Направи си сам напоителна система

Направи си сам напоителна система

Публикувано от на

Последна промяна на 31 януари 2012 г.

От къде да започнем? За да си направите сами проектче за напоителнатат система за двора, първо трябва да направите скица - план с размерите и формата на площта. Тя ще ви е необходима за оразмеряването на инсталацията.

Направете си предварителна схема на инсталацията. За целта е необходимо имайки предвид размерите на парцела да предвидите колко броя и какви хидранти ще използвате. Тъй като трябва да се съобразявате с формата на парцела, наличието на постройки и прилежащи площи, върху които "не е уместно" да се извършва напояване, трябва да изберете съответния вид хидранти - за по-тесни площи се използват такива с разпръсквачи дефлекторен тип, за по широки площи - със секторни разпръсквачи. и естествено за широките и открити площи - нормални.

Следващият етап е избор на конкретните видове разпръсквачи, които ще използвате. Обикновенно за тия, които се предлагат е записано, че напояват определена площ, но не може просто да кажете - единият покрива 300кв.м., моят двор е 500 - значи 2 бр. стигат. При избора на разпръсквачи, се интересувайте от показателите им:
- работно налягане - ако поливната ви система е включена към водопровода, трябва да подберете такива разпръсквачи, които да работят нормално при налягането на водата във водопровода. Ако ползвате собствен водоизточник, трябва да подберете за захранване на системата помпа, която осигурява нужното налягане и дебит. Ако налягането е по-малко, системата няма да работи нормално!
- дебит /или пропусквателна способност/ на разпръсквачите - Това е количеството вода, което преминава през тях по време на работа за единица време. Дебитът на водоизточника или помпата, която ще захранва системата при всички случаи трябва да е по-голям от сумата на дебита на всички разпръсквачи в системата! Ако дебита на системата ви е по-голям от дебита на източника е необходимо да я разделите на сектори, които ще се напояват последователно. Същото важи и за по-големи площи.
- разстояние, на което всеки тип разпръсквачи извършва дъждуването, при съответното налягане на водата в системата... - необходимо ви е , за да определите на какво разстояние един от друг да разположите хидрантите.
Изисквайте тези показатели от каталозите или от фирмата, от която си закупувате оборудването.

След като вече сте избрали какви разпръсквачи и хидранти да използвате, пристъпвате към изготвянето на плана. Имайки предвид разстоянието, на което всеки хидрант напоява, на изготвената скица нанесете хидрантите по такъв начин, че да има известно застъпване на напояваните сектори.

Проектирайте си тръбопроводите до всеки хидрант, като съобразите възможностите за възможно най-малко изкопни работи и полагане на тръби. От планчето определете и колко и какви тръби ще са ви необходими.

Избор на останалите елементи в системата.
Ако живеете постоянно в това жилище, можете да ползвате просто едно реле за време, което ще включва системата за определен период и в определен час на денонощието. Ако видите, че вали дъжд - просто изключете системата.
Ако не живеете постоянно там или не ви притеснява възможността да си закупите управляващо системата електронно устройство /на пазара има различни видове/ - изберете според каталозите това, което прецените, че ще ви свърши най добре работа. Когато го избирате разгледайте внимателно инструкцията за монтаж!
Датчици за дъжд и влажност - по ваше желание!
Електрически клапани - предлагат се различни видове - съобразете пропускателната им способност с изискванията за дебита на системата! При собствен водоизточник - изберете помпа с нужното налягане и дебит!

Плюйте си на ръцете и се залавяйте за работа!
Запомнете! За да поддържате градината в добър вид не е необходимо да я заливате с вода - по малко, но редовно! Ако ползвате за напояване вода от водопровода, не е нужно да плащате астрономически сметки. Имайте предвид, че за поддържане на зелени площи в добър вид понякога е достатъчен и 1 литър вода на 1 кв.м. дневно!

Ето и малко нагледен материал:
• Irrigation Works Self Start Video

Статията е прегледана 16198 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Oro (Регистриран потребител)

Публикуван на 18 юни 2013 в 11:55

Търся система за самонапояване на стайни растения, когато отсъствам 2-3 месеца

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook