеи?

#57 Dilyana (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 07 януари 2013 в 12:29

На моята орхидея/Фаленпсис/листата пожълтяха,загниха в основата и опадаха. Останаха две листчета на цветоноса. Почистих загнилите части на корените до здраво и останаха две-три зелени коренчета. Какво да правя?

#58 Елеонора Златева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 януари 2013 в 19:36

Подариха ми орхидея.Страхотна е с много трайни цветове но така и не разбрах защо след време новите пъпки започнаха да съхнат преди да цъфнат.

#59 Oli (Регистриран потребител)

Публикуван на 13 януари 2013 в 18:50

Eлеонора, мисля,че е от сух въздух и малко поливане...

#60 beriti123 (Регистриран потребител)

Публикуван на 07 март 2013 в 16:51

Здравейте моля за съвет, купих си мини орхидея фаленопсис с два броя цветоноса бе когато я купих , но сега от центъра на растението се появи още един цветонос та мисълта ми е ще продължи ли растението да пуска нови листа и да се развива или ще пусне ново растение от някъде.Явно тези малки видове са по различни от големите стандартни растения който се предлагат на пазара. Ако някой може да ме посъветва ще съм благодарен .

#61 Krisi (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 10 март 2013 в 09:54

Здравейте. Възхитена съм от красотата на орхидеята. Моят съпруг ми подри такава, но нямам никаква идея как да се грижа за нея. Исках да й купя най-подходящата саксия, но не знам дали не сгреших като взех стъклена. Продавачката ме посъветва да наредя камъчета на дъното и след това да пресадя цветето. Казе, че това е най-подходящата саксия, специално за орхидеи. След като я купих тотално се обърках, защото видях, че няма дупки и реших, че съм направила погрешен избор. Все още не смея да пресадя орхидеята. Вие какво ще ме посъветвате? Благодаря предварително за отговора :)

#62 poly78 (Регистриран потребител)

Публикуван на 12 март 2013 в 22:00

Искам някой да ми каже след като прецъфти орхидеята как точно се подрязва стеблото върху което е бил цвета и след колко време се предполага, че ще поникне и цъфне пак?
Миналата година през ноември ми подариха орхидея, цветовете прецъфтяха след около три месеца, по-късно разбрах, че трябва да отрежа стеблото върху което са били, пресадих я точно както трябва, но все още не виждам шанс да цъфти. Поникват само нови корени, а ново стебло не, а мина вече година.

#63 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 13 март 2013 в 04:59

Цветоноса не се реже. След прецъфтяването има два варианта - или той сам ще изсъхне или от спящите пъпки ще избият нови цветоноси. Възмажно и бебе да се пръкне. Това си зависи от вида на фаленопсиса. Ако говорим за фаленопсис.
Това, че изкарва нови корени е добре - растението е здраво. Просто трябва търпение. Прочете и във форумите, също така можете да качите снимки в галерията, за да могат опитните да помогнат.

#64 beriti123 (Регистриран потребител)

Публикуван на 15 март 2013 в 17:25

Здравейте моля за съвет, купих си мини орхидея фаленопсис с два броя цветоноса бе когато я купих , но сега от центъра на растението се появи още един цветонос та мисълта ми е ще продължи ли растението да пуска нови листа и да се развива или ще пусне ново растение от някъде.Явно тези малки видове са по различни от големите стандартни растения който се предлагат на пазара. Ако някой може да ме посъветва ще съм благодарен

#65 светла (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 март 2013 в 21:30

Здравейте.Поръчах си от един сайт орхидея когато дойде беше с три листа и две пръчки на който явно са стояли цветовете сега вече едното листо падна а на върха на пръчките има малко изсъхнало незнам какво да правя как да продължа нататък .Посъветваите ме

#66 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 18 март 2013 в 06:08

Здравейте,
Важно е каква е орхидеята, но така по описанието е възможно да е фаленопсис. Пръчките са цветоноси и с тях нищо не правете. Или ще изсъхнат целите или от спящите пъпки ще израстнат нови цветоноси или дори бебе. Хубаво е след като е прецъфтяла да и прегледате корените. Но все пак зависи каква е орхидеята? Прочетете във форумите - има много информация.

#67 Mama (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 10 април 2013 в 17:28

Подариха ми три орхидеи и тъй като нямах никакво понятие за тях,се заех да ги отглеждам по учебник.Течната тор,с която ги подхранвах уби едната,оттогава не ги торя с нищо,освен с черупки от яйца,разтворени във вода.Къпя ги редовно,пулверизирам ги,държа ги на течение,а те ме радват по два пъти годишно с прекрасни цветове.Знаят,че много си ги харесвам-:)))

#68 rozzisis (Регистриран потребител)

Публикуван на 16 април 2013 в 14:54

Как така черупки от яйца разтворени във вода? Моля те обясни по подробно.

#69 Mama (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 април 2013 в 20:13

В бутилка от минерална вода от 7 литра наливам вода от чешмата и стривам черупки от яйца /6 до 10/ .Оставям на терасата /получава се антиароматизатор -:)))/ и когато се сетя поливам стайните и балконските цветя. Водата се оцветява в жълтеникаво. Допълвам с вода, добавям черупки и т.н.

#70 rozzisis (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 23 април 2013 в 16:15

Много благодаря за информацията. Това ще го пробвам.

#71 Стела (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 май 2013 в 15:15

Здравейте!Имам орхидеи Фелаенопсис вече от 9 месеца.След като цветовете им прецъфтяха, няколко пъти се опитаха да изкарат нови пъпки,даже едната успя да цъфне, но издържа едва една седмица.Вече от втора жена чувам,че си държат орхидеите постоянно с вода в подложките и растенията им са отрупани с цвят.Озадачена съм,като знам в какви условия се развиват дивите орхидеи, дали няма резон във всичко това?

#72 vili (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 15 юли 2013 в 08:49

Здравейте! И аз имам Орхидеи ,прочетох много полезни съвети за отглеждането им. Сега са на прозореца , но не знам зимата дали няма да измръзнат. Мога ли да преместя на по тъмно място в стаята. Благодаря предварителнол

#73 Елена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 септември 2013 в 14:31

Здравейте! Имам фаленопсис от 2 години. Преди няколко дни го пресадих за 2-ри път. Някои от корените му бяха излезли отгоре и бяха на кафяви петна. Махнах ги както и тези, които бяха загнили, посипах с канела. Оказа се, че субстратът, който съм купила не е достатъчно и се наложи да добавя от стария. Днес забелязах, че на някои места по корите се е появил бял мъх. Какво да правя?

#74 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 13 септември 2013 в 18:21

Не поливайте поне седмица. Особено в това време един път на 10 дни накисване във вода е предостатъчно. Може да пулверизиране листата без субстрата. Обикновено този мъх е същият, който се появява по почвата при преполиване.
Може да пуснете снимки във форум Проблеми с орхидеи за съвети от по-опитните.

#75 klear (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 октомври 2013 в 10:24

здравейте, имам орхидея от около година, прецъфтя, изсъхнаха и дръжките на цветовете и аз ги отрязах, покара си едно листо и на мястото на цветоноса ми изкара ново растение, не съм го отстранила още и незнам какво да правя. дайте съвет моля ви :-)

#76 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 21 октомври 2013 в 04:54

Изчаквате бебето да си пусне корени и тогава можете да го отделите от майчиното растение.

#77 klear (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 21 октомври 2013 в 08:47

Как става това, с остър нож или с нещо друго
? И има ли нужда да торя с препарати или нещо друго да правя?

#78 Vanya Angelova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 октомври 2013 в 13:16

Здравейте. И моята Орхидея има две нови растения с по две листа всяко. И не знам дали е хубаво да ги отделя от основното растение. Едното \"бебе\" е пуснало малко коренче, но другото още няма . Какво Да направа ? Толкова да се радвам че имам възможност да отгледам изцяло моя Орхидея .......Моля помогнете ми със съвет как трябва да се процедира. Искам да отбележа, че откакто съм купила растението преди година, не съм го пресаждала. Имаше 3 цветоносни клончета, като на едно от тях се появи ново, веднага след като прецъфтя. И откакто преди 4 месеца отрязах всички цветоноси, взе да пусна тези 2 разклонения от нови растения.

#79 Анна (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 октомври 2013 в 14:02

Здравейте,

Аз много харесвам тези нежни цветя наречени "Орхидеи" и въпреки, че всички мои познати ми казваха, че са трудни за отглеждане реших все пак да се пробвам. Взех си 2 от най-разпространения вид Фаленопсис (Phalaenopsis). В началото всичко беше чудесно, цъфтяха ми доста време първата 4 месеца втората по-малко. И така догато не започна летния сезон. Понеже апартамента ми е южен изцяло и в която и стая да ги сложа, слънчицето и топлината са в изобилие, изведнъж орхидейките ми погинаха. Прецъфтяха, листата им започнаха да съхнат от върха към вътрешността им, корените започнаха да загниват и незнаех какво да правя. Взех кашпите и ги сложих на плочките в коридора, защото там беше най-студеното място в целия апартамент с надеждата,че няма да ги загубя. Сега след 2 месеца видимо цветенцата почват да се съвземат, но пораженията по листата все още си стоят и не цъфтят. Моля дайте ми съвет какво да направя за да си върна свежестта и здравите коренчета на орхидейките. Как трябва да се грижа за тях? Колко често да ги поливам? Как и с какво да ги пръскам? Дали трябва да ги наторя със специален разтвор? Трябва ли да ги присадя наново? Къде да ги позиционирам за да им е добре светлината и стайната температура?
Благодаря ви!

#80 Антоанета Даскалова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 октомври 2013 в 21:52

Aз съм голям любител на цветя.Имам 130 саксии,а живеем в апартамент от 65 кв.м. и цветята ми не се повтарят.Преди 2 години реших,че е време да си купя и орхидеи.Започнах с 2 (фалаенопсис),а сега са 10.Имам Камбрия и Дендробиум.Намерих им подходящото място-на южен прозорец на 50-60 см от стъклото,което е огрявано от слънцето от 10 часа до към 16-17.Развиват се много добре -цъвтят прекрасно,пускат издънки.Стигнах до извода,че няма правила по които се гледат цветя.Те сами ти казват от какво имат нужда, стига ти да искаш да ги разбепеш.Едната ми орхидея запази цветовете си 6 месеца.

#81 Icydora (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 27 октомври 2013 в 10:26

Здравейте,
Днес забелязах, че в по корите и в почвата има миниатюрни животинки, които доста ме притесняват. Моля да ми кажете какво мога да направя за да ги махна...или това е нормално и те са част от флората и фауната необходими за отглеждане на орхидея.
Благодаря предварително!

#82 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 27 октомври 2013 в 10:42

Обикновено са признак за преполиване. Все пак е добре и снимки да приложите. Има подфорум за проблеми с орхидеи.

#83 Icydora (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 27 октомври 2013 в 13:20

Здравейте bimbargo,
Първо Ви благодаря за отговора. Съжалявам, че съм объркала темата, но все пак ще разкажа какво всъщност е нападнало корите. Проведох разховор с флоралист, като му показах уловен паразит (с размер и силно наподобяващ гнида), животинката не е много позната но се доближава до "колембола" на 90%. Опциите за справяне с нея са две: пресаждане или засушаване на субстрата. В тази връзка Вашето предположение е много точно, въпреки че орхидеята е поливане преди 12 дни и корените бяха със сребрист цвят.
Поздрави и успешен ден :)

#84 иванкагеоргиева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 02 февруари 2014 в 15:33

имам много орхидеи ,грижа се за тях по всички правила ,но има проблем,пъпките изсъхват и падат ,никъде не намерих информация за проблема

#85 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 02 февруари 2014 в 18:23

Повсеместен проблем, особено в това мрачно време. Причините могат да са много, напр. недостатъчна светлина, неспособност на орхидеята да изхрани всички пъпки, ниска влажност. И при мен около 1/4 от пъпките изсъхнаха, но пък останалите се отвориха с пълна сила.

#86 Симона (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 10 март 2014 в 12:39

Здравейте,
Подариха ми преди няколко дни орхидея феленопсис. Смятам да я пресадя тези дни. Прочетох тук за горещите душове за адаптация. При условие, че в момента цъфти, удачно ли е да и правя такива. И признавам, че малко ме е страх да я залея с толкова топла вода - Пулверизирането и ще свърши ли работа?
И още един въпрос - дали ще се чувства добре на пода върху гранитогрес до източен прозорец? Плочките там са доста студени в момента, тъй като от долу е открит балкон.
Благодаря предварително!

#87 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 10 март 2014 в 12:41

Не е момента сега за душове. Това се прави през лятото. И с пресаждането може да почакате, стига да е в кори и прозрачна саксия.
Защо не сложите нещо под саксията, ако ще е на пода?

#88 Симона (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 10 март 2014 в 14:53

Благодаря за бързият отговор. Ще изчакам тогава с пресаждането, но ще и взема една саксия и ще я сложа в нея с настоящата. Тя в момента е с прозрачна, но мисля, че е в мъх, а не в кори.

#89 мелиса (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 март 2014 в 23:30

Здравейте,
Искам да ви попитам колко пъти цифти фаленопсиса?

#90 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 18 март 2014 в 15:05

Фаленопсисът цъфти много пъти. Колко често се случва това зависи от вида, условия на отглеждане.

#91 Екатерина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 23 март 2014 в 23:07

Здравейте. Имам орхидея ,на която преди време и пречупих стъблото. То така и не порасна ,но изкара издънка. Много искам да си пресъдя издънката ,но не знам какво да направя. ( трябва ли след като го отделя от майката да го поставя във вода или да го за съдя директно)Ще ви бъда благодарна ако ми дадете и съвет за майката. Не знам дали стъблото и ще порастне отново , не знам и какво да направя за да и помогна. Благодаря предварително.

#92 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 24 март 2014 в 04:54

Каква е орхидеята?

#93 Екатерина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 25 март 2014 в 16:47

Орхидеята е Фаленопсис.

#94 elenka koleva (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 02 май 2014 в 11:10

Моята орхидея Фаленопсис прецъфтя,два от корените растат право нагоре като стеблото на цветовете.Вече са високи по 25 см.Какво да направя с тях?

#95 julieta1973 (Регистриран потребител)

Публикуван на 09 май 2014 в 11:09

Здравейте, купих си две орхидеи отглеждам ги една до друга едната цъфти и се развива нормално но другата и изсъхват пъпките преди да са цъфнали какво да направя

#96 Антоанета Даскалова (Регистриран потребител)

Публикуван на 16 май 2014 в 01:56

Да имаш орхидея и тя да се развива добре и да те дарява с цвят е нещо фантастично.Аз имам 31- различни видове,а започнах преди 3 години.Започнах да се заглеждам по по-интересни и редки растения,защото си е предизвикателство.ОБОЖАВАМ ГИ.

#97 Криси (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 юни 2014 в 23:33

Моята орхидея от септември 2013 до сега 06. 2014 не е спирала да цъфти с 2 пръчки е над 15 цвята има :) Трябва според мен да се намери точното място на орхидеята ако върви добре да не се мести :) пресаждала съм я веднъж само в борови корички я сложих поливам на 2-3 седмици по- малко и не е спирала да цъфти всички много се очудват , но факт ....

#98 Криси (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 юни 2014 в 23:35

според мен ги отдели и аз си имам 2 едната е от 2 дни сложих я до другата и същото се получи ами нещо като опрашване е даже ми смени тигровия си цвят с лилав от другата :( сега ги отдалечих малко ще живне сигурно

#99 Nina (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 12 юли 2014 в 11:45

Орхидеята ми е фаленопсис. От две седмици започнаха да и пожълтяват долните две листа и да омекват. Какво да правя?

#100 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 13 юли 2014 в 06:04

Принципно е нормално долните листа да пожълтяват. Ако са само най-долните, просто ги оставете да изсъхнат напълно и сами да си паднат. Ако това са симптоми и при други листа е възможно да има проблем. Останалите листа как са?

#101 Nina (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 юли 2014 в 13:49

Другите листа са зелени само двете долни са пожълтели, но и ги валя много дъжд напоследък. Откакто съм я купила вече 3 години почти не е цъфтяла. Сега ще я пресаждам и с какво да я подхраня?

#102 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 14 юли 2014 в 06:29

Като я пресаждате внимателно прегледайте корените и махнете изсъхналите и изгнилите ако има такива. След пресаждането не поливайте няколко дни. Торят се с течни торове за орхидеи - има ги в големите хипермаркети, но с доза наполовина от това, което пише на опаковката.

#103 cvetana (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 октомври 2014 в 21:08

Благодаря на всички ви за полезната информация!Много неща научих,но има още много да уча.И аз обожавам орхидеиките!Имам вече шест красавици,но още уча за отглеждането им.Първата ми орхидеа е вече една година при мен и от както ми я подариха цъфнала(бързо и опадаха цветовете)още не е цъфтяла.Изкара едно листо,аз и отрязах цветоноса и така си остана,а и я пресадих.Но още не ми е цъфтяла при мен.Ще чакам-няма как! :)

#104 dessy (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 28 ноември 2014 в 09:51

Здравейте, искам да ви помоля за съвети. имам орхидея от година и няколко месеца преди цъфтеше но сега само и растат листа корените са добре но не пуска цвят... въпроса ми е колко време и е нужно за да разцъфти отново...Благодаря ви предварително

#105 kichka.stoilova (Регистриран потребител)

Публикуван на 07 януари 2015 в 13:53

Моля администратора за отговор:фаленопсисите ми цъфтят,но с по 2-3 цвята,а ми се иска да са по-богато отрупани.от какво зависи това?

#106 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 07 януари 2015 в 19:55

Здравейте,
Зависи от много неща. Наистина! Включително и от самото растение. Някои цъфтят с един цветонос, други с два и три. Аз например имам 5 фаленопсиса, които са един до друг и ги гледам при абсолютно еднакви условия. Е, един от тях не е цъфтял от 4 години, а останалите минимум по един път годишно.

Между другото администраторът е най-некомпетентния с орхидеите. Във форума за орхидеи има къде по-знаещи от мен. Попитайте там или прочетете.

Сърдечни поздрави!

#107 Velislava (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 10 април 2015 в 14:18

Здравейте :)
На скоро ми подариха орхидея Фаленопсис .Поливам я редовно,но след като прецъфтя ми казаха,че трябва да отрежа цвета .....Но след като го отрязах започна да й пожълтява стеблото ...незнам какво да правя ..Ако може някакъв съвет :)

#108 lost881010 (Регистриран потребител)

Публикуван на 17 май 2015 в 22:20

Благодаря за статията! Просто е прекрсна ! Имам само един въпрос ... в кой край на България се намира градината Ви, т.к. аз живеч в Добрич и ми се вижда невъзможно да оставя орхидеите си на типичния за този град вятър!

#109 Симона (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 23 декември 2015 в 23:18

Цветовете на моята орхидея започват да се изсушават. Пръскам я всеки ден с вода по листата и цветовете. Защо става така? Моля ви отговорете ми!

#110 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 25 декември 2015 в 16:45

Здравейте,
Каква е орхидеята? При всички случай цветовете не трябва да се пръскат с вода.

#111 Румен (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 септември 2016 в 02:03

Здравейте, купих от Германия 2орхидеи за една роднина - сега остава въпросът как мога да ги транспортирам най-безпасно до България?

#112 Стеф (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 21 октомври 2016 в 11:37

Симона , цветовете НИКОГА не се пръскат ! Първо ,че бързо прецъфтяват и второ - получават се петна по цветовете .

#113 АНА (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 март 2018 в 16:04

ЗДРАВЕЙТЕ,ПРИЯТЕЛИ ,БОГОТВОРЯЩИ ОРХИДЕЯТА, НАИСТИНА, НЕВЕРОЯТНА Е КРАСОТАТА ИМ ! УВЛЕЧЕНА ОТ ПРЕПОРЪКИ НА ПРИЯТЕЛИ , И АЗ РЕШИХ ДА СИ ЗАКУПЯ ОРХИДЕЯ .КРАСИВА , ПРЕЦЪФТЯ И АЗ , НЕЗНАЕЩАТА Й ОТРЯЗАХ ЦВЕТОНОСА . МОЖЕ БИ СГРЕШИХ. НАИСТИНА ЛИ ГРЕШКАТА МИ Е ОТ ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ ? И СЪМ МНОГО ОБЪРКАНА , ОТНОСНО ТОВА ..КЪПАНЕ ", ПУЛВЕРИЗИРАНЕ..... ЧЕТА , ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ МОКРИ СРЕДАТА НА РАСТЕНИЕТО , И НЕ МОЖАХ ДА РАЗБЕРА КОЯ ТОР Е НАЙ- ПОДХОДЯЩА . БЛАГОДАРЯ НА ТОЗИ ,КОЙТО НИ .. НАЛЕЕ " МАЛКО СЪВЕТИ . БЛАГОДАРЯ , РАДВАЙТЕ СЕ НА ПРЕКРАСНИТЕ РАСТЕНИЯ.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook