Галерия
Дифенбахия (Dieffenbachia)

Дифенбахия (Dieffenbachia)

Семейство Змиярникови (Araceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 19 март 2009 г.

Много популярно листно – декоративно растение с много разнообразен рисунък по листата. Произхожда от тропическите гори на Южна Америка. На повечето места пише, че не се отглежда лесно, но ако уцелите мястото му в дома си няма да имате никакви проблеми с него и ще ви радва с пъстрите си листа. В магазините се предлагат десетки видове обагрени от тъмно до светло зелено, при много от тях със силно присъствие на жълто. За най-претенциозен се приема вида Dieffenbachia maculata с най-различни сортове. Други видове са D. amoena, D. seguine, D. Leopold, D. Schuttleworthiana, D. Jenmani, D. mirabilis, D. nobilis и др.

Място: Мястото се определя в зависимост от това дали листата са преобладаващо тъмно или светло зелени. При растения с преобладаващо светли листа идеалните условия са светло, но защитено от пряко слънце за да съхранят пъстрите си багри. Много добре се чувстват на около метър от източен или южен прозорец зад лека завеса. Само видовете със зелени листа Dieffenbachia humilis могат да виреят на пълна сянка. През летните дни се чувстват добре на около 20 градуса, а през зимата – около 15. От личен опит мога да споделя, че през лятото понася температури доста по-високи от 20 градуса, но задължително се пулверизира ежедневно, а при температури над 30 градуса и по два пъти дневно.

Грижи: През периода на израстване се полива обилно с хладка вода. От септември се полива по-пестеливо веднъж на две седмици. Много добре се чувства след пулверизиране, като при температури над 30 градуса е добре да се овлажнява и по два пъти на ден – сутрин и вечер. От май до септември се тори умерено веднъж - два пъти седмично с тор за листно-декоративни растения (Кристалон - зелен).
Бършете редовно листата от праха. Можете и да ги „гланцирате” с бира.
Въпреки грижите, които полагаме за нея, след време Дифенбахията израства и се оголва отдолу. Затова добра идея е (поне аз правя така) в саксията, където сме я посадили да присъстват и бръшлян, спатифилиум, хлорофитум и др. Получава се много красива композиция, а и оголеното стебло се прикрива. Ако имате късмет от саксията да излезе издънка, то оголеното ще се прикрие успешно от младото растение и ще се получи и леко стъпаловиден ефект.
При преполиване или измръзване стеблото омеква и се прекършва. Ако загниването е малко можете да го отрежете и да поръсите с фунгицид (счукани дървени въглища, Топсин и др.). Ако е засегнат по-голям участък, отрежете до здраво и вкоренете.
При много силно обедно слънце листата могат да изсветлеят. В този случай или преместете на по-тъмно или затъмнете с леки завеси.
Ако забележите покафеняване по края на листата това говори за липса на влага – в почвата и въздушна. Много важно е през топлите месеци редовно да пулверизирате Дифенбахията, ако искате растението да има свеж и приятен вид.
Долните листа неминуемо опадват и стеблото се оголва, но ако забележите масово пожълтяване на долните листа осигурете по-висока температура на растението.
Внимание! Дифенбахията не понася въздушно течение!

Размножаване: Изключително просто и лесно дори за неопитни цветари. Веднъж на 2 – 3 години чрез резници или зелени стъблени резници, дълги около 10см, по които има поне един възел. Стъблените резници се засаждат до средата на дължината си. Важно е да си внимава коя страна е под и коя над пръстта. Добра идея е долния разрез да е скосен. Размножаване чрез резник е също толкова лесно – просто поставете резника в съд с вода и чакайте появата на корени. Добре е да оставите не повече от три - четири листа. Можете да добавите и вкоренител – продава се в повечето цветарски магазини, както и в големите градински центрове. Популярен напоследък метод за вкореняване (не само на Дифенбахията) е в перлит – можете да то закупите от строителните магазини.
При вкоренява поддържайте температури около 25-30 градуса, като ежедневно пулверизирайте. Вкореняването отнема около 5 – 6 седмици.

Съвет на градинаря: Бъдете много предпазливи, особено при пресаждане на дифенбахията. Сока на растението съдържа стрихнин – отровен е и дразни кожата и лигавиците. От личен опит мога да споделя винаги да пресаждате растението на открито и проветриво място и задължително да работите с ръкавици. Бъдете предпазливи с това растение и когато имате малки деца!

Дифенбахията също така е и много предпочитана като хидрокултура.

Статията е прегледана 43093 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 Паяков (Регистриран потребител)

Публикуван на 04 април 2011 в 10:01

"Сока на растението съдържа стрихнин – отровен е и дразни кожата и лигавиците."
Сокът на растенията от семейство Змиярникови (от което е и дифенбахията) съдържа калциев оксалат - микроскопични кристалчета, които дразнят кожата и лигавиците на човека.

#2 nikoleta123 (Регистриран потребител)

Публикуван на 14 април 2013 в 18:45

Имам дифенбахия, като в магазина пишеше, че трябва да се отглежда в глинеста почва. Задължително ли е?

#3 Galina (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 24 май 2013 в 15:19

Здравейте,
Преди няколко дни засадих стъблени резници на дифенбахия , които бяха пуснали коренчета. Саксиите поставих до прозореца, но ги предпазвам от пряка слънчева светлина. Подхранвам ги с течна тор през 5-6 дни , а поливам през ден, като изсипвам вода около стъблото, а не в чинийката. Засега издънките растат много бързо и мисля, че растенията са добре, но моля за съвет дали не правя нещо погрешно. За първи път разсаждам някакво цвете и искам добре да го обгрижа.

Благодаря предварително за съветите!

#4 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 24 май 2013 в 17:32

Поне на първо време няма нужда от подхранване. Предполагам са засадени в нова почва, която е богата на хранителни вещества. Най-рано след месец - два ще имат нужда от подхранване с богати на азот торове.

#5 Дани (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 октомври 2014 в 11:58

Добър ден! Аз имам дифенбахия с тъмно зелени листа. Когато я купих беше страшно голяма и с много листа. От две седмици насам листата почнана да и вехнат. При отстраняването им забелязах бели налепи по листата и стеблата. Лепкави. Може би е някакъв вредител или болест. Какво да правя , за да спася растението? Благодаря предварително!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook