Галерия
Гардения (Gardenia)

Гардения (Gardenia)

Семейство Брошови (Rubiaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 06 април 2013 г.

Това растение е една от най-капризните саксийни култури, но при добри грижи може да живее десетки години. Родът включва около 250 вида цъфтящи растения с произход от тропическите и субтропическите райони на Африка, Южна Азия, Австралия и Океания. Най-известните вида Гардениияса:

Gardenia brighamii
Gardenia jasminoides
Gardena psidioides
Jasminoides Gardenia, Var. radicans radicans
Gardenia taitensis

Тя е вечнозелен храст с тъмнозелени, гланцирани листа с жилава тъкан. Цветовете са самостоятелни или в малки групи, бели до бледо - жълти. Цъфтежа е от пролетта до средата на лятото и много видове са силно ароматизирани.

Място: Тъй като произхожда от влажните тропически области, гарденията се нуждае от висока въздушна влажност и ярка, но недиректна светлина. Трябва да се предпазва от силното обедно слънце. Оптималната температура за отглежда е 20-23 градуса през деня и 16-17 през нощта. За да цъфне, се нуждае от малко по-високи температури, а щом пъпките се появят, е от изключителна важност да няма големи температурни амплитуди - това би ги накарало да опадат.

Грижи: Почвената смес трябва да е едновременно хранителна и лека, затова се съставя от повече компоненти – торф, листовка, чимовка, пясък и добре разложен оборски тор в съотношение 2:2:2:1:1. Обича да е кисела, с добър дренаж. В последно време на нашия пазар може да се намери и специално разработена почва за гардении. Полива се с вода със стайна температура - пръстта трябва да е влажна, но в подложката да не остава излишна вода. Зимата се полива по-малко. Пулверизира се често - но трябва да се внимава водата да не засегне цветовете, защото може да покафенеят. Отначало се пресажда всяка пролет, а след това през 2-3 години храстчето се прехвърля в по-големи саксии. Може да има нужда от хелатно желязо, така че е необходимо внасянето му чрез поливка веднъж на 1-2 месеца. Може да се наторява с тор за цъфтящи растения.

Размножаване: Размножава се вегетативно, чрез вкореняване на резници през пролетта – от февруари до април.

Съвет на градинаря: Периода на размножаването съвпада с резитбата на храстчето. Съкращават се всички неправилно развити клонки, изнесени настрани, разкривени или повредени. Стремете се винаги да придавате почти кълбовидна форма. Всички клончета може да поставите за вкореняване. Освободете ги от долните листа и ги подредете в субстрата леко наклонени. Почвената смес трябва да се затопля до 25 градуса. Покрийте съда, за да запазите въздушната влажност. Два - три пъти на ден пулвелизирайте. Ако полагате добри грижи до август ще имате вкоренени резници. През втората му половина ги засадете в отделни саксийки. За да се разклонят още в млада възраст премахнете смело вегетативния връх.

Статията е прегледана 43918 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 деси (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 01 юни 2011 в 21:17

помогнете ми листата пожълтяват ще ми загине цветето

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 02 юни 2011 в 06:41

Здравей,

Във форумите има специална тема за Гардения ( ТУК), както и тема БЪРЗА ПОМОЩ при проблеми. Опиши подробно при какви условия гледаш Гарденията и непременно качи и снимки, за да получиш адекватни съвети.

Късмет!

#3 Bistra (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 20 юли 2011 в 19:03

здравейте всички,
от месец имам гардения /3 броя/ и се развива прекрасно. Искам да кажа, че като новак в отглеждането на цветя се постарах да намеря много и вярна информация. вероятно имам и късмет. направи ми впечатление, че в сайтовете в бг са преписвали един от друг и дори не са перифразирали голяма част от текста. Някои от съветите за отглеждане на гарденията са изцяло погрешни. намерих инфо на английски от университета в илинойс сащ и се оказа много вярно и полезно - който не знае езика може да ползва гугъл преводач, но да внимава, че превода е малко тъп /като всеки електронен превод/ и особено да внимава с температурата, която е посочена по фаренхайд, което ще рече почти че трябва да е почти 2 пъти по-ниска /по целзий - както е при нас/ ето ви линка към статията и да знаете, че наистина не трябва да се пръска - този който го е написал /а другите копирали/ явно работи за цветарски магазин ... сега линка
http://www.uri.edu/ce/factsheets/sheets/gardenia.html
толкова от мен:)

#4 Деница (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 15 август 2013 в 16:59

Здравейте, подариха ми малка гардения преди 2-3 седмици, поливам я по малко през 3-4 дни, но листата и не спират на вехнат и капят. Когато ми я подариха имаше неотворени пъпки, които все още не са се отворили, но не са и паднали. Гледам я на половин метър от прозореца, където има светлина, но не е директна. Може би проблема е въздушната влажност- как да я постигна? Трябва ли да торя с железен тор?

#5 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 15 август 2013 в 17:06

Напълно е възможно това е от стрес. В магазина е била при едни условия, а при вас са други.
Въздушна влажност най-лесно се постига с пулверизатор, както пише в статията. Също така можете да поставите саксията в паничка с вода, но да е повдигната над нея (с камъчета например). Така изпаряващата се вода ще повиши влажността.
Късмет и можете да прочете и коментарите в темата за Гардения във форумите.

#6 nmbg273 (Регистриран потребител)

Публикуван на 09 декември 2013 в 17:46

здравейте,имам гардения от няколко години.Прекрасно ,но и капризно цвете.Трябва да е задължително в кисела пръст за азалий и рододендрони,иначе загива.Подхранва се със течна тор за азалий и рододендрони от март до септември.Обича да се пулверизира но само лятото,при много високи температури даже по 3 пъти на ден.след като прецъфти се реже,режете смело,така ще цъфти повече.Много лесно се размножава със резници засадени в речен пясък.Успех

#7 милена (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 март 2017 в 10:32

Купих си гардения малка, има пъпки,но ми се струва,че саксията и е малка. Ако я преместя в по-голяма ще се повреди ли цвета.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook