Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Аглаонема (Aglaonema)

Аглаонема (Aglaonema)

Семейство Змиярникови (Araceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 29 април 2009 г.

Аглаонемата е типично листнодекоративно растение, което нараства от 20 до 150 см в зависимост от вида. Има къси стебла, които й придават почти храстовидна форма, и едри заострени листа с красиви шарки - от зелено през сиво и бяло, с червено и жълто на по-редките сортове. Цъфтят с не толкова ефектни бели или зеленикаво - бели цветове, наподобяващи спати. Младите екземпляри са с ниски стебла, докато възрастните могат да образуват пънче. Известни са над 20 вида.

Aglaonema brevispathum
Aglaonema commutatum
Aglaonema costatum
Aglaonema crispum
Aglaonema flemingianum
Aglaonema fumeum
Aglaonema hookerianum
Aglaonema nebulosum
Aglaonema nitidum
Aglaonema oblongifolium
Aglaonema pictum
Aglaonema roebelinii
Aglaonema rotundum
Aglaonema Silver Queen
Aglaonema siamense
Aglaonema simplex

Основното й достойнство е нейната способност да вирее успешно и при слабо осветление.
Аглаонемата не обича течение, изисква топло и влажно зимуване. В същото време почвата не трябва да подгизва - събирането на вода в корените е пагубно за тези растения, особено в по-студените периоди.

Място: Аглаонемата предпочита непряка светлина и частична сянка. Трябва да се пази от силното слънце - това би изгорило така ефектните й листа. Идеално място за това растение е с малко светлина като на северен прозорец.
Обича топлината, минималната температура през зимата не трябва да е под 15 градуса.

Грижи: Аглаонемата нараства бавно, иска рядко пресаждане - на период около две години и богата на хранителни вещества почва. Нужно й е счесто пулверизиране с фина мъгла - нуждае се от по-влажен въздух. Ако листата съхнат по краищата и се свиват, това е сигурен знак, че въздухът е прекалено сух.
Лятото се полива обилно, зимата и по-студените периоди - оскъдно. Много по-лесно ще понесе засушаване, отколкото преполиване. Редовно се подхранва - аглаонемата има нужда от това. Цъфтежът изтощава допълнително растението, така че може цветовете да се изрежат. Важно е да се сложи хубав дренаж на саксията - това ще предпази растението от подгизване на корените.

Размножаване: Пролетта и лятото е най-благоприятния период за това - чрез стъблени резници - потапя се във вода и се изчаква образуването на хубави корени. Засажда се в малка саксия и докате корените не я изпълнят, не се пресажда в по-голяма.
Другият начин е чрез издънка. Новото растение се разделя от старото с остър нож. Издърпва се внимателно от туфата и се сади в малка саксийка.

Вредители: Червено паяче и памуклийки - и при най-малкото съмнение за такива листата се минават с памуче, напоено със спирт.

Съвет на градинаря: Листата на аглаонемата ще запазят красивия си вид, ако редовно се избърсват с влажно, чисто парцалче.

Статията е прегледана 33445 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 Krisa (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 февруари 2013 в 11:51

При моята листата започнаха да пожълтяват отдолу. Моля за съвет!

#2 Мими (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 11 март 2013 в 09:05

При моята листата също пожълтяват отдолу. Възможно ли е да е от по-сухия въздух?

#3 stella13 (Регистриран потребител)

Публикуван на 18 септември 2013 в 12:41

Възможно е и още как, но по-вероятно е подгизване на корените.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook