Хлорофитум (Chlorophytum)

Хлорофитум (Chlorophytum)

Семейство Агавови (Agavaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 29 януари 2012 г.

Това е едно от най-популярните стайни растения и това не е свързано само със свежия му и привлекателен вид. Причината за това е, че Хлорофитума е едно от най-лесните за отглеждане растения в дома – расте на светло и сенчесто, на топло и хладно, на ниска и висока въздушна влажност. Дори и неопитни цветари могат да отгледат великолепни екземпляри.
През пролетта и лятото по тънките стебла те появяват малки бели цветчета, а след това много малки розетки, чрез които се размножава. Подходящо за детска стая или спалня – много бързо преработва отровните вещества. Ако обаче отглеждате котка у дома по-добре се откажете от него или го отглеждайте нависоко във висяща кашпа – котките много обичат да гризат листата му.

Място: Хлорофитума расте еднакво добре на светло и тъмно, на топло и хладно. Затова е предпочитано растение и за офиса, където без проблем понася липсата на вода през почивните дни.

Грижи: Поливайте редовно, като преди това се уверете дали почвата не е мокра. Растението не обича подгизване. През топлите летни дни е желателно редовно да пулверизирате. Обича мека вода.
Тори се веднъж на 1 – 2 седмици с балансиран тор за листно – декоративни растения (зелен кристалон).
Ако върховете на растението покафенеят, то това е признак, че въздуха е прекалено сух.
Ако листата загубят светлите си ивици това е сигурен признак за недостиг на светлина.

Размножаване: Размножава се много лесно чрез издънки или разделяне. Издънките се вкореняват във вода, като може да се добави и вкоренител. Добре е Хлорофитума да се пресажда ежегодно понеже дебелите му корени бързо изпълват саксията. Някои автори твърдят, именно изпълването на саксията е необходимо условие за цъфтеж.

Съвет на градинаря: Много ефектно се получава когато се отглежда във висяща кашпа – получените след цъфтежа розетки образуват пищен водопад. Също така можете да използвате Хлорофитума като почвопокривно растение, както и да го комбинирате с много други стайни цветя – Сингониум, Дифенбахия и др.

Статията е прегледана 22537 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook