Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )

Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )

Публикувано от на

Последна промяна на 05 май 2007 г.

Основата на този метод е твърдението, че гниенето на корените се дължи не на постоянната влага, а на липсата на достатъчно кислород. Тогава процесите протичат в анаеробни условия, което е предпоставка за развитие на гнилостни процеси.
Този вид система за отглеждане на растения е известна под съкращението S/H (semi-hydroponic), което мисля да използвам и аз.
Основата на този метод е твърдението, че гниенето на корените се дължи не на постоянната влага, а на липсата на достатъчно кислород. Тогава процесите протичат в анаеробни условия, което е предпоставка за развитие на гнилостни процеси.

ЗА S/H ни е необходимо:

- инертен материал, който притежава две основни качества : не се променя от взаимодействието с водата и може да осигури добро капилярно налягане (т.е. поема добре водата и я отдава постепенно).

Направени са проби с различни инертни материали - парчета вулканичка скала, различни видове скали и т.н. За момента са най-популярни глинените топчета изпечени при определени условия. Тук също има различни марки и видове. Разликите са в някои "нюанси" на състава, температурата на печене, формата и размерите на топчетата/гранулите. Това не е без значение, защото всички тези фактори определят доколко добре ще се поема и отдава водата. Смята се,че гранулите НЕ трябва да са много малки, защото се блокира достъпа на кислород до корените. Препоръчват се гранули с размер между 1см и 2см. Обикновено не се ползват топчета с идеално кръгла форма, защото те се приплъзват помежду си и това затруднява стабилността на растението.
Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )
В България няма голям избор. В Mr. Bricolage може да се намери керамзит ,който е чешки (ако не се лъжа).

- саксия за S/H отглеждане

Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )
В България не се продават такива, затова ще обесня как сами можем да си ги направим. Препоръчва се използването на прозрачен материал, за да следим лесно нивото на водата. Взимате най - обикновенна прозрачна пластмасова чаша за еднократна употреба, или режете ПВЦ бутилка от минерална вода, Coca-Cola, PEPSI , ПВЦ бутилки от течен сапун и каквото друго се сетите. Трябва ви малко по-голяма дълбочина от стандартните саксии. На около 2см от дъното пробивате на СТЕНАТА на "саксията" една или две дупки.

Втори вариант - взимате стандартна саксия с отвори на дъното. Вътре в нея слагате някакъв малък съд БЕЗ дупки. Тънкостите са две:
- вътрешният малък съд е БЕЗ дупки
- външният съд трябва да е достатъчно голям и дъното му да НЕ се покрива изцяло от вътрешния съд. Идеята е във вътрешния съд да остане вода, а излишното да се изтече през дупките на големия съд. Ето 2 снмики за илюстрация.Примерите не се точни, защото вътрешният съд е с отвори, но нямах друго под ръка.

Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )


Трети вариант - използваме стандартна саксия,която слагаме в по-дълбока от стандартната подложка (може да се използва купичка или друга дълбока съдинка).
Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )
Ето как изглежда "саксията" изпълнена с керамзит.


ПОДГОТОВКА ЗА ЗАСАЖДАНЕ

Изваждаме и почистваме растението
Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )
Корените трябва да са почистени изцяло от органичния субстрат,в който е било до момента
На снимката виждате 2 стари булби на милтасия с една нова издънка,която е започнала да образува коренчета.

Керамзитът се подготвя от предишния ден
Първо се измива от прах и боклуци. После се накисва за 24 часа в слаб ратвор на тор.

Насипваме в саксията керамзит ,така че да запълним долната част до нивото на отворите.
После засаждаме растението както при другите видове субстрат,като периодично почукваме по саксията,за да се наместят гранулите. Булбите на всички орхидеи задължително трябва да са НАД нивото на гранулите.

Предварително сме си подготвили хранителен разтвор - слаб разтвор на тор, с определено pH ( и затова ще кажа после по-подробно)
Поливаме обилно засаденото растение, така че течността да изпълни саксията и после да се изтече до нивото на отворите. На дъното остава слой от около 2см, който е пълен с течност и ще е нашият резервоар. Корените на растението са НАД нивото на резервоара.
Ако се работи със саксия от втория вариант - действа се по същия начин, като за резервоар се използва вътрешният съд без отвори. Минусът е, че не виждаме нивото на течността в резервоара и трябва да "презареждаме " по усет.

При саксия от третия вариант - садим в керамзит ,поливаме обилно с разтвора, след което напълваме с разтвора купичката в която е сложена саксията. В този случай имаме външен резервоар. Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )В практиката се използват най-често първият и третият вариант. Ето малко снимки на орхидеи, посадени преди 5 дни по този метод в саксии по първия вариант. Засега всички се чувстват отлично (виждам корените). Прехвърлих в керамзит доста орхидеи,но не съм направила снимки на всички, защото няма смисъл (принципите са едни и същи).
Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )
ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ

Керамзитът е инертен материал и той не се разваля/разгражда.br /> Затова пресаждането при растения отглеждани чрез S/H е различно от стандартното. НЕ се изчиства стария субстрат (просто няма нужда). Растението се пресажда САМО КОГАТО САКСИЯТА МУ СТАНЕ ТЯСНА. Вадим го, слагаме го в новата, по-голяма саксия и насипваме допълнително керамзит - това е. Корените въобще не се пипат, затова се смята че този метод е най-атравматичен и може да се извършва през всеки сезон и във всеки един момент от развитието на растението.

Подхранваме постоянно
Керамзитът НЕ е източник на хранителни вещества и затова трябва да торим постоянно с ИЗКУСТВЕНИ торове (не се внася никаква органика). Ако държите много,можете да използвате органичен тор за листно подхранване.
Ние отговаряме НАПЪЛНО за "диетата " на растението. Това е добре,защото имаме пълен контрол.Лошото е,че не трябва да го забравяме и трябва добре да дозираме нещата.

Какво трябва да знаем :
- трябва ВСЕКИ път да поливаме с разтвор на тор ,който осигурява на растението : азот, калий, фосфор, МАГНЕЗИЙ, АЛЦИЙ, микроеленти. Обикновено количеството тор се съобразява с това на азота. Смята се , че трябва да има 100-125 ppm азот.

Знам,че звучи сложно. Мога да изчисля на всеки ,само ми трябва формулата на тора и колко пише, че се слага на 1л вода.

- трябва да осигурим определено рН.

Препоръчва се рН в границите 5.8-6.2. Първо разтваряме тора във водата, с която ще поливаме. След това мерим рН с лакмусови хартийки (или рН метър,ако имаме такъв). В 99% рН е алкално и трябва да подкиселим. Най-лесно е с лимонов сок или оцет.Слага се по малко и се проверява с лакмусова хартийка докато стигнем необходимите стойности. Друг вариант е от магазините за акваристика да купим от препаратите с които се регулира рН на водата в аквариумите (bimbargo може да каже нещо по въпроса - [1]). Тези измервания се правят 1-2 пъти в началото, докато си "засечем" колко оцет / лимоно сок / препарат са ни необходими за даденото количество вода. После вече си работим по изработения от нас стандарт.

- НЕ оставяме водата в резервоара на дъното на саксията да свърши съвсем. Поливаме,когато видим че е останало малко.

ПОЛИВАНЕ

Ако саксията е малка - поливаме щедро, така че да се напълни с течност до ръба и после да се изтече до нивото на отворите. Така промиваме гранулите и осигуряваме нов, пресен разтвор в резервоара. Ако саксията е голяма - запушваме с пръст отвън отвора, сипваме докато се изпълни догоре и после освобождаваме отвора,за да се отцеди.

Ако използваме саксии с външен резервоар (купичка). Изчакваме нивото на течността да падне до около една трета. Изхвърляме стария ратвор (той се е концентрирал от изпаренията). Пак правим процедурата с промиването на гранулите и сипваме пресен разтвор в купичката.

- Смята се, че при S/H има значително по-малко засоляване на субстрата в сравнение с органиките, защото гранулите са ПОСТОЯННО влажни. По този начин се избягва засоляването в резултат от изпарението и концентрацията на разтвора.

- Възможно е развитието на algae, поради използването на прозрачни саксии (позеленяването, което сте виждали по прозрачните саксии на фаленопсисите). Това не пречи на самото растение. Ако ни дразни, можем да сложим прозрачната саксия в друга керамична, за да не се вижда.

Не трябва да се избира прекалено голяма саксия, защото на повърхността ще се формира слой гранули,който ще изсъхва бързо ( ще бъде трудно поддържането на равномерна постоянна влажност в ЦЯЛАТА саксия).

Най-подходящият момент за преход към този тип отглеждане е при активно нарастване на корените и/или образуване на нови.
Трябва да знаете,че е нормално част от старите корени да загинат. Те са образувани при други условия и това е нормално. Растението изтегля хранителните вещества от тези "страдащи" корени, те загиват, разпадат се и постепенно се отмиват.

С течение на времето, постепенно корените "слизат" до резервоара. Това не е проблем,защото те са адаптирани към такива условия и не загниват. Заемането на резервоара от корени е сигурен белег, че трябва да пресадим в по-голяма саксия.

Много често този метод се използва за спасяване на загиващи растения, при които нищо друго не е помогнало. S/H им осигурява равномерна, постоянна влага в богата на кислород среда и сравнително стерилни условия (това последното е относително, разбира се).
Една екстра : ако имате електрическа възглавница / одеало или въобще източник на топлина,сложете току-що прехвърлените растения върху него. Топлината ще стимулира по-бързия растеж на корените. Не забравяйте,че ще се наложи да пълните резервоара по-често.

СПИСЪК НА ОРХИДЕИТЕ ПОДХОДЯЩИ ЗА S/H

Подходящи са всички орхидеи, които се нуждаят от постоянна влага.
- Phalaenopsis - една орхидея, станала класически пример за отглеждане в S/H условия. Подходящи са всички хибриди и повечето видове. Ако имате въпроси за конкретен видове представител - пишете, ще проверя. Обикновено се прехвърлят в S/H след приключване на цъфтежа. Няма нищо специфично.
Видови представители успешно отглеждани в тези условия : amabilis, amboinensis, aphrodite, bellina, corningiana, cornu-cervi, equestris, fasciata, heiroglyphica, lindenii, lobbii, lueddemanniana, mannii, mariae, pallens, pulchra, schilleriana, stuartiana, sumatran, tetraspis, venosa, и violacea.

- Dendrobium - повечето видове са подходящи. Интересен в въпросът за видовете ,които искат засушаване през зимата,за да цъфнат. През зимата спираме поливането, както при стандартния субстрат. През пролетта започваме да поливаме т.е. следват се принципите на стандартното отглеждане, без значение, че е в керамзит.
Втори вариант - продължаваме да поливаме, но СПИРАМЕ ДА ТОРИМ. Говорих с една австрийка за оглеждането на д. кингианум (той е австрийски вид). Тя каза,че при тях има местности където расте направо като плевел и че там никога не остава без НИКАКВА влага. Тя го гледа в S/H условия ,като зимата спира торенето,но продължава да полива. Твърди, че няма проблеми с цъфтежа.

- Cattleya - има отлични резултати при отглеждане в S/H условия. Странното е ,че при стандартен субстрат, катлеите искат пълно изсъхване между две поливания. Би следвало при постоянна влажност да изгният, но на практика не се оказва така. Единствената тънкост е избора на подходящ момент за прехвърляне в керамзит. Старите булби пускат много трудно нови корени.Затова прехвърляме,когато започне появата на нови издънки.Техните корени се адаптират към новите условия и поемат храненето на цялото растение, ако старите корени загинат.

- Cymbidium - СУПЕР ПОДХОДЯЩ. Избираме по-дълбок съд,защото техните корени се разрастват основно вертикално,а не хоризонтално (спомнете си китайските саксии за цимбидиуми).

- Paphiopedilum и strong>Phragmipedium
- Супер подходящи.

- Zygopethalum, Miltonia, Miltassia, калсически Oncidium (без минитата) - отлични резултати.

- Bulbophyllum, Coelogyne - много добре се адаптират, проблемът идва от характера има на растеж, при което трудно се удържат в саксията.

- Ludisia - добри резултати. Обикновенно се слага хоризонтално върху керамзита, като леко се покрива само отстрани.

- Brassavola nodosa - добри резултати.

- Pleione - добри резултати, расте и цъфти. С годините самото растение си изкарва постепенно корените ВЪРХУ гранулите, а не ги заравя в дълбочина - вие преценете дали да пробвате.

- Maxillaria - добри резултати. Трябва да се има предвид,че обичат да се стелят хоризонтално и може да е трудно да се ограничат в рамките на саксията.

- Междувидови хибриди с участие на онцидиум (всякакви Cambria, Bllra, Odontocidium и т.н.) - отлични резултати.

- Gongora - зависи от вида. Ако цветоносът не минава през субстрата т.е. гранулите няма да му пречат - добри резултати.

- Epidendrum - добри резултати.

- Encyclia cochleata - отлични резултати.

Всички земни орхидеи, които обичат постоянна влага - отлични резултати.

- Pahaius -отлични резултати.

- Vanilla - добри резултати. Това може да се окаже един отличен кандидат за този метод на отглеждане, но не е често срещано растение в колекциите на любителите и по тази причина няма много наблюдения.

Off topic : отчетени са ОТЛИЧНИ резултати при отглеждане на африкански теменужки в S/H условия.
Някои хора са пробвали да отглеждат хищни растения по този начин, като са използвали по-фини гранули и са поливали с чиста вода без добавен тор.Казват,че резултати са окуражителни,но това определено не е за начинаещи.

ПРОТИВОРЕЧИВИ РЕЗУЛТАТИ

- Vanda, Ascocenda и подобни - не се препоръчва за начинаещи,резултатите са противоречиви.

- Masdevalia - не се препоръчва за начинаещи.

НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА

- Смята се, че води до почти сигурна смърт при Tolumnia (това е вид мини онцидиум). Нашите мини онцидиуми не са точно този вид, но въпреки всичко не бих рискувала с тях. Отделих една стара булба без корени от жълтото мини и го "боднах" в керамзит за експеримент.

- Stanhopea - цветоносът няма да успее да мине през гранулите, които с течение на времето се фиксират от корените.

Малко снимки

Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )Две братчета Фрагмипедиума, на еднаква възраст. Преди 5 месеца десният е прехвърлен в S/H .Вижте разликата

Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )

Adaglossum Summit "Frenchtown" AM/AOS

Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )
Малък Phalaenopsis violacea готов за прехвърляне в по-голяма саксия

Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )
Pleione formosana гледано в S/H условия

Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )

Два хибрида на дендробиум нобиле в S/H условия

Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )Катлея и фаленопсис,отглеждани в S/H уловия,победители в състезание.

Полу - хидропонно отглеждане (SEMI - HYDROPONIC )


Статията е прегледана 25575 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook