Как да поливаме?

Как да поливаме?

Публикувано от на

Последна промяна на 10 април 2009 г.

Макар и да изглежда на пръв поглед елементарно как трябва да поливаме растенията, в това се крие един от най големите секрети за доброто им развитие.
Става въпрос за снабдяването с два от трите жизнено необходими елемента за растенията, а именно водород (H ) и кислород (O). Третият – въглерода (С) се приема директно от атмосферата чрез листата. Това е така наречената "жизнено необходима храна” за растенията, или елементите, без които те не биха могли да съществуват. Но растенията не се хранят само с тях. Останалите химични елементи се приемат от почвата, съответно разтворени във водата. В зависимост от количествата, в които се приемат, те се делят на макроелементи (азот, фосфор, калий и т.н.) - големи количества, и микроелементи (желязо, цинк, молибден, манган и др.) - сравнително малки количества на приемане.

Основните функции на водата са:
• съставя 80% от растителният организъм;
• транспортира елементите от корените до листата, и от листата до всички останали части;
• служи като охладител на растението чрез процесът транспирация през деня.

Тъй като водата постъпва в растението само чрез корените, тя е пряко свързана с два физиологични процеса.

Осмоза

Това е свойството на кореновите клетки да пропускат химичните елементи поради разлика в наляганията от двете страни на клетъчната мембрана.
По-голямата концентрация на соли в клетките създава по-ниско налягане. И обратно - по ниската концентрация на соли в почвата, създава по високо налягане. Така по-високото налягане /почвата/ притиска по ниското /корен/ и минералите преминават в растението. При прекалено високи стойности на солите в почвата този процес става обратен, т.е. от корените към почвата. Именно поради тази причина е важно да не се прекалява с торенето. Това би довело до загиване на корените.

Процесът осмоза е независим от транспирацията, макар и да се влияе от него в голяма степен. Корените приемат вода непрекъснато. Създават налягане и тласкат водата нагоре към листата, където през деня тя се изпарява през устицата /органи по долната част на листа, които приемат въглеродният диоксид (СО2), и отделят кислород и вода (О2 Н2О) /. През нощта обаче устицата са затворени и водният ток няма изход. Поради тази причина често сме свидетели как рано сутрин се образуват капчици вода по листата, които са ефект от разтоварване на образуваното налягане чрез корените.

Транспирация

Основен мотор за приемането на водата от корените e този процес. През деня устицата на листата се отварят и започват да изпаряват вода. Това създава загуба на налягането по вените на растението - от листата до самите коренови клетки. Така полученото по ниско налягане води до стимулиране на процеса осмоза, а оттам и до по-активно приемане на водата заедно с всички останали хранителни елементи.

При кактусите и някои сукулентни растения, за разлика от другите, устицата са затворени през деня и се отварят през нощта. Имат така да се каже друг тип на фотосинтеза (С-4) и съответно - транспирация. При условията, в които те са принудени да се развиват, е жизнено необходимо да се предотвратява излишната загуба на вода от организма им. Това става именно чрез този по различен механизъм на действие на устицата.

Има няколко фактора, които влияят на приемането на водата

Температура

Важен фактор за метаболизма на растението. През зимният период поради ниските температури всички физиологични процеси са сведени до минимум, и съответно корените нямат капацитет да извлекат водата от почвата със същите възможности, както през пролетно/летния сезон. Поливането се свежда само до поддържане на почвената влага.
При доста високи температури е възможно да се наблюдава воден недостиг (увяхване) дори при мокра почва. Това става поради ограничения в скоростта на процесите осмоза и транспирация – oкaзвaйки ce недостатъчна, за да задоволи толкова бързо нуждите на растението. В такъв случай е добре да се оросява често, повишавайки въздушната влага, а оттам дa нaмaли изпаряването на вода през устицата, или растението да се премести на по-хладно и сенчесто място.

Светлина

Влиянието на светлината е свързано с отварянето на устицата, и оттам - с изпаряването на водата. Растения при по-слаба светлина не усвояват толкова бързо водата. И обратното - при обилна светлина растенията имат по-голяма нужда от вода. Важно е да се знае, че през зимния период растенията без листа (листопадни), имат съвсем минимални нужди от влага в почвата, макар и да са на директно слънце. Нужда от поливане имат само растенията с листа, защото само тогава има воден ток.

Въздушна влага

Тя влияе на транспирацията чрез изпаряване на водата през устицата. При сух въздух този процес е максимално активен и растенията страдат от недостиг на вода.

Състояние на кореновата система

При корени с намален капацитет на развитие, причинен от паразити и фитопатогени, ще има недостиг на вода и съответно - завяхване. Затова при видими добри климатични условия е необходимо да се прави и преглед на корените. Недоброто развитие на корените може да бъде причинено също и от недостиг на даден химичен елемент, неадекватно pH на по4вата, прекалени дози от торене, и др.

След тези обяснения стигаме до конкретният въпрос: Как да поливаме?

Има два начина за това

Отгоре

Когато се полива отгоре е добре да се полива не изведнъж, а по малко и неколкократно, докато водата изтече през отворите на дъното. Ако тя се изсипе изведнъж, то това компактира (“спича”) почвата, което от своя страна пречи на аерацията на корените. Ако почвата е сравнително влажна, то е по-добре да се изчака още, тъй като прекаленият застой на водата причинява образуването на болести по корените и пречи на добия въздушен обмен.
Поливането сутрин е по-добро, поради отварянето на устицата чрез светлината. Ако се полива вечер /макар и да е по-удобно/, водата се задържа доста време без да бъде усвоена от корените. Добре е винаги да се поддържа този ред- водата изпарявайки се през устицата /транспирация/, навлиза през корените /осмоза/ и намалява в почвата, където на нейно място постъпва въздух /аерация на корените/ от атмосферата.
Много е важно също да се знае структурата на почвата. Фините, съставени от дребни частици почви, имат висок капацитет на задържане на водата, и следователно се нуждаят от по-редки поливки, докато при почвите с едра структура е необходимо те да са по-чести.
Растения без листа се поливат съвсем рядко или почти никак. Тези с обилна листна маса имат висок капацитет на транспирация, извличат с голяма скорост водата от субстрата, и се нуждаят от по-често поливане. От съществено значение е и съотношението (обем на почва/ големина на растението). Примерно едно малко растение, засято в голяма саксия, не успява да усвои водата така бързо и честите поливки могат да бъдат причина за загниване на корените.
Необходимо е да се практикува различен начин на поливане при всеки отделен вид, или индивид, и не методът "поливане наред както дойде..."

Отдолу

Има растения, които с голяма скорост усвояват водата от почвата, при което се ползва с успех "резерв от вода". За други растения този метод е летален. И в двата случая при внасяне на водата отдолу почвата я абсорбира /изсмуква/ до запълване на капацитета. През сезони с ниски температури този метод не е добре да се използва, поради риск от прекалено дълго задържане на вода. Пагубно е за корените.
Другият риск при това поливане е получаването на прекалена концентрация на соли (почвата не се промива).
Положителното при поливане отдолу е, че не се компактира силно почвата, нейната структура се запазва, и оттам - добрата аерация на корените.

Няколко общи съвета:

• Никога не поливайте със студена вода. За да се нормализира температурата, я оставете няколко часа да престои. При това ще се освободи от хлора, който е вреден за корените. Почти всички растения предпочитат малко по топла вода от тази на температурата в помещението.

• Ако поливате с чешмяна вода, имайте в пред вид че е възможно да съдържа неблагоприятни за растенията соли. Много растения като Anthurium, Saintpoulia, Calathea, Phalaenopsis, и др. се оказват много деликатни относно твърдостта на водата. Добре е да се събира дъждовна вода за целта, или да се вземе от близка река. Ако нямате възможност за това , можете да я преварите, или филтрувате през глинен съд.

• Ако почвата е пресъхнала прекалено, не поливайте обилно тъй като в такова състояние е трудно да се накисне, и водата бързо ще премине през нея. По добре е да се потопи за около 2-3 минути в друг съд с вода, и ако е необходимо се повтаря. Особено е характерно при торфените смески.

• Поливайте само когато има нужда, и не примерно 2 пъти на седмица. За да разберете кога, мушкайте пръста в почвата за да установите влагата. Сухата повърхност не е винаги добър индикатор.

• Не поливайте с прекалено много вода. Рискувате да се отмият солите в почвата, освен в случаите когато целите именно това.

• Ползвайте вода с адекватна киселинност (pH) за всеки вид растение.


След излагане на тези принципи в начина на поливане, имайте предвид, че всеки един от нас трябва да познава състоянието и нуждите на всяко от своите растения, и според тях да прилага съответния метод. Няма определена "универсална" формула, само вашият "усет" би определил как да действате според обстановката, винаги базирайки се на основните физиологични процеси на растенията.

Статията е прегледана 12423 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook