Галерия
Фаленопсис (Phalaenopsis)

Фаленопсис (Phalaenopsis)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 27 март 2013 г.

Фаленопсисът се отнася към вида най-популярни орхидеи. Това се обяснява с красотата му, изключително дългата продължителност на цъфтене, сравнително лекото му отглеждане. Заради това той е най-подходящ за отглеждане в домашни условия.

Как да си изберем растение?

Внимателно разгледайте растението. Листата не трябва да висят като дрипа. Листата на фаленопсиса са достатъчно плътни. При здравото растение те са еластични, гъвкави, с еднакъв цвят, (с изключение на пъстролистните), без подозрителни петна. Винаги разглеждайте в какво състояние се намират корените / орхидеята се продава винаги в прозрачни саксии/. Част от тях може да са на повърхността на субстрата, извън повърхността на саксията, просто във въздуха. Здравите сухи корени са серебристо-сиви, твърди, с растящи краища в зеленикав или червено-кафяв цвят. Здравите влажни корени са сиво зелени, повече към зелено. Мъртвите - меки, кафяви, без живи краища.

Къде да го поставим?

Може да го сложите на перваза на прозореца, може да виси в подходяща саксия. Ако прозореца е южен, през пролетта и лятото е нужно да засенчите фаленопсиса от преки слънчеви лъчи с леко мрежесто перде. Зимата на перваза на прозореца може да се преохлади растението. Нужна е допълнителна поставка. По-добре е да виси. Често зимата растението страда от недостатък на светлина, ако е по-далече от прозореца.

Какво още да направите?

Не се суетете и не се тревожете излишно. На растението му трябва време, за да се приспособи към новите условия. Ако през цялото време нещо променяте, то не успява да се приспособи и всичко може да завърши печално.

Кога да поливате?

Преди да полеете, убедете се, че това е необходимо. По добре е да попресъхне, отколкото да е преполято. Особено ако имате възрастно растение. Полейте за първи път, когато субстрата стане съвършено сух, да "хруска". През това време вие може да си изясните кое-що, да поговорите с други любители, да прочетете.

Кога е нужно пресаждане?

Голяма част от орхидеите не понасят разложен или засолен субстрат. Ако корените са сухи и чупливи - те са мъртви (или умират) от насъбралите се в тях соли. Ако са меки и тъмни - изгнили са в разлагащия се субстат и затова са непропускливи за въздуха. Нужно е спешно да се пресади растението. Много бързо се засолява мъха сфагнум. Трябва често да се сменя.

ЛИЧЕН ОПИТ: Винаги пресаждам орхидеите веднага след закупуването им. Използвам готов от магазина субстрат за орхидеи, за фаленопсиса трябва да съдържа натрошена кора и торф. Процедирам така - изваждам внимателно орхидеята от саксията й, оглеждам всички корени, там, където има изгнили ги изрязвам до здраво и наръсвам отрязаното с канела, която е естествен фунгицид. Понякога се налага да изрежа 70-80 процента от корените, това не е фатално. Слагам дренаж от натрошен студопор, след това насипвам малко от субстрата, държа с едната ръка изправена орхидеята, с другата досипвам така, че да се разпредели навсякъде между корените. Растението не трябва да се клати, трябва да е устойчиво. Когато пресадя, не поливам, правя това на следващия ден. В момента фаленопсисите ми са на терасата, чувстват се отлично там НА СЯНКА, като ги пръскам сутрин и вечер. !!!!!!!!!! Внимавайте когато пръскате, да не се задържа вода в розетката на листата, защото ще загният. !!!!!! Внимавайте когато поливате, да отцеждате напълно водата от дъното на саксията, защото ако се задържи ще загният корените.

КАКВО ДА ПРАВЯ, АКО ФАЛЕНОПСИСА Е ПРЕЦЪФТЯЛ?

В дадения случай е нужно да се постъпи по следния начин: При здравото растение, което има плътни "кожени" листа и нежно-зелени или бели корени, е нужно да се отреже цветоноса до първите възли (места на стъблото, от което излизат листа) и под първия цвят. От това място отново ще израсне нова стрела /цветонос/. Но, ако листата на вашето растение са сбръчкани, меки и дълги най-много 8-10 см., то е по добре цветоноса да се отреже до основата. Това ще помогне на растението да не изразходва последните си сили за цъфтеж. Поливането и торенето на такова растение трябва да се прави много внимателно. Възстановяването на растението може да се проточи за дълъг период от време. Особено бавно този процес протича при фаленопсисите, тъй като този вид орхидеи е известен със своя бавен растеж.

КАКВО ДА ПРАВЯ, АКО ФАЛЕНОПСИСА НЕ Е ЦЪФТЯЛ ИЗОБЩО?

Основната причина, поради която орхидеите не цъфтят в стайни условия е недостиг на светлина. Преместете своя фаленопсис по-близо до прозореца, където ще има достатъчно светлина и в същото време върху него няма да попадат преки слънчеви лъчи. Идеално място - близо до прозорец, намиращ се на южна страна.

Над растението също може да се сложи лампа, на расстоянии 1-2 метра /АЗ СЛАГАМ ПОД ПОСТАВКАТА СЪС САКСИИТЕ НАСТОЛНА ЛАМПА, НАСОЧВАЙКИ СВЕТЛИНАТА КЪМ ТЯХ/. Орхидеите не бива да са осветени повече от 12 часа на ден. За да пусне нов цветонос, на фаленопсиса ще помогне и понижаване на нощната температура с около 7-8 градуса в сравнение с дневната, за около 4 седмици. / АЗ ГИ ИЗКАРВАМ НА ТЕРАСАТА, НАВЪН ИМА ЗНАЧИТЕЛНА РАЗЛИКА МЕЖДУ ДНЕВНА И НОЩНА ТЕМПЕРАТУРА/. Този способ може да се нарече "хладно лечение". След този период отново поставете фаленопсиса при обичайната си стайна температура /около 20 градуса/. Ще видите, че вашето растение скоро ще пусне нов цветонос и ще зацъфти.

КАК ДА РАЗБЕРА ДОСТАТЪЧНО СВЕТЛИНА ЛИ ПОЛУЧАВА РАСТЕНИЕТО?

Обърнете внимание на цвета на листата. При здравите растения листата са ярко зелени, а не тъмно зелени. Ако листата са тъмно зелени, значи на растението не му достига светлина, ако листата имат червеникав отенък, то светлината е прекалено много. Много светлина трябва да се осигури на каттлеи, онцидиуми, дендробиуми, поставяйки ги на южни и западни прозорци, но на разстояние от стъклото. За да не обгорят листата от дневното слънце е добре, ако между растението и стъклото има прозрачна завеса. На милтонии, фаленопсиси, пафиопедилуми им трябва по-малко светлина, за това тях поставете по-далечко от прозореца, или да бъдат на северен или източен прозорец.

ТЪМНИ ПЕТНА ПО ЛИСТАТА НА МОЕТО РАСТЕНИЕ

По-често това е изгаряне. Може да се получи в горещи дни, когато слънцето е много силно. Незабавно преместете растението от перваза на прозореца и изолирайте съд завеса.

МОЯТ ФАЛЕНОПСИС ДОСТАТЪЧНО ДЪЛГО ЦЪФТЯ, СЛЕД ЦЪФТЕЖА ЗАБЕЛЯЗАХ, ЧЕ ОТ НЕГО КАТО ЧЕ ЛИ НОВО РАСТЕНИЕ ИЗЛИЗА. ЩЕ СЕ РАЗВИЕ ЛИ НОВОТО РАСТЕНИЕ, АКО ГО ОТДЕЛЯ И ПОСАДЯ.

Приемете поздравления! При правилно отглеждане може да се развие ново растение, идентично на старото. Почакайте докато новото растение не развие своя собствена силна коренова система (минимум да има 4-5 корена, дълги 2-4 см) Само след това може да разделите растението и да предадите младото в собствена саксия. След 1-2 години може да го преместите в по-голяма саксия. Следете за осветлението и торенето в първите месеци на самостоятелния му живот. По това, че започват да се развиват листата, вече може да се успокоите, че растението се развива добре.

ПОДАРИХА МИ ОРХИДЕЯ ДЕНДРОБИУМІФАЛЕНОПСИС. КАКВО Е ОСОБЕНОТО В ТОЯ ВИД ФАЛЕНОПСИС? И КАК ДА ГО ОТГЛЕЖДАМ?

Съществуват повече от хиляда вида орхидеи от рода дендробиум. Вид дендробиум-фаленопсис е забележителен с това, че размера на цветовете са значително по-едри от обичайните дендробиуми почти колкото тия на фаленопсиса. Условията на отглеждане са сходни с тия на фаленопсиса, но този вид ще расте по-добре, ако му осигурите повече светлина, както е необходимо при дендробиумите. Идеалното място за него е близо до южен прозорец. Изолирайте растението от прозореца със завеска, за да избегнете слънчево изгаряне. Идеална нощна температура-60-56 градусов по Фаренгейт. Дневна - 23-29 градуса .Дендробимът от рода фаленопсис обича когато субстрата леко пресъхва между поливанията.

Оказва се,че има някои тънкости при цъфтежа на фаленопсисите. Вярно е,че повечето цъфтят в края на зимата и началото на пролетта, но има немалко видове с цъфтеж през лятото и есента. За жалост в България орхидеите се продават без точно обозначаване на видовата им пренадлежност и евентуалните родители, които са кръстосани.
Някои видове фаленопсиси растат и цъфтят САМО ако са качени (обикновено на корк).
Два са основните фактори, които оказват влияние върху цъфтежа : светлина и температура. Високата температура и/или слабата осветеност спират образуването на цветонос. Това се използва широко от професионалистите, за да предизвикат цъфтеж "по график".
За образуването на цветонос е от значение не толкова разликата между дневната и нощната температура, колкото цялостното понижаване на температурата. Идеални условия , за да накараме фаленопсиса да цъфти - светло и хладно ( температурата не трябва да пада под 15 градуса). Цветоносът ще стане по-дълъг и с повече и по-големи цветове , ако държим фаленопсиса на хладно.
ЗА доброто състояние на орхидеята са от основно значение микроелементите и формата ,под която е азота в тора. Стандартните торове съдъжат малко микроелементи , а азотът е основно под формата на урея.Орхидеите не могат да усвояват пълноценно азота от уреята и реално "гладуват" , независимо от редовното ни торене.

Снимки на различни видове фаленопсиси Tropical Exotica

Различните народи държат на различни качества на фаленопсисите. За американците е важен броят на цветовете. Японците предпочитат белите цветя. За останалите азиатците бялото е символ на скъб . В Тайван, Тайланд, Китай и Хонг Конг са на почит червеният и жълтият цвят - символи на здраве, богатство, късмет и власт.

ОБРАЗУВАНЕ НА КЕЙКИ ОТ КОРЕНИ ПРИ ФАЛЕНОПСИСИ

Когато растението загива,то се опитва да се възпроизведе. Някои избират да "цъфтят до смърт" т.е. да образуват семена. Други образуват кейки в основата или по цветоноса (ако има такъв). Някои видове фаленопсиси са особено "борбени". При пълно загниване на "майката", те образуват кейки по оцелелите корени. Това се наблюдава най-често при Phal. stuartiana и Phal. schilleriana. Ето снимки на един Phal. stuartiana ,който е бил качен на tree fern плака, развило се е гниене в основата на розетката и е образувал кейки по оцелелите корени. Снимките се публикуват с любезното съгласие на собственика.


Фаленопсис (Phalaenopsis)  Фаленопсис (Phalaenopsis)  Фаленопсис (Phalaenopsis)

КАЧВАНЕ НА ФАЛЕНОПСИС НА КЛОН/ПЛАКА

Фаленопсис (Phalaenopsis)Фаленопсисът НЕ трябва да се слага с "главата" надолу т.е. листат не трябва да сочат директно надолу.При това положение се задържа вода в основата на листата/розетката и се стига до гниене. ТАКА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ КАЧВА ФАЛЕНОПСИС. 

 

Фаленопсис (Phalaenopsis)Растението се слага ХОРИЗОНТАЛНО спрямо плаката.При невъзможност за хоризонтално разполагане,се слага под ъгъл.Така водата не се задържа и се избягва опасността от загниване в основата на листата. ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПОЛАГА ФАЛЕНОПСИСА.


Особености при някои видове


Срещат се в някои райони на северна Индия, южен Китай и северна Австралия. В естествени условия, фаленопсисите са приспособени към три основни групи условия ( три различни хабитата). Ако човек иска да отглежда успешно видови представители, то трябва да изучи добре естествените условия към които въпросните растения са се приспособявали в продължение на стотици години и да се опита да ги пресъздаде.

В първата група са най-лесните за култивиране видове - Phalaenopsis amabilis, P. aphrodite, P. philippinensis, P. sanderiana, P. schilleriana, P. stuartiana, P. equestris, P. lindenii и P. pulcherrima (в миналото известен като Doritis pulcherrima). Те растат в топла и постоянно влажна среда . Развъдчиците често ги използват за получаването на различни хибриди, защото предават "лесния си характер" на своите поколения.

Към втората група спадат Phalaenopsis amboinensis, P. gigantea, P. lueddemanniana, P. venosa, P. bellina и P. violacea, които са обединени в подвид Polychilos . Те също идват от топли и влажни райони. За разлика от другите видове, имат нужда от повече светлина и често цъфтят през лятото. Цветовете им обикновено са с ярка окраска и восъчна плътност.

Трета група включва Phalaenopsis gibbosa, P. lobbii, P. parishii, и P. wilsonii от подвидовете Parishinae и Aphyllae . Това са миниатюрни видове , които идват от райони с голяма надморска височина. Те имат нужда от сезонна по-хладна и суха почивка. Като цяло се гледат при сравнително по-ниски нощни температури и със засушаване между поливанията.

Има светлолюбиви видове фаленопсиси:

- phal. bellina - предпочита условията за отглеждане на катлея


Фаленопсис (Phalaenopsis)


- phal.cornu-cervi


Фаленопсис (Phalaenopsis)

Има нужда от МНОГО светлина, включително директно слънце. Гледа се при условиия сходни с тези на ванда, а както знаем ванда е еталон за силна светлина.


Phalaenopsis stuartiana

Спада към групата на видовите представители. Родината му е Филипините. Има близка родственост с Phalaenopsis schilleriana . И за двата вида са характерни пъстрите листа, които ги правят особено привлекателни дори в периодите когато не цъфтят. Друга особеност - силно разклоняване на цветоноса и образуването на МНОГО цветове - има регистрирани екземпляри с по над 100 цвята ! Компактно растение, което се развива най-добре ако е КАЧЕНО. Phalaenopsis stuartiana и Phalaenopsis schilleriana са класически пример за орхидеи подходящи за качване на блок. При отглеждане в саксия ,трябва да се ползва едър субстрат (кори), някои даже го отглеждат само в дървени въглища. Мрази мокри "крака", субстратът трябва да се остави да поизсъхне преди да се полее отново. За да цъфти има нужда от поне 10 градуса разлика между дневната и нощната температура. Предпочита да е на сравнително по-топло в сравнение с много от другите видове фаленопсиси. Дневни температури в диапазона 23-29 градуса (понасят добре и по-високи) и нощна температура от около 18 градуса. През зимата нощните температури могат да паднат до 12 градуса, при осигуряване на дневно-нощната разлика с цел цъфтеж.

 

Снимки на различни вариации

 

До 1917 година съществува значително объркване по отношение на рода Doritis. Тогава R.A.Rolfe ревизира съществуващата до момента класификация.Оказва се ,че първото описание на Doritis pulcherrima е направено от Lindley по данни от хербаризирано растение. Явно са липсвали части от изсушения цвят и направеното описание е било неточно. Известно време представителите на Доритис са били наричани фаленопсиси, а някои "истински" фаленопсиси са били сложени в рода Doritis т.е. било е голяма каша. От 1917г до 2001г се смята ,че род Doritis има само един представител - Doritis pulcherrima,който от своя страна има няколко разновидности .Някои от най-популярните са Doritis pulcherrima var. pulcherrima ( има наситени цикламен цветове), D. pulcherrima var. buyssoniana ( доста по-светъл нюанс на цикламеното), D. pulcherrima var. coerulea (с лилави цветове) и т.н.


Това,което е може би най-важно : според последната международна класификация Doritis НЕ е самостоятелен род,а е включени към фаленопсисите. Доритис са кръстосвани често с фаленопсиси. При използване на тетраплоидни родители потомството е фертилно, в останалите случаи-получените хибриди са стерилни. Получените орхидеи се наричат и Dtps = Doritinopsis.

Смята се,че Доритис искат малко повече светлина от стандартните фаленопсиси и трябва да се държат по-сухи т.е. гледат се задължително в кори и субстратът се оставя да изсъхне между две поливания. Въздушна влажност около 60-70% т.е. както при фаленопсисите. Не обичат ниските температури. Повечето представители цъфтят през пролетта и лятото т.е. за тях не е характерен зимния цуфтеж ,както при някои фаленопсиси. Определено имат нужда от стрес ( температурна разлика),за да образуват цветонос. Характено за тях е ,че дават издънки в основата на растението-майка,а не кейки по цветоноса.

Как да "опитомим" цветоноса на фаленопсиса?

Цветоносът расте по посока на светлината. При отглеждане в оранжерия и/или доосветяване , най-много светлина има отгоре и цветоносът расте изправен. При отглеждане на прозорец без доосветяване, светлината е разположена странично и цветоносът расте почи успоредно на саксията, насочвайки се към прозореца. Трябва да го "опитомин", ако искаме да се изправи. Изчакваме да стане около 5 см - тогава е достатъчно голям, но стеблото все още е зелено и гъвкаво. Забиваме близо до него опорна пръчка и го захващаме внимателно и не много стегнато за нея. Постепенно го насочваме да расте по опорната пръчка нагоре. Не трябва да се отлага ,защото от един момент нататък стеблото се втвърдява и има опасност да го счупим при тези манипулации.

Влиянието на различните фактори върху дължината на цветоноса при фаленопсисите.

Дължината на цветоноса зависи на първо място от генетично заложената информация т.е. от родителите на въпросния хибрид. Смята се,че растението наследява по-голяма част от белезите от "майката" (опрашената орхидея) и по-малко от бащата (орхидеята, от която е поленът).
Друга специфична черта при фаленопсисите е голямо влияние на възрастта на растението. Нормално е младите растения да имат по-къси цветоноси , с по-малко на брой и по-бледи цветове. При фаленопсисите се обръща голямо внимание на формата на цвета и особено на неговата заобленост и "плоскост" - тези белези също варират в някакви граници с възрастта.
Дължината на цветоноса зависи и от физиологичното състояние на орхидеята - здрава ли е , расте ли активно в момента, колко цветоноса има и т.н. Не трябва да се подценява и значението на подхранването в този момент.
Температурата е фактор , който оказва лияние върху БРОЯ на цветовете - при по-ниски температури се образуват повече цветове.
По отношение влиянието на светлината нещата са малко сложни - понижаването на светлината най-вероятно ще доведе до по-дълъг цветонос, защото орхидеята ще "гони" слънцето, но този цветонос ще има ПО-МАЛКО и най-вероятно ПО-БЛЕДИ цветове. Освен това съществува опасност от пожълтяване и опадане на пъпките още преди да са се отворили.
При формиране на нов цветонос ,условията трябва да се запазят стабилни, без резки промени, за да не спре развитието му и/или да не окапят пъпките.

Оставам с вечатлението,че гледаме фаленопсисите си на по-тъмно от нужното.Това се отразява на цъфтежа.


Фаленопсис (Phalaenopsis)

Ето една таблица за светлината ,от която имат нужда различните видове фаленопсиси. Хибридите ,които имаме ние са по-непретенциозни, но таблицата ще ни помогне поне да се ориентираме в "обстановката" Mr. Green Стойностите са дадени в lux и fc


Цветовете на фаленопсиса са чувствителни към етилена, затова не трябва да го слагаме в близост до зреещи плодове (ябълки, круши и т.н.) или ваза с цветя. Цветовете на фаленопсиса могат да прецъфтят буквално за часове под действието на етилена. Подобни вредни газове се отделят и от повечето бои, лакове, смоли. Имайте това предвид ако сложите фаленопсиса в стая, която скоро е боядисана или има нови дървени мебели.

Листната маса на младия фаленопсис определя неговата способност да цъфти.Малките растения трябва да се отглеждат при значително по-високи температури в сравнение с техните "батковци". Препоръчват се дневни температури около 30 градуса и нощни не по-ниски от 23-24 градуса. Разбира се по-високите температури означават и нужда от по-висока въздушна влажност и добра вентилация. Всички тези условия водят до образуване на нови листа, по-бързо съзряване на фалчото и съответно възможност за цъфтеж.
Препоръчва се светлината да е в диапазона 1200fc-1500fc (ние ги гледаме на доста по-тъмно). В горещите дни се намалява осветяването, за да се избегне опасността от претопляне.
Големите, достигнали зрялост растения имат по две спящи пъпки в основата на всяко листо-една голяма и една малка. Голямата пъпка носи потенциал за цветонос,а малката-за корен.При големите растение, "натрупали" достатъчно листна маса ,се намаляват температурите ,за се събудят въпросните цветоносни пъпки. Дневните температури трябва да са под 26 градуса. Идеалните дневно-нощни температури са 25 градуса дн. и 18-19 градуса нощна. При тези условия са необходими от 3 до 6 седмици ,за да се инициира образуването на цветонос. Повишаването на осветеността в този момент определено ще помогне.
Не трябва да "тормозим" млади растения, като ги караме да цъфтят - дори да успеем цветовете ще са малко ,с лошо качество ,растението ще се изтощи и ще забави развитието си.
Появата на цветонос все още не гарантира цъфтеж. В началото клетките на цветоноса не са диференцирани и ако повишим температурите (над 26-27 градуса) може да се развие кейки вместо цвят. Смята се,че цветоносът е диференциран след достигане на дължина от 4-5 см. При по-ниски температури ще се формират повече на брой цветове,но като цяло процесите ще са забавени. Разбира се , не трябва да се престараваме - температури под 15-16 градуса водят до деформации на цветовете. Смята се,че след достигане на 45 -50 см дължина на цветоноса,пъпките вече са оформени и промяната в температурата няма да се отрази върху качеството и характеристиките на цвета ,а само на скоростта на отваряне на пъпките (това се използва в оранжериите за да се предизвика цъфтеж в определен момент, когато трябва да се изкара цветето на пазара).
По време на цъфтеж се набляга на калият в торенето, но нивото на натрия не трябва да пада много, защото това ще доведе до по-малко на брой цветове. Смята се, че след като първите пъпки стигнат размер колкото грахово зърно, торенето вече не оказва голямо значение . Не трябва да се забравя, че цветовете се обръщат към източника на най-силна светлина. Ако въртим фаленопсиса , цветовете няма да се подредят ,а всеки ще "гледа" в различна посока. Според стандартите , трябва да ориентираме листата в посока изток-запад ,което ще доведе до перпендикулярно разположение на цветоноса спрямо листата.

Най-честите причини за пожълтяване и опадване на пъпките са:
- резки температурни промени
- ниска въздушна влажност - трябва да бъде в границите 60-80%
При висока влажност е от особено значение да има денонощно добра вентилация. В противен случай се появяват малки черни петна по цветовете от развитието на ботритис (Botrytis).
 


PHALAENOPSIS

Видовете могат да се разделят в две групи:
първа група - включва видове с дълъг цветонос (до 1м) ,често разклонен, цветовете са с окръглена форма и бледи, пастелни цветове - бяло,бледо розаво и т.н.
втора група - включва видове с къси цветоноси, цветовете не са с толкова окръглена форма, имат восъчна плътност и са обагрени в ярки цветове.
Според последните класификации родът Doritis се вклюва към фаленопсисите.

Видови представители

Phalaenopsis amabilis (Moon Orchid; Malaysia to Papuasia)
- Phalaenopsis amabilis subsp. amabilis (Malaysia to Papuasia)
- Phalaenopsis amabilis subsp. moluccana (NE. Borneo to Maluku)
- Phalaenopsis amabilis subsp. rimestadiana (N. & NE. Queensland)
- Phalaenopsis amabilis subsp. rosenstromii (New Guinea)
Phalaenopsis amboinensis (Sulawesi to Maluku).
- Phalaenopsis amboinensis var. amboinensis (Sulawesi to Maluku)
- Phalaenopsis amboinensis var. flavida (Sulawesi)
Phalaenopsis aphrodite (SE. Taiwan to Philippines)
- Phalaenopsis aphrodite subsp. aphrodite (Philippines)
- Phalaenopsis aphrodite subsp. formosana (SE. Taiwan)
Phalaenopsis appendiculata (Pen. Malaysia)
Phalaenopsis bastianii (Philippines - Sulu Arch.)
Phalaenopsis bellina (Borneo)
Phalaenopsis borneensis (Borneo)
Phalaenopsis braceana (E. Himalaya to China - Yunnan)
Phalaenopsis buyssoniana (Indo-China)
Phalaenopsis celebensis (Sulawesi)
Phalaenopsis chibae (Vietnam)
Phalaenopsis cochlearis (Pen. Malaysia to Borneo)
Phalaenopsis corningiana (Red Moon Orchid; Borneo - Sarawak)
Phalaenopsis cornu-cervi (Indo-China to W. Malesia and Philippines)
Phalaenopsis deliciosa (Indian Subcontinent to Malesia)
- Phalaenopsis deliciosa subsp. deliciosa (Indian Subcontinent to Malaysia). Hemicr. or cham.
- Phalaenopsis deliciosa subsp. hookeriana (E. Himalaya to SC. China). Hemicr. or cham.
Phalaenopsis doweryënsis (Borneo - Sabah)
Phalaenopsis 'Lipperose' - a hybrid cultivarPhalaenopsis equestris (Taiwan (Hsiao Lan Yü) to Philippines)
Phalaenopsis fasciata (Philippines)
Phalaenopsis fimbriata (W. Malaysia)
Phalaenopsis floresensis (Lesser Sunda Is.)
Phalaenopsis fuscata (Vietnam to W. & C. Malaysia)
Phalaenopsis gibbosa (Vietnam)
Phalaenopsis gigantea (Borneo)
Phalaenopsis hainanensis (Hainan, China - Yunnan)
Phalaenopsis hieroglyphica (Philippines)
Phalaenopsis honghenensis (China - Yunnan)
Phalaenopsis javanica (W. Java)
Phalaenopsis kunstleri (Myanmar to Pen. Malaysia)
Phalaenopsis lamelligera (N. Borneo)
Phalaenopsis lindenii (Philippines)
Phalaenopsis lobbii (E. Himalaya to Myanmar)
Phalaenopsis lowii (Myanmar to W. Thailand)
Phalaenopsis lueddemanniana (Philippines)
Phalaenopsis 'Mambo' (a hybrid cultivar)Phalaenopsis luteola (NW. Borneo)
Phalaenopsis maculata (Pen. Malaysia, Borneo)
Phalaenopsis malipoensis Z.J.Liu & S.C.Chen (Yunnan, China South-Central)
Phalaenopsis mannii (E. Nepal to China - S. Yunnan)
Phalaenopsis mariae (Borneo to Philippines)
Phalaenopsis mastersii (Assam to Myanmar)
Phalaenopsis micholitzii (Philippines)
Phalaenopsis modesta (Borneo)
Phalaenopsis mysorensis (S. India)
Phalaenopsis pallens (Philippines)
Phalaenopsis pantherina (Borneo)
Phalaenopsis parishii (E. Himalaya to Myanmar, Vietnam)
Phalaenopsis petelotii (Vietnam)
Phalaenopsis philippinensis (Philippines - Luzon)
Phalaenopsis pulcherrima (Hainan to W. Malaysia)
Phalaenopsis pulchra (Philippines)
Phalaenopsis regnieriana (Thailand)
Phalaenopsis reichenbachiana (Philippines - Mindanao)
Phalaenopsis 'Nivacolor' (a hybrid cultivar)Phalaenopsis robinsonii (Maluku -Ambon)
Phalaenopsis sanderiana (Philippines)
Phalaenopsis schilleriana (Philippines)
Phalaenopsis speciosa (Andaman Is., Nicobar Is)
Phalaenopsis stobartiana (SE. Tibet to SC. China to W. Guangxi) (unplaced name)
Phalaenopsis stuartiana (Philippines)
Phalaenopsis sumatrana (S. Sumatra)
Phalaenopsis taenialis (Himalaya to SC. China)
Phalaenopsis tetraspsis (Andaman Is., Nicobar Is., NW. Sumatra)
Phalaenopsis venosa (Sulawesi)
Phalaenopsis violacea (Pen. Malaysia to Sumatra).)
Phalaenopsis viridis (Sumatra)
Phalaenopsis wilsonii (SE. Tibet to SC. China to W. Guangxi)
Phalaenopsis zebrina (Indo-China to W. Malesia)

Природни (естествени) хибриди
Phalaenopsis × amphitrita (P. sanderiana × P. stuartiana; Philippines)
Phalaenopsis × gersenii (P. sumatrana × P. violacea; Borneo, Sumatra)
Phalaenopsis × intermedia (P. aphrodite × P. equestris; Star of Leyte; Philippines) (First recognized Phalaenopsis hybrid)
Phalaenopsis × leucorrhoda (P. aphrodite × P. schilleriana; Philippines)
Phalaenopsis × singuliflora (P. bellina × P. sumatrana; Borneo)
Phalaenopsis × veitchiana (P. equestris × P. schilleriana; Philippines)
Междовидови хибриди

xAeridopsis (Aerangis x Phalaenopsis)
xArachnopsis (Arachnis x Phalaenopsis)
xAsconopsis (Ascocentrum x Phalaenopsis)
xBeardara (Ascocentrum x Doritis x Phalaenopsis)
xBogardara (Ascocentrum x Phalaenopsis x Vanda x Vandopsis)
xBokchoonara (Arachnis x Ascocentrum x Phalaenopsis x Vanda)
xCleisonopsis (Cleisocentron x Phalaenopsis)
xDevereuxara (Ascocentrum x Phalaenopsis x Vanda)
xDiplonopsis (Diploprora x Phalaenopsis)
xDoriellaopsis (Doritis x Kingiella x Phalaenopsis)
xDoritaenopsis (Doritis x Phalaenopsis)
xDresslerara (Ascoglossum x Phalaenopsis x Renanthera )
xEdeara (Arachnis x Phalaenopsis x Renanthera x Vandopsis)
xErnestara (Phalaenopsis x Renanthera x Vandopsis)
xEurynopsis (Eurychone x Phalaenopsis)
xHagerara (Doritis x Phalaenopsis x Vanda)
xHausermannara (Doritis x Phalaenopsis x Vandopsis)
xHimoriara (Ascocentrum x Phalaenopsis x Rhynchostylis x Vanda)
xIsaoara (Aerangis x Ascocentrum x Phalaenopsis x Vanda)
xLaycockara (Arachnis x Phalaenopsis x Vandopsis)
xLichtara (Doritis x Gastrochilus x Phalaenopsis)
xLuinopsis (Luisia x Phalaenopsis)
xLutherara (Phalaenopsis x Renanthera x Rhynchostylis )
xMacekara (Arachnis x Phalaenopsis x Renanthera x Vanda x Vandopsis)
xMeechaiara (Ascocentrum x Doritis x Phalaenopsis x Rhynchostylis x Vanda)
xMoirara (Phalaenopsis x Renanthera x Vanda)
xNakagawaara (Aerangis x Doritis x Phalaenopsis)
xOwensara (Doritis x Phalaenopsis x Renanthera )
xParnataara (Aerangis x Arachnis x Phalaenopsis)
xPaulara (Ascocentrum x Doritis x Phalaenopsis x Renanthera x Vanda)
xPepeara (Ascocentrum x Doritis x Phalaenopsis x Renanthera )
xPhalaerianda (Aerangis x Phalaenopsis x Vanda)
xPhalandopsis (Phalaenopsis x Vandopsis)
xPhalanetia (Neofinetia x Phalaenopsis)
xPhaliella (Kingiella x Phalaenopsis)
xPooleara (Ascocentrum x Ascoglossum x Phalaenopsis x Renanthera )
xRenanthopsis (Phalaenopsis x Renanthera )
xRhynchonopsis (Phalaenopsis x Rhynchostylis)
xRhyndoropsis (Doritis x Phalaenopsis x Rhynchostylis)
xRichardmizutaara (Ascocentrum x Phalaenopsis x Vandopsis)
xRoseara (Doritis x Kingiella x Phalaenopsis x Renanthera )
xSappanara (Arachnis x Phalaenopsis x Renanthera)
xSarconopsis (Phalaenopsis x Sarcochilus)
xSidranara (Ascocentrum x Phalaenopsis x Renanthera)
xSladeara (Doritis x Phalaenopsis x Sarcochilus)
xStamariaara (Ascocentrum x Phalaenopsis x Renanthera x Vanda)
xSutingara (Arachnis x Ascocentrum x Phalaenopsis x Vanda x Vandopsis)
xTrautara (Doritis x Luisia x Phalaenopsis)
xTrevorara (Arachnis x Phalaenopsis x Vanda)
xTrichonopsis (Phalaenopsis x Trichoglottis)
xUptonara (Phalaenopsis x Rhynchostylis x Sarcochilus)
xVandaenopsis (Phalaenopsis x Vanda)
xVandewegheara (Ascocentrum x Doritis x Phalaenopsis x Vanda)
xYapara (Phalaenopsis x Rhynchostylis x Vanda)
xYeepengara (Aerides x Phalaenopsis x Rhynchostylis x Vanda)

Статията е прегледана 156982 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 emil (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 23 април 2011 в 01:28

Thank you !

#2 MIMI (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 23 юни 2011 в 15:35

появихя де изсъхнали корени- жълти и сухи и аз ги отрязах , като остатъка от тях остана в прозрачната саксия, защото не мога да ги извадя- изтегля от там . Грешно ли е и какво означава появата на сухи и жълти корени? Поливам резовно - на 3-5 дни , защото при мене и топло , между 25-29 градуса.??

#3 veronika (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 31 юли 2011 в 14:00

blagodarq vi vie mi pomognaxte da razbera mnogo ne6ta za orhideqta mi va6iqt sait naistina mi pomogna

#4 Роси Николаева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 септември 2011 в 13:14

Здравейте!Отдавна харесвам това изключително красиво цвете,е от 2 месеца го имам- бял фаленопсис.Четейки по горе разбрах ,че е трябвало да го присъдя веднага,а аз не го сторих.Кога да го направя?2 от цветовете вече овяхнаха,почистих изсъхналите клонки,поливам на 5- 7 дни,листата са хубаво зелени,даже има ново листо,корените са зеленикави,не забелязвам загниване.А,кога и с какво да подхраня?Притеснявам се да не направя грешки от незнание.Аз чета какво е написано ,но все пак питам.Чакам съветите Ви
начинаеща и притесняваща се

#5 Живка Живкова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 октомври 2011 в 17:06

Здравейте!От няколко дена имам бял фаленопсис.Забелязвам, че има умрели корени,две от пъпките увяхнаха.Сега прочетох, че е трябвало да я присъдя, но не съм го направила.Интересува ме дали трябва да я пръскам всекиден?Забелязах че цветовете са меки и незнам дали това е добре.Освен това не знам колко често да я поливам.Какво да правя с умрелите корени?а и с какъв тор е най-добре да я подхранвам и колко често?Много ще съм благодарна да ме посъветвате как да постъпя, за да запазя това красиво растение.

#6 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 09 октомври 2011 в 08:07

Здравейте,
За пресаждането - добре е да я пресадите. Обикновено орхидеите ги продават с много сфагнум и преполяти. Често като се пресажда се откриват доста поражения. Изгнилите корени се изрязват и се поръсва с канела (фунгицид).
Пръскане - през лятото всеки ден, че и по два пъти на ден. В това хладно време и особено зимата - доста по-рядко. Аз например ги държа в помещение до югозападен прозорец и температурата зимата е между 17 и 20 градуса. Влажността е висока и не пръскам изобщо.
Поливане - на две седмици в момента е приемливо. Аз поливам в банята - горещ душ. Правя едно обилно измиване за около 15-20 секунди с вода около 30-40 градуса. След това ги подреждам в един леген и пълня с торна вода до ръба на саксиите. И така 20 минути. И това е в момента поливането.
Торене - принципно торя с всяко поливане с двойно намалени концентрация. Добър вариант е лилав Кристалон, както и всички продавани на пазара специализирани торове за орхидеи. Съветвам ви да разреждате наполовина това, което пише на опаковките.
Прочетете темата за Фаленопсис във форумите. Там има много хора, които с удоволствие ще ви помогнат. А и статията горе е доста подробна.

#7 Maq (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 07 ноември 2011 в 17:20

Iskam da popitam kogato se pruskat
orhideiite,samo listata li se pruskat ili i cvetovete?

#8 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 07 ноември 2011 в 17:38

Здравейте,
Цветовете в никакъв случай не пръскайте. А за режима на пръскане е много важно какъв вид е орхидеята ви.
За най-масовите орхидеи - ц Фаленопсис, листата се пръскат ежедневно в горещите летни дни. По това време на годината (есен-зима), много зависи с какво се отоплявате. Ако сте на парно, което по принцип изсушава, можете да пръскате, но не и ежедневно. Ако сте без парно (както съм аз) и температурата е около 20 градуса, няма нужда изобщо от пръскане.

#9 Maq (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 14 ноември 2011 в 15:10

Blagodarq, na parno sme i temperaturata e okolo 23grad,ne pada pod 20.

#10 Maq (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 ноември 2011 в 11:21

Здравейте,забелязах,че по почвата на фалеонопсисите ми има едни много малки буболечеци,приличат на микроскопични бели червеи,не знам как да ги третирам,искам да попитам какво да правя?

#11 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 19 ноември 2011 в 07:24

Привет,
Най-лесно ще ги премахнете, като засушите Фаленопсиса. Явно доста го поливате, а тези цветя нямат нужда от толкова вода, още повече пък по това време на годината.

#12 дафи (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 19 ноември 2011 в 09:14

От седмица имам Фаленопсис,но много съм притеснена от факта,че цветовете му започнаха да увяхват.Поставила съм го близо до прозорец, а темп. у дома е около 20градуса.Какво да правя? Моля помогнете ми. Благодаря

#13 lekova (Регистриран потребител)

Публикуван на 25 ноември 2011 в 11:45

Дафи аз съм в същото положение. Имам фаленопсис от две седмици, цветоносите на едната клонка ми изсъхнаха, а в момента цъфти. От други две клонки изсъхна още по един. Не съм го присаждала, нито торила, само е поливан два пъти и му пръскам листата с мека вода почти всяка сутрин. Темперетурата в стаята е 20градуса. Листата са зелени, по краищата на места има леко пожълтяване и разцепване и ги поръсих с канела. Моля някой да ни посъветва.

#14 Диана (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 декември 2011 в 01:40

Здравейте! Имам орхидея от около 6 месеца,след като прецъфтя я махнах от прозореца и ясложих на пода до балконската врата.До преди месец се развиваше чудесно,изкара нови листа,но заедно с тях обаче се появи и бяла памукова въшка.Мих я,пръсках я, но пак ги има.Днес видях,че се е развил нов цветонос,който укрепих и прихванах с щипки.Освен всичко това част от корените са мухлясали,явно от преполиване.Сега незнам какво по-напред да оправям.Моля за съвет,тъй като това ми е първата орхидея и не искам да я уморя.Благодаря предварително.

#15 Диана (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 декември 2011 в 00:20

Здравейте! Имам орхидея от около 6 месеца,след като прецъфтя я махнах от прозореца и ясложих на пода до балконската врата.До преди месец се развиваше чудесно,изкара нови листа,но заедно с тях обаче се появи и бяла памукова въшка.Мих я,пръсках я, но пак ги има.Днес видях,че се е развил нов цветонос,който укрепих и прихванах с щипки.Освен всичко това част от корените са мухлясали,явно от преполиване.Сега незнам какво по-напред да оправям.Моля за съвет,тъй като това ми е първата орхидея и не искам да я уморя.Благодаря предварително.

#16 Теодора (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 януари 2012 в 10:14

Здравейте!На моята орхидея много лесно се чупят листата.Някои листа са раздвоени по средата.Какво да правя@

#17 Цветомира (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 01 февруари 2012 в 17:27

Здравейте!Имам два фаленопсиса. Преди 3 месеца изрязах част от корените им, тъй като бяха загнили(от преполиване с тор), както и целия цветонос на единия изсъхна. От него започнаха да прорастват нови корени, а от другият и нов цветонос, но напоследък листата и на двете орхидеи са позавехнали, меки и набръчкани, дори пъпчиците с новия цветонос започнаха да изсъхват. На какво се дължи това, дали е възможно да им е студено, тъй като ги държа до южен прозорец, но в коридора, който не се отоплява мн добре?

#18 Стаси (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 февруари 2012 в 22:40

Не разбрах от къде трябва да се отреже цветоноса след прецъвтяване. От основата - близо до листата, или близо до първото цветче. Ако може публикувайте снимка на растение с отрязан цветонос. Благодаря!

#19 Ива (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 21 февруари 2012 в 12:17

Стаси, горе си пише, че, ако е здраво растението, се отрязва под цветчетата, защото ако е много надолу, дълго време трябва да се възстановява. Нали има статия и това са коментари към нея - четете първо.

#20 Мая (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 27 февруари 2012 в 16:03

Здравейте,вчера си купих тор за орхидеи,но е на пръчици,в магазина ми казаха да я забия в почвата,но забравих да питам къде точно да я забия и колко време ще мине докато се изчерпа.

#21 Ivelina Yordanova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 29 февруари 2012 в 15:37

Здравейте на всички любители на цветята. Това е най-изчерпателната статия, която съм чела за орхидеите, много подробно и добре написано.

#22 Петя Василева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 март 2012 в 11:02

Здравейте! От 5 години имам орхидея фаленопсис.Миналата година и изсъхна едното клонче,тази поникна на неговото място ново такова. От месец към върха на новото клонче, освен че има вече цвят изникнаха две нови зелени листа-малки като в основата с две нови клончета. Никъде не мога да прочета какво означава това.Това ново растение ли ще бъде.Ако тези листетца с коренчетата се отчупи дали ще загинат и двете-старото цвете и новото.

#23 Ради (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 март 2012 в 22:54

Здравейте,

и при мен се получи това, което се е случило с орхидеята на Петя. И от двата цветоноса вместо цвят, към върха се образуваха нови листа.

Ще се радвам да ми дадете съвет какво да правя. Да отрежа ли стеблото под листата или да изчакам да видя какво ще се получи?

Мерси предварително! :)

#24 Maq (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 април 2012 в 16:15

И при мен се получи така,изникнаха нови растения,когато пуснаха по два корена ги отрязох и ги засадих,сега и новото и старото растение са добре!

#25 Мирослава (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 19 април 2012 в 00:30

Здравейте! Имам едно чудо в къщи, което вече не знам какво да го правя! Имам фаленопсис от 2 години,доколкото си спомням май беше лилав! Когато ми го подариха беше цъфнал. След седмица цвета упада! От тогава ми излязоха само две нови листа и това е! Нито умира, нито расте, нищо!Има 5 листа и това е! Стой в близост до южен прозорец и от скоро го торя с течен тор! Не знам вече, да взема да го дам на някой, може пък там да тръгне! Очаквам предложения!

#26 Али (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 23 април 2012 в 17:01

Петя, това е кейка, малък фаленопсис...честито! рядко се случва.изчакайте да пораснат и коренчета, поне 4-5 см, и тогава го пресадете

#27 Али (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 23 април 2012 в 17:06

Петя,не се отчайвайте, има начини да се накара вашето чудо да цъфне!свържете се с мен чрез мейлa :)

#28 Ангелова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 28 април 2012 в 12:09

Аз също имам три кейки на една орхидея. Трябва ли да чакам да пуснат корени или както са така да ги отделя и засадя?

#29 Ив (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 28 април 2012 в 15:43

Здравейте дами,търся спешно помощ,имам 3 орхидеи от около 2 месеца,на две от тях по листата се появиха бежево-бели петна,които се разшириха,листата омекнаха и станаха целите бледи,изрязах болните,но скоро започнаха такива признаци и по другите им малко по малко едната остана без такива,а цветовете и омекнаха и клюмнаха на другата 1 пъпка пък изсъхна,а цветовете и пък също клюмнаха,спазих поливането,светлината,торенето,пръскането,някои корени обаче също са бледи,моля ви за помощ,измъчвам се да ги гледам как страдат!!!!!

#30 hElEniTa (Регистриран потребител)

Публикуван на 03 май 2012 в 14:03

Здравейте.
Страстта ми към орхидеите дойде малко заради баща ми, който е главния виновник да имаме у дома. Но за съжаление майка ми явно я беше приполяла. Тя се радва само на цветовете и прави всичко на изуст както при другите цветя.
Благодарение на написаното тук аз се справих с нея, отрязах корените и сега имам вече 4 нови... Макар че листата малко омекнаха, но разбрах къде ми е грешката - трябвало да ги сложа в нов субстрат.
Добре, че интернета вече е факт и мога да научавам толкова много за всичко, което ме интерисува. Защото в магазините за цветя нищо не разбират!!!
И така... баща ми ме видя как се грижа за фаленопсиса и вече имам 5, за които се грижа с най-голямо удоволствие!
Ако имам проблем с нещо вече знам към кой да се обърна !!!
Радвам се, че ви имааа! Много усмивки от мен и красота във вашия дом с красивия род Phalaenopsis.

#31 Милена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 май 2012 в 22:56

Здравейте, чета статията и нямам думи да опиша колко съм възхитена от изчемарпателната информация.Подариха ми бяла орхидея за рождения ми ден преди месец и половина някъде и нямам думи да я опиша колко е красива. Имаше много пъпки с един цветонос.Бяха разпъпени 3-4 а след седмица цъфнаха и останалите. Все още е толкова красива и нямам увяхнало цветче. Сега като знам грижите се притесних малко. Оказва се че си иска специфични грижи и дано успея да я опазя.

#32 kreizilove (Регистриран потребител)

Публикуван на 09 юни 2012 в 09:08

Здравейте.
Казвам се Криси, имам фаленопсис близо от месец не сам го присаждала, понеже виждам че растението се развива благоприятно и без това имах освен отворилите цветове и две напапили,който в момента са отворили напълно. Нужно ли е вса пак да го присадя? И прочетох че " мъхът" отгоре трябва да го сменяме често, искам да попитам колко често трябва да се сменя понеже аз не съм го сменяла до сега?

#33 Нина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 11 юни 2012 в 19:32

Благодаря Ви за прекрасната статия!!!

#34 miravictory (Регистриран потребител)

Публикуван на 16 юни 2012 в 11:28

Страхотна статия!
Много благодаря за подробното описание и ценните съвети!
Прочетох всичко много внимателно, защото за първи път имам орхидея Фаленопсис и съм притеснена как ще се справя.

#35 ivrabetsa (Регистриран потребител)

Публикуван на 24 юни 2012 в 19:54

чудесна и изчерпателна статия!благодаря!

#36 rosi1987 (Регистриран потребител)

Публикуван на 27 юни 2012 в 16:22

Здравейте. Искам да Ви благодаря първо за изчерпателната статия и да помоля за съвет. Имам доста странен проблем с орхидейката ми. У нас имаме хлебарки, боря се с месеци за унищожаването им, но живея в 14 етажен блок и можете да си представите че борбата ми е почти безполезна имайки в предвид че идват от всякъде около нас. Днес като поливах орхидеята изведнъж започнаха да излизат от саксията бебета хлебарки и се видях в ужас. Не знам как и защо, но в момента между коричките е пълно с такива бебета хлебарки. Не мога да напръскам с нищо, ще уморя орхидеята за отрицателно време. Налага ли се да я присадя, продава ли се такава почва някъде.... Предполагам че никой не е имал подобен проблем, но ще съм много благодарна, ако някой ми помогне.

#37 Юлия Иванова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 01 юли 2012 в 17:19

Здравейте, статията Ви ми е изключително полезна и изчерпателна, но имам един въпрос. Орхидеите винаги ли се присаждат в не прозрачна саксия, и ако да, защо?

#38 Gergana (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 15 юли 2012 в 02:34

Здравейте! Подариха ми орхидея Фаленопсис мъничка, но листата и увехнаха, беше насадена в мъх, които не изсъхваше от поливанията, пресадих я в нова саксия и субстрат, но корените бяха много сухи и тънки и изгнил. Не съм ги рязала, трябва ли да и отрежа цветоносите до долу?

#39 Ина (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 11 август 2012 в 00:57

Привет! Умолявам ако е възможно някой да ми пише или да си остави имейл, за да пратя снимки на цветето ми. Четох, четох, но не съм сигурна и на мога да преценя какво преживява и какво да го правя. Не искам да умре, а от прочетеното мисля, че умира.
Наистина моля за помощ!

#40 Ива (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 август 2012 в 12:07

На Юлия - тези орхидеи се държат в прозрачни саксии дори и с допълнителни дупки, тъй като корените искат светлина. На Гергана искам да кажа, че в статията си пише - пресадете, не преполивайте, изрежете сухите корени, а цветоноса се се реже горе под цветчетата. Омекналите листа означават, че е преполята. Четете внимателно!

#41 мариана (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 19 август 2012 в 17:25

здравейте!имам първата си орхидея,присадих е почвата която трябва но не намерих прозрачна саксия и го направих в бяла,много харесвам растението и не бих искала да го загубя,моля да ми кажете дали саксията е проблем.благодаря!

#42 тита (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 август 2012 в 08:38

здравейте някой ще ми каже ли когато се пресажда в друга саксия трябва ли корените да са покрити изцяло с пръст защото сега си купих цветето и има корени които са над пръста.благодаря предварително

#43 Таня (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 04 септември 2012 в 14:58

Тита в интернет има много клипове за присаждане, но за мен е по-важно каква почва ще се сложи.От клипове в интернет разбрах че не трябва да е пръст, а само борови кори, но твърде късно, защото моя Филенопсис имаше 80 цвята и корените изгниха в сместа на КОМПОС за орхидеи. Сега я присадих само в борово кора, която избирах от почвената смес и вече имам избило ново листо. Присажда се само ако е нестабилна и според мен не вземай много по-голяма саксия.

#44 Ани (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 14 октомври 2012 в 16:51

Здравейте, имам орфидея фаленопсис от 8 месеца. Като ми я подариха беше цъфнала и около месец и половина след това и окапаха цветовете. Казаха ми, че трябва да и отрежа светоноса на около 5-10см. от дъното. От както съм я отрязала не е мръднала изобщо. На скоро забелязах, че корените и са загнили съвсем малко и се чудя дали е добра идея да я вадя от саксията или да я наблюдавам как ще продължи да се развива. И кога ще започне да расте новият ѝ цветонос??

#45 Proletno Cvete (Регистриран потребител)

Публикуван на 22 октомври 2012 в 17:23

Превъзходна статия! Поздравления за автора й, беше ми изключително полезна!

#46 petq petrova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 11 ноември 2012 в 22:51

Здравейте, моля Ви за помощ! Орхидеята ми е на 2 години в прозрачна саксия, многократно цъфтеше но сега цялото и стебло изсъхна. Не знам какво да правя, с подходящата почва е и не я преполивам и не е на пряка слънчева светлина!

#47 frigus (Регистриран потребител)

Публикуван на 25 ноември 2012 в 12:20

Браво! Благодаря за подробното описание, но все пак не разбрах какво се прави с бобчетата, които избиват от корените.

#48 Ali (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 07 декември 2012 в 14:46

Привет,и аз имам един въпрос и много ще се радвам да ми отговори някой-едно от листата на фаленопсиса ми омекна и пожълтя,как да постъпя?Благодаря предварително!

#49 Ива (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 декември 2012 в 10:16

Всички тези коментари с въпроси са излишни, ако не сте си направили труда да прочетете внимателно статията - там си пише всичко, за което питате. На последния коментар само ще отговоря - извадете растението от саксията и му вижте корените да не би да са загнили - не бива да се преполива и постоянно да е влажно в саксията.

#50 НиКи123 (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 07 февруари 2013 в 16:22

здравейте от около две седмици имам Фаленопсис подхранвам го поливам го стои на една секция почти до лампа секцията е малко по в ляво от западен прозорец но сега му увяхват не разцъфналите пъпки какво да правя казаха ми да не е на течение не е температурата в стаята е 25-28 градоса какво да правя благодаря предварително

#51 Layla (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 февруари 2013 в 15:42

Ники 123, според мен на орхидеята ви и липсва достатъчно вода. По принцип там, където държите цветето въздухът е най-топъл, защото топлината отива винаги на горе, това означава, че ще е необходимо да го поливате по-често. Аз също гледам орхидея зад перде на южен прозорец, но отоплявам с климатик и затова поливам в чинийката по малко през около два, три дни.

#52 renata (Регистриран потребител)

Публикуван на 12 февруари 2013 в 12:29

здравейте,искам да попитам нещо.на моята орхидея корените ми се струват изгнили които са в саксията няма въздушни корени,а тези които са отгоре са кафяви и много сухи.моля помотнете

#53 Jany (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 29 март 2013 в 21:14

В дадения случай е нужно да се постъпи по следния начин: При здравото растение, което има плътни "кожени" листа и нежно-зелени или бели корени, е нужно да се отреже цветоноса до първите възли (места на стъблото, от което излизат листа) и под първия цвят.
Нова съм в отглеждането на орихидеи не ми стана ясно може да се отрежа до първите възли и едновременто под първия цвят.

#54 Стела (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 29 март 2013 в 22:18

Здравейте, имам две такива орхидеи(Фаленопсис) от известно време. До скоро се развиваха чудесно. Аз ги държа до прозореца. Притеснява ме че от няколко седмици започнаха да линеят и това което ми прави впечатление е, че започнаха да линеят откакто сложих една дифенбахия между тях. Изкапаха им цветовете също и листата пожълтяват и изсъхват. Дали наистина е възможно дифенбахията да ги убива ;( ? Със сигурност не го преполивам и корените са здрави гледам да ги поддържам леко зеленикави никога не са накиснати във вода.

#55 Ива (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 09 април 2013 в 16:12

Отговор за тези, които не разбират къде да отрежат цветоноса - реже се точно под мястото, където е било първото цъфнало цветче - т.е. най-долното. Относно последния коментар - и аз не разбирам какво искат понякога. Моят фаленопсис си цъфтеше чудесно, но последния път, при който нищо особено не съм променила, започнаха да му падат пъпките преди да цъфнат. Подозирам намесата на котето, защото то разкъса до половината единия лист. Все едно, че орхидеята започна да боледува, откакто го донесохме в къщи.

#56 Арпи (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 април 2013 в 17:01

Здравейте. Имам 2 орхидеи от 4,5 години. След като прецъфтяха спряха да се развиват. Поливах ги от време на време, докато не разбрах как да ги отглеждам. В седмицата веднъж ги слагам във вода за около 20 мин. и ги сложих близо до прозорец. И оооо чудо пуснаха нови пъпки. Едната от орхидеите пусна листа и корени горе на почти изсъхналия стрък. Вече има и пъпки с цветове. Не знам какво да правя. Да ги оставя да цъфнат и тогава да ги разсадя или преди да са цъфнали. Моля ако някой знае да ми отговори. Благодаря Ви!!!

#57 Валя (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 29 април 2013 в 10:25

Преди седмица си купих един фаленопсис, много красиво цвете, но започнаха да му пожълтяват листата едно по едно. Вече три съм отрязала. Присадих го в по-голяма саксия, корените му са зелени, здрави имшае два изгнили , но ги отрязах и поръсих според съветите тук с канела. Каква е причината за жълтите листа, уж се развиват нормално, след това някъде по средата лико се сбръчват, пожълтяват. Помогнете да си спася красивото цвете.

#58 lyonye (Регистриран потребител)

Публикуван на 07 юни 2013 в 11:56

Здравейте, имам проблем с феланопсиса си - беще в процес на израстване на нов лис, докато стария доста омекна и започна да жълтее. Отрязах го, за да дам сили на новия, единствен лист. Има и два съвсем нови въздушни корена. Реших да я пресадя и се оказа, че всички подземни корени са изгнили. Ясно е, че съм я преполивала. Въпросът ми е: Тези 2 въздушни корена достатъчни ли са да я пресада? Да ги скрия ли със субтракта или не? Да я оставя ли да се вкорени? Възможно ли е това и как?

Благодаря!

#59 Ива (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 юли 2013 в 11:22

Към последния коментар 58 - щом има два здрави корена, е достатъчно, за да се развие растението. Те са въздушни, което значи, че получават влага от въздуха, така че не е нужно да са изцяло в субстрата. Искам да уточня за други питания - пръскането става не само по листата, а и по самите корени, които са отвън - точно те се нуждаят от влагата, затова и поливането е по-рядко, не им трябва мокра пръст, а влажен въздух, затова внимавайте с поливането.

#60 lyonye (Регистриран потребител)

Публикуван на 03 юли 2013 в 18:11

Благодаря!

#61 janni (Регистриран потребител)

Публикуван на 12 юли 2013 в 11:16

Ива пишеш,че им трябва влажен въздух.Сега когато е топло и при липса на климатик, ако се сложи в близост до растенията съд с вода това ще помогне ли за по доброто им развитие.

#62 kichka (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 19 юли 2013 в 13:03

здравейте.ако някой знае моля да каже би ли се развила орхидея на която й изгниха двата най горни листа и се наложи да ги премахна.благодаря

#63 janni (Регистриран потребител)

Публикуван на 23 юли 2013 в 09:24

Надеждата умира последна. Но щом са загнили най горните листа може би е останала вода в основата на листата.При мен беше започнало да загнива върха на една малка орхидея, напръсках отгоре обилно с канела и сега е добре, но беше в самото начало.Не знам кака е била твоята и кога си и премахнала листата. Нека се изкажат специалистите.

#64 lilitodorova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 юли 2013 в 08:22

Подариха ми прекрасна бяла орхидея.За съжаление по някои от цветовете и забелязах малки тъмни петънца.Не мисля че това е нормално и искам да попитам болна ли е орхидеята ми и ако е болна,как да я излекувам и с какво. Листата и въздушните и коренчета са добре,но ако чакам дълго време, ако е болна може и да я загубя.Моля за помощ,ако някой знае нещо по въпроса нека да се обади и пише какво да направя.Не съм я присаждала още,получих я едва вчера и нищо не знам за болестите по орхидеите,, ако това е болест.Благодаря ви предварително!

#65 janni (Регистриран потребител)

Публикуван на 26 юли 2013 в 09:51

http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=48&t=301&start=2805
- прочети тук или пиши. Снимай.
Аз мисля, че е от транспортирането.

#66 kichka (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 29 юли 2013 в 18:18

Здравейте. На листата на орхидеята ми отдолу се появиха лепкави миниатюрни капчици. Какво е това и как се лекува? Благодаря.

#67 janni (Регистриран потребител)

Публикуван на 30 юли 2013 в 09:52

Това същата орхидея ли е.Според мен са лисни въшки.Напръскай вечер с някакъв инсектицид, за да не изгорят листата през деня, ако има слънце.
Без пръскане няма да стане.Успех.

#68 vorbax (Регистриран потребител)

Публикуван на 10 август 2013 в 17:19

Здравейте, орхидеята ми прецъфтя, но цветоносите й не са изсъхнали и не мога да разбера дали трябва да се изрежат и ако трябва колко?

#69 janni (Регистриран потребител)

Публикуван на 12 август 2013 в 12:58

КАКВО ДА ПРАВЯ, АКО ФАЛЕНОПСИСА Е ПРЕЦЪФТЯЛ?

В дадения случай е нужно да се постъпи по следния начин: При здравото растение, което има плътни "кожени" листа и нежно-зелени или бели корени, е нужно да се отреже цветоноса до първите възли (места на стъблото, от което излизат листа) и под първия цвят. От това място отново ще израсне нова стрела /цветонос/. Но, ако листата на вашето растение са сбръчкани, меки и дълги най-много 8-10 см., то е по добре цветоноса да се отреже до основата. Това ще помогне на растението да не изразходва последните си сили за цъфтеж. Поливането и торенето на такова растение трябва да се прави много внимателно. Възстановяването на растението може да се проточи за дълъг период от време. Особено бавно този процес протича при фаленопсисите, тъй като този вид орхидеи е известен със своя бавен растеж.........................................трябва да прочетеш статията. Там е описано.

#70 Ива (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 28 октомври 2013 в 16:04

Не се притеснявайте, а спазвайте основните изисквания. Ще ви разкажа как се развиха нещата при моята орхидея в продължение на 2 години. Даде ми я съседка, която не искаше да се занимава с нея, след като беше прецъфтяла. Засуших я, защото беше преполята, като само я пръсках всеки ден. След 2 месеца изкара втори цветонос от първия и цъфна. Торя я рядко. След като прецъфтя, започна да расте отстрани ново растение. Щом то се разви, старото започна да изсъхва. Отрязах изсъхналите листа, извадих го от саксията и поорязах някои корени, които вече бяха отмрели и пак го посадих. Направих му един топъл душ и го оставих на спокойствие (стои на североизточно изложение до прозореца). Тогава цъфна и новото растение, след като прецъфтя, отрязах цветоноса под най-долното цветче и го оставих. Така стоя цяло лято без да цъфти. Накрая реших да я форсирам малко, като я оставих в началото на октомври на балкона за 2 дни - така имаше голяма разлика между нощна и дневна температура (гледах да е на сянка, за да не изгори по обяд от слънцето) и сега, в края на октомври, отново е пуснала цветонос. За тези 2 години не съм я пресаждала, само съм я къпала и съм й поорязала корените на два пъти, поливам я веднъж в седмицата като е топло и по-рядко в по-хладното, само я пръскам, а тя цъфти за 3-ти път. Това е.

#71 janni (Регистриран потребител)

Публикуван на 29 октомври 2013 в 11:05

Ива искам да те питам, ако можеш да ми отговориш как точно я къпеш.
Чела съм много за това къпане,но не мога да се реша, няма ли да остане вода в сърцевината на листата и от там да загние.
И искам да споделя нещо което забелязах когато присаждах лятото орхидеите на дъщеря ми.Беше купила голям пакет за да може да ги пресеем наведнъж и когато отворихме пакета вътре всичко беше толкоз дребно,че се чудих как да подбера малко по едри кори.
Дребните задържат много влага и от там се получава гниене на корените. Така мисля аз.

#72 Ива (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 29 октомври 2013 в 12:48

Къпането е под душа с топла вода (може дори гореща - колкото да можете да я издържате на ръцете си). Понякога увивам саксията с пликче и го връзвам, за да не се разсипе съдържанието, като я наведа накрая - навеждам и изтръсквам цветето и така не се задържа вода в основата на листата. Друг път изваждам цялото цвете, за да му огледам корените и тогава го изкъпвам. Дребните кори не са проблем, ако не поливате често - по-добре да се засуши, но да й пръскате листата, а може да сипвате съвсем малко вода в чинийката, за да се овлажнява отдолу. Това не е за поливане, а по-скоро за овлажняване. Успех!

#73 janni (Регистриран потребител)

Публикуван на 30 октомври 2013 в 15:27

Много ти благодаря, стана ми ясно,сега вече мога и да пробвам.

#74 Венета (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 ноември 2013 в 23:01

Здравейте, преди няколко дни си купих Фаленопсис и го сложих близо до прозореца, в стаята е около 20-22 градуса, но въпреки това започнаха да му прецъфтяват цветовете и неотворени пъпки да падат. Моля ви кажете ми къде греша и да се опитам да спася останалите цветове, докато все още има.

#75 janni (Регистриран потребител)

Публикуван на 21 ноември 2013 в 13:19

Венета,причините са много.Има статия - "Орхидеи - изисквания за отглеждане" която се намира под коментарите.Прочети и може би там ще намериш причината. Някога се получава и така, както се е получило с твоята орхидея ( на мен ми става много тъжно когато видя че нещо не е наред с орхидеите ми, може би е защото много бавно се развиват цветовете)но не се отказвай.Успех.

#76 nelidraga (Регистриран потребител)

Публикуван на 28 ноември 2013 в 12:06

Благодарности за подробната статия и положения от Вас труд.За хора които за първи път са решили да си отгледат орхидея наистина не е лесно и въпросите нямат край.Затова първо прочитам материала, после коментарите и ако има и рисунка ще е още по-добре.

#77 Дес - спешно (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 27 декември 2013 в 12:36

СПЕШНО!!! Здрaвeйте, имам спешна нужда от помощ. Корените на Фаленопсиса ми са почти изгнили - дори смятам, че нито един не е здрав вече. Опитах да го пресадя, но попаднах на доста ситен субстрат за орхидеи, които дообогатих с по-едър 1 ден по-късно, но не успях да намаля голямата влага и листата на цветето омекнаха и провиснаха за няколко дни. Да го пресадя ли пак? Ще му бъде 3то пресаждане за 3-4 дни..., а и малкото по-прилични корени май съвсем изгниха от тези пресаждания. Може би вече има нужда от вкореняване!? Обмислях и варианта да изрежа изцяло корените. Намерих форум, в който има снимки как да се захване за съд растението, за да се вкорени, но снимките не се отварят, а от описанието не мога да си го представя. Може ли някой да ми изпрати снимки и да ми каже мнението си за това вкореняване, както и дали да изрежа напълно почти изгнилите корени (краищата на всичките корени са още зеленикави, но в средата и началото имат като прещипано и омекнало). Благодаря предварително!!!

#78 бобка (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 07 март 2014 в 11:19

здравеите досега орхидеите ми се развиваха много добре но от няколко седмици ножите пьпки пожьлтяват и падат.на какво може да се далжи тази промяна

#79 мелиса (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 март 2014 в 00:27

Аз имам една орхидея фаленопсис, но не знам защо и окапват цветовете. Ииа много влага в саксията - това добре ли е? Сложих я до прозореца, но едното и листо е увиснало. Ще стане ли нещо, ако я пресадя в нова саксия с цветове. На едно от листата и има жълто петно към края - да го отрежа ли, но листото е зелено. Листата и са тъмно зелени - проблем ли е. Пъпките и пожълтяват и окапват. От 9 дена я имам.

#80 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 16 март 2014 в 05:50

Здравейте,
Много влага в саксията е относително понятие. По това време на годината поливането е окол веднъж на 10 дни. До прозорец е добре, но не и на директно слънце - фалнопсисите не го понасят, а и сега слънцето не е никак слабо. За петното нищо не мога да кажа без снимка, а тъмно зелените листа са нормални според вида на фаленопсиса. Това, че я имате от 9 дни донякъде обяснява падането на пъпките - цветето е стресирано, условията му са сменени. Така че това не е толкова притеснително.

#81 мелиса (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 16 март 2014 в 23:35

Здравейте,
Колко пъти цъфтят годишно фаленопсисите ?

#82 Ralichka1105 (Регистриран потребител)

Публикуван на 23 март 2014 в 19:32

Имам орхидея от около 4месеца,вървеше си супер.
Прочетох всичко,във всички форуми свързани с отглеждането на орхидея,но от скоро имам проблем,корените и започнаха да съхнат поне тези ,които са във въздуха и нямат допир със сместа. и незнам какво да правя,а и + това корените,които са в субстракта са някак си,как да кажа едва ли не размити,а аз не я поливам всеки ден има няма на 6/7 дни по 1 път,пръскам листенцата и в седмицата по 2-3 пъти. Корените,които не са в субстракта и тях ги пръскам,но все същата работа. моля ви кажете ми какво да правя,ако може ми отговорете тук ,ако не моля ви пишете ми на е-mail-a
ralicaaa@mail.bg много ви благодаря. :(:(:(

#83 viki_123 (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 04 април 2014 в 11:59

аз оплодих моята орхидея,тя пусна дълги пашкули които изсъхнаха.Какво да правя сега?
:(

#84 rumiko5219 (Регистриран потребител)

Публикуван на 03 юли 2014 в 19:29

Моля за помощ! Фаленопсисите ми след едно прекрасно цъфтене бяха нападнати от трипс /след всичко прочетено и видяно установих това/. Купих си Би-58, но моля да ми кажете как точно да го прилагам - пръскам ли, поливам ли, не ми е ясно. Иначе за концентрацията мисля, че е 10 капки на литър вода, ако не е така, поправете ме.
Благодаря за всеки съвет.

#85 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 04 юли 2014 в 06:30

Привет,
На опаковката на Би-58 си пише концентрацията за трипс - 200мл/дка. Това означава 0,2% разтвор или сметнато към един литър се получава 2 мл препарат (36 капки) в 1 литър вода. Би-58 е системен инсектицид, което означава, че с него се пръска и полива. В случая с фаленопсиса, който е в кори, просто хубаво опръскайте самото растение и корите/корените.

PS. Съвсем ориентировъчно 18 капки правят 1 мл.

#86 rumiko5219 (Регистриран потребител)

Публикуван на 04 юли 2014 в 15:18

Много Ви благодаря!

#87 suzana (Регистриран потребител)

Публикуван на 13 юли 2014 в 16:19

здравейте,имам няколко орхидеи, на едната направо увяхнаха листата,след като изрязах изгнилите корени,бях я купила 2 седмиси преди това.Други две са пресъфтели и се страхувам да не умрат,а две имам,коио купих седмица назад,въпросът ми е трябва ли да ги писадя сега ,защото много цвят имат и пъпчици още се разпукват и дали трябва да ги къпя ,с каква вода и точно как става това.Благодаря предварително за отговор,ако някой може да помогне

#88 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 14 юли 2014 в 06:34

Здравейте,
Цъфтящите и тези с пъпки не ги пресаждайте, освен ако нямате сериозни съмнения за проблеми с корените. При пресаждане след изрязване на корените е добре да се поръси с канела като фунгицид и след това да не се полива известно време. Принципно при фаленопсисите трябва да се внимава с поливането - дори в тези топли летни дни не се полива повече от веднъж седмично. Моите веднъж седмично ги къпя в банята с топла вода и толкоз.

#89 raya (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 септември 2014 в 22:40

Здравейте. Преди половин месец някъде ми подариха орхидея (фаленопсис).Имам един въпрос. Мисля че орхидеята ми умира от много водa. Листата ѝ от зелени станаха жълти и започват за падат. Иначе всичко друго е добре- температура, светлина (на западен прозорец е),… . Моля някой да ми каже как да я спася. Благодаря предварително! :(

#90 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 07 септември 2014 в 04:29

Ако смятате, че е от много вода, спрете да я поливате. Извадете я от субстрата, прегледайте корените и я засадете в нов.

#91 Yana Dilova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 05 ноември 2014 в 15:28

Здравейте, през януари тази година ми подариха орхидея (фаленопсис). За една седмица прецъфтя - сега вече знам, че съм я преполяла. След много грижи преди две седмици забелязах, че на три места са избили клонки, от които според мен ще излязат нови цветове. Страшно се зарадвах. Това което ме притеснява е, че корените са започнали като, че ли да съхнат и на места имат кафяви петна. Нормално ли е това при цъфтеж?

#92 Надежда (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 ноември 2014 в 20:16

Здравейте,
имам нужда от помощ.През септември ми подариха орхидея Phalaenopsis и до преди седмица изглеждаше добре но сега опада цвета драстично и клонът започна да съхне от горе.Какво трябва да напрашя?

#93 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 06 ноември 2014 в 20:30

Нищо не трябва да правите. Орхидеята прецъфтява, цветоносът ще изсъхне и така. След време нов цветонос и нов цъфтеж :)

#94 Надежда (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 ноември 2014 в 21:24

Не трябва ли да изрежа изсъхналото

#95 Милена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 05 декември 2014 в 10:57

За Надежда - разбира се че трябва да изрежете изсъхналото под последното цветенце.

#96 Елена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 09 февруари 2015 в 22:41

Здравейте, купих днес една красавица Фаленопсис от Лидъл.
Гледам я и ме е страх дали ще се справя с отглеждането и.
В момента ме вълнува кога да я полея. В добро състояние е. Може ли да я поливам само с къпане, без да я топя? Сложила съм я на перваза на западен прозорец с щора "плисе", 22 градуса с парно и на светло. Предварително ви благодаря.

#97 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 10 февруари 2015 в 05:42

Може само с къпане, но е добре и да овлажнявате въздуха около нея, след като има парно.

#98 Дани (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 06 май 2015 в 16:35

От 6-7 години отглеждам орхиеи Фаленопсис, много са ми скъпи и мили.
От около месец едната сякаш ми заболя - зелените и листа започнах да омекват и са като увяхнали, но не са жълти. Условията и нaчинът по които я отглеждам - поливане, месоположение, торене, няма промяна. Цъфти ми всяка година по два пъти, дори в момента е с цвят, но този път някой от пъпките увяхнаха още преди да се развият. Има и изкарало зелено листенце на върха, но защо другите и зелени листа така омекнаха и са като спарени. Както казах не съм променила нищо в начинът по който се грижа и ги отглеждам и до момента не съм имала такъв проблем. Моля за съвет и помощ, не искам да я загубя.

#99 Дани (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 07 май 2015 в 12:42

Да си допълня коментара - в крайна сметка разрових пръстта и извадих цветето от саксията, оказа се, че корените са загнили, отрязах изгнилото и от долу остана само стволовата част, която също скъсих леко.
Сега съм го сложила в вода, има останали корени, които са по-към листата, но не са свежи, а имат леко спарен вид, но не загнил.
Моля дайте съвет - да оставя ли растението в вода, докато пусне някакви нови коренчета, или като постои няколко часа във водата да си го пресадя.

#100 Ginka (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 май 2015 в 15:21

Здравейте, имам проблем с моите орхидеи. Едната има кафяви петна по корените, а другите две нещо като бели влакънца по корените.
Моля ако някой има идея за какво иде реч да каже. Благодаря.

#101 Ани (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 юни 2015 в 08:40

Здравейте. Моите фаленопсиси 3 бр, гледам ги няколко години. Вървят чудесно, но вече имат толкова листа, че тежестта на листата ги дърпа извън саксията и постепенно вади корените. Какво да правя?

#102 ели (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 януари 2016 в 10:47

Ами постави камъче по. едро/според нуждата/ като подпиралка. Слагаш откъм страната на която се накланя

#103 Силвия (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 07 май 2016 в 16:41

Здравейте!
Благодаря за ценните разясненията и ценните съвети, които дават възможност на любителите на тези прекрасни цветя да ги отглеждат!
От една година имам Фаленопсис и редовно препрочитам статията и коментарите.
Днес ми подариха още една и забелязах, че в саксията има наранени корени.Въпреки, че има три разкошни цвята и три пъпки, я извадих от саксията и видях, че има два гнили, жълти корена по-средата.Изрязах ги и подкъсих счупените и обработих с канела.Засадих я в смес от тера микс и по-сухите кори от саксията в която беше.Утре ще я поставя за 20мин в наторена вода и се надявам да се чувства добре.
Нямаше да посмея да я пресадя, ако не беше Вашата статия!
Бъдете здрави!

#104 Мая (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 30 юни 2016 в 11:15

Ето снимка на моето цвете. Този лист пожълтя за 2-3 дни. Освен това част от въздушните корени са изсъхнали, вижда се на снимката. Дайте съвет.

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/13578735_10206060571054076_6481467_n.jpg?oh=6a5e6116ff5642b103d7b91d35f2dd81&oe=577782BE

#105 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 02 юли 2016 в 05:10

Здравейте,
Няма нищо смущаващо във вида на фаленопсиса. Нормално е най-долните листа с времето да пожълтяват. Оставете листото да изсъхне напълно и даже то само ще си падне. Не го режете! Колкото до корените, също е нормално с времето да изсъхват старите корени. Този, който се вижда на снимката е възможно да е по-стар. На преден план се вижда напълно здрав корен. При пресаждането изсъхналите корени се изрязват.

#106 Димитрина Джурджова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 14 септември 2016 в 10:16

Эдравейте, отпред пред цведчетата на орхидеята ми изкараха листенца .Нормално ли е това, и ако не какво да направя?

#107 neli (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 декември 2016 в 20:21

Моля ви за помощ,по две от орхидеите ми Фаленопсис има памукова въшка,чистя ръчно ,но не мисля ,че се справям успешно,с какъв препарат да я пръскам ,който е за памукова въшка.Другия ми въпрос е:какви са пораженията от трипси,на някои листата са католеко нагризани или някъде по листото има малки като дупчици.Благодаря за отделеното време!

#108 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 27 декември 2016 в 09:12

Здравейте,

Първо за трипса - той атакува цветовете основно. Едва ли тези дупки по листата са от трипс.
За памуковата листна въшка - ТУК в долната част на статията има препарати. Можете да си ги закупите от агроаптеки, Бриколаж, Практикер и др. хипермаркети.

#109 Ирина Павлова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 април 2017 в 10:27

Здравейте, статията Ви е най-изчерпателната и полезна от всичко, което съм чела за отглеждането на орхидеи. Научих много неща. Благодаря Ви! Поздравления за това, че сте овладяла изкуството да отглеждате това съвършено цвете.
Но все пак да Ви споделя проблема си и се надявам да ми помогнете и аз да се науча да ги отглеждам. Преди около 2-3 години ми подариха първата ми орхидея. След това си купих още три. След като прецъфти, отрязвам изсъхналия цветонос почти до основата. След това не се появява нов. Иначе корените са дебели и зелени, листата са здрави и зелени. Но не се появява нов цветонос. Саксиите са на 2 м от прозореца.
Какво да направя, за да цъфнат отново?

#110 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 08 април 2017 в 10:46

Да споделя своя опит с цъфтежа на фаленопсисите. Имам 5 фаленопсиса, закачени са на стена близо до прозорец един до друг. Всичко, което правя като пресаждане, поливане, пръскане е едно и също и за петте. Купувани са преди около 8 години. Един от тях всяка година през февруари се отчита с цвят, който трае около 2-3 месеца. Два от тях цъфтят два пъти годишно по около месец. Един жълт обаче не се е отчитал с цвят нито веднъж за тези 8 години. Растат здрави корени, листата са добре. И не ще и не ще.
Та много си зависи за всяко растение. Щом корените и листата на Вашата орхидея са добре, значи растението е добре. А за цъфтежа - ми Божа работа е май.

#111 Ирина Павлова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 април 2017 в 11:19

:-) . Благодаря ви все пак

#112 valeto_misheto (Регистриран потребител)

Публикуван на 09 април 2018 в 10:47

Здравейте имам няколко въпроса. Октомври ми подариха отхидея която май не е фаленопсис, паднаха цветовете и след това изсъхнаха и стъблата от тогава си стой така с тъмни и червеникави листа.... имам още една кпято ми я подариха за 8 март и на мея паднаха цвеяа и сега изкара ново стебъкце корто май ще цъфти.... и вчера засадих едно бебенце което взех от свекърва ми и дори нз дали ще тръгне... някакви съвети ще можете ли да ми дадете....

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook