Замиокулкас (Zamioculcas zamiifolia)

Замиокулкас

Семейство Змиярникови (Araceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 07 май 2007 г.

Може да го срещнете още като Замиакулкас. За първи път е представено на цветарско изложение в Дания през 1996 година. Родината му е тропическа Африка. Отглежда се видът Z. zamiifolia - вечнозелено клубеново растение с месести тъмно-зелени листа, със заострени краища. Повърхността на листата е лъскава. Листните дръжки са дебели, месести. Листата са разположени последователно, симетрично на дръжката.
На височина достига до 1-1,5 м, което го прави доста обемен. Възрастните растения цъфтят с невзрачни цветове в основата на листата. Цветовете са с характерните за семейството конично съцветие и прицветник.
Много непретенциозен и лесен за отглеждане.

Температура: умерена. През зимата оптимална е 16-18 °C, но не по-ниска от 12°C.

Светлина: светло място с разсеяна светлина, но издържа и на сянка. През лятото е добре да го изнесете на свеж въздух. Зимата го поставете близо до прозореца.

Поливане: умерено от пролетта до есента, оскъдно през зимата като се изчака почвата добре да засъхне преди следващото поливане. В подложката никога да не остава вода! Лесно понася засушаването, но е чувствителен на преполиване и може да загние.

Подхранване: от април до август на две седмици, тъй като бързо усвоява хранителните вещества. Може да се използва тор за кактуси и сукуленти.

Въздушна влажност: според някои източници пръскането на листата е противопоказно. При всички случаи е ненужно. Достатъчно е от време на време да ги забърсвате с влажна кърпа. Може да го къпете понякога.

Пресаждане: всяка пролет. Почвата трябва да е хранителна и оцедлива. За младите растения е добре да е - 1 част чимовка, 1 част листовка, 1 част торф и 1 част пясък. Може да добавите малко добре угнил оборски тор. Пресаждането на старите екземпляри е добре да е два пъти годишно. Съдът трябва да е по-обемен и да е съобразен с кореновата система. Добрият дренаж е задължителен!

Размножаване: чрез разделянена клубените или от лист, но по втория начин е много бавно.

Статията е прегледана 19779 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 dancheto (Регистриран потребител)

Публикуван на 22 февруари 2011 в 12:11

Много ми харесва, изключително атрактивен е!

#2 пепа (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 14 декември 2011 в 15:41

Много ми харесва и си го купих преди една седмица. Около 25 см. е висок. Нямам търпение малко да порасне.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook